Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerelem kalács

Szerelem kalács
Szerelem kalács
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A finom kalács foszlós és puha. Rétegeiben a dió és a szilva a nyelvünkön násztáncot jár. A falatok vattacukorként válnak ki. Hideg téli estéken egy bögre forró kakaóval kortyolgatva garantáltan visszarepít a gyerekkorba...

hozzávalók / 6 adag

Kovász

Tészta összeállítása

Töltelék

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász elkészítése

  1. Melegítsük meg a kefirt, és keverjük el benne a cukrot és a lisztet, majd morzsoljuk el benne az élesztőt is. Borítsuk le az edényt, és hagyjuk meleg helyen kb. 20 percre.

Tészta összeállítása

  1. Ha felfutott az élesztő, akkor keverjük hozzá a két felvert tojást, a maradék cukrot, majd adagonként adjuk hozzá a lisztet (2,5 decis csésze). Minden adag lisztet dolgozzunk el alaposan.
  2. Mielőtt az utolsó adag lisztet beletennénk, dolgozzuk el benne a puha vajat is.
  3. Dagasszuk 10 percig. A tészta szépen elválik az edény falától.
  4. Kicsit lisztezzük le a tetejét. Borítsuk le egy tiszta kendővel, és tegyük meleg helyre kelni.
  5. Körülbelül két óra kelesztés után a tészta a duplájára fog nőni.
  6. A megkelt tésztát vékony téglalap alakúra nyújtjuk. (60 x 40)

Töltelék

  1. A kinyújtott tészta felszínét kenjük meg vajjal, szórjuk meg darált dióval, cukorral és a fahéjjal, végül a beáztatott szilva kockákat is egyenletesen oszlassuk el rajta.
  2. Tekerjük fel, mint a bejglit. Kicsit lapítgassuk le tekercset a tenyerünkkel.
  3. A tekercs végétől számítva 20 centire, középen vágjuk szét a tekercset. Az egyben maradt részét helyezzük bele egy szív alakú sütőforma közepére.
  4. A két szabadon maradt részt kezdjük el fonni már a formában, hogy az a formát kitöltse. Ezt a műveletet érdemes bátran gyors mozdulatokkal végezni.
  5. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütő aljába helyezzünk egy fém edényt, amibe két deci vizet töltöttünk.

Kenéshez

  1. 15 perc sütés után vegyük ki a kalácsot, és hagyjuk nyitva a sütő ajtaját. Kenjük meg a kalácsot mézzel elkevert tojással.
  2. A megkent kalácsot tegyük vissza a sütőbe.
  3. 20 perc után végezzünk tűpróbát. Igencsak sütőfüggő, hogy mikor lesz jó. (Én 5 percenként ellenőriztem.:) ) Ha nagyon barnul a teteje, akkor borítsuk le alufóliával.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 873
elküldve: 1
receptkönyvben: 28
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Pomelorosa

Mióta szakács: 2015.11.14.
10 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

töltött kalács, fonott kalács töltve, diós-szilvás kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pomelorosa
Pomelorosa / Pomelorosa Wed, 2015-12-16 14:58

Kedves Jesolo!
Leírásban ez szerepel: Átmérő 25cm -Magasság 7.3cm.
Ha nincs, az se baj! Formázd ugyanígy szív-alakúra, szerintem úgy is szuper lesz.
:)

jesolo
jesolo Wed, 2015-12-16 14:45

Nagyon klassz ez a recept kèrdeznèm mekkorànak kell lenni ennek a szivalaku sutonek ès ha nincs akkor mi a teendo? Koszonom a vàlaszodat elore is !

845
finomliszt 2 evőkanál
kefir 250 ml
cukor 3 ek
friss élesztő 5 dkg
cukor 4 ek
finomliszt 48 dkg
tojás 2 db
vaj 100 g
vaj 100 g
dió 3 marék
fahéj 3 kávéskanál
cukor 4 púpozott ek
aszalt szilva 50 g
tojás 1 db
méz 2 ek