Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerencsét hozó vatikáni kenyér

Szerencsét hozó vatikáni kenyér
Szerencsét hozó vatikáni kenyér
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kenyér szerencsét hoz az egész családnak! Annak, aki süti, telejesíti egy kivanságát. Az életben azonban csak egyszer készítheti el mindenki.
Hétfőn kell elkezdeni. Mindig a konyhában kell tárolni az ajandékba kapott kovászt. Lényeges, hogy ne tedd a hűtőbe! Öntsd a kovászt műanyag- vagy üvegtálba, és takard le konyharuhával! Fém ne érintkezzen a tésztával!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hétfőn kimérünk 2,5 dl cukrot.
  2. Kedden ráöntünk 2,5 dl tejet, de nem keverjük össze.
  3. Szerdán rászórunk 2,5 dl lisztet, és még mindig nem keverjük össze.
  4. Csütörtökön fakanállal háromszor megkeverjük a tésztát.
  5. Pentek a sütés napja! A tésztához adunk még 2,5 dl cukrot, 2,5 dl tejet és 2,5 dl lisztet, jól elkeverjük. Négy részre osztjuk a tésztát, ebből három részt továbbajándékozunk.
  6. A maradék negyedhez hozzáadjuk a tojást, az olajat, még 2,5 dl lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a diót, csipet sót, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a mazsolát és az étcsokoládét.
  7. Jól összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 51 252
elküldve: 12
receptkönyvben: 137
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mili

Mióta szakács: 2010.09.04.
4 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szerencsés kenyér, püspökkenyér, diós-csokis-mazsolás süti

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aventerra
Aventerra / Aventerra Fri, 2016-06-10 12:54

Most sütöttem meg,igaz én meggyel,csoki nélkül,megszórva darált mogyoróval(végülis, bármit tehetünk bele, szerintem) de hogy ez milyen finom!!!!!!

Sima tepsiben fantasztikus ropogósra sült, belül meg puha,de mégis kalácsos!

Bellissima
Bellissima Mon, 2014-03-03 18:40

Szia Mili!
Azt szeretném kérdezni,hogy a megsütött szerencsekenyeret le lehet-e fagyasztani?
Válaszod előre is köszönöm!
Szilvi :)

pancserka
pancserka Sun, 2013-11-17 23:44

Sziasztok. Most találtam rá az oldalra, és nagyon tetszik. :-)
Nekem ép most ajánlották fel ezt a kovászt, eddig még nem hallottam róla. Megmondom őszintén, kicsit tartok az ilyen dolgoktól, nekem túl misztikusnak tűnik... olyan "ha nem adod tovább, óriási balszerencse fog érni" feelingje van számomra, és ez tőlem kicsit idegen. Mi van akkor, ha nem tudom kinek tovább adni? És valakinek teljesűlt a kívánsága? :-)

Reni83
Reni83 Sat, 2012-04-14 11:14

Egy másik helyen:
a kovász:
5 g szárított élesztő
60 ml langyos víz
375 gr liszt (3 bögre)
600 gr cukor (3 bögre)
710 ml tej (3 bögre)
Az élesztőt a langyos vízzel simára keverjük 10-15 percig állni hagyjuk. Egy nagy tálban összekeverünk 1 csésze lisztet, 1 csésze cukrot és 1 csésze langyos tejet. Amikor már teljesen sima, a föloldott élesztőt is hozzáadjuk.

A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk és ezt a kovászt szobahőmérsékleten!!! (NEM hűtőben) érleljük 4 napon át, közben mindennap egyszer jól átkeverjük. Azután az 5. napon 1 csésze lisztet, 1 csésze cukrot és 1 csésze tejet keverünk hozzá. A 6.7.8. és 9. napon csak jól át kell keverni.

A 10. napon ismét hozzákeverünk 1-1 csésze tejet, lisztet, cukrot.

Ezzel kész az alaptészta.

Ebből kiveszünk 2,5 decit és ezt használjuk a barátságkenyér készítéséhez. A maradék tésztát csészényi mennyiségekre osztva mélyhűthetjük, bármikor elővehető, vagy el is osztogathatjuk mivel ez a barátságkenyér lényege.

A barátságkenyér hozzávalói, azaz a kovászhoz ezeket kell adni sütés előtt:
1 csésze alaptészta
2/3 csésze (1,65 dl) étolaj
2 csésze (5 dl) finomliszt
1 csésze (2,5 dl) cukor
3 tojás
1-1 mokkáskanál sütőpor, szódabikarbóna,só
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál vaníliaaroma
Ami még mehet bele: 2,5 dl dió-mogyoró-mandula, apróra vágott aszalt gyümölcs, csoki

Azt a csészényi tésztát amivel dolgozunk egy tálba öntjük és az összes hozzávalóval alaposan elkeverjük. Kivajazott lisztezett formában sütjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon kell sütni kb 55 percig. Muffin formában is lehet sütni, ekkor kb 20 perc alatt sül meg.

Reni83
Reni83 Sat, 2012-04-14 11:06

Sziasztok!

Én ezt találtam, itt írják az alap kovászt is csak én hiányolom belőle az élesztőt:

Vatikán/Barátság/ kenyér
Alap kovász: 2,5 dl cukor,2,5 dl tej,2,5 dl liszt.
Ehhez adunk: 1. nap:2,5 dl cukrot
2.nap:2,5 dl tejet
3.nap:2,5 dl lisztet
4. nap:csak megkavarjuk.
5. nap:2,5 dl,cukrot, 2,5 dl tejet,2,5 dl lisztet.
Ezt az adagot 4 részre osztjuk és 3 részt elajándékozunk a barátainknak.
A megmaradt negyedik részbe beleteszünk:2,5 dl lisztet,1,5 cs. sütőport, 2,5 dl olajat,1 teáskanál fahéjat,10 dkg mazsolát, 1 kiskanál szódabikarbónát,6 dkg csokireszeléket,6 dkg darált diót,1 cs. vaníliás cukrot,pici sót,3 tojássárgáját,3 tojás felvert fehérjét. Kisütjük őzgerincformában.

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Wed, 2012-02-01 09:21

Szia Mili! Nekem bár nincs ajándék kovászom.
Hogy tudnám pótolni?vagyis hogy készítsem el.
A leírtak szerint.
De az már nem lesz szerencsét hozó vatikáni kenyér.
Írd már meg.
Előre is köszönöm.

bözsi53
bözsi53 Sat, 2011-07-02 18:52

Én a héten kaptam a kovászt és ma sütöttem meg, nagyon jól nézz ki.
Ha valaki tudja, hogy miért csak egyszer lehet egy embernek megsütni, meg köszönöm.
Ha valakinek kell kovász, Érden lakom tudok még adni.

Gyöngyi1980
Gyöngyi1980 Tue, 2010-09-14 12:18

Örülök a receptnek! Régebben már én is megsütöttem ezt a süteményt. Nagyon finom. A baj csak az vele, hogy egyszer lehet megsütni. Viszont a családban négy felnőtt van, így majd megkérek valakit, hogy süssön.
ariel76: Bár a kérdésed nem nekem szól, de nekem a recept leírásából úgy tűnik, hogy ha elkezded sütni a süteményt, akkor ebben az esetben te lennél az aki elkezdi a láncot. Vagyis te lennél az, aki továbbajándékozza a kovászt.
Jó sütögetést mindenkinek!

ariel76
ariel76 / ariel76 Tue, 2010-09-14 11:34

Szia Mili
Ha valaki szeretné megsütni, de nincsen ajándék kovásza azt hogyan tudja pótolni(elkészíteni)?
Szia ariel76

Mili
Mili / Mili Tue, 2010-09-14 08:44

Örülök, hogy az első receptem sikérrel jár. Tényleg nagyon finom...könnyen lehet elkésziteni (bár egy kis időt kell szánni rá)... (:

mse_hr
mse_hr Mon, 2010-09-13 21:24

már csak az ajándékba kapott kovász hiányzik, hogy el lehessen kezdeni a sütést :)
de tényleg nagyon finom süti! és sokáig puha marad

Gyermely2009
Gyermely2009 Mon, 2010-09-13 20:03

Sütöttem már "Vatikáni kenyeret".Nagyon finom, és igazán nincs vele sok munka.Talán valamiféle különleges karácsonyi mézes, diós, mazsolás, stb. gyümölcskenyérhez tudnám hasonlítani.Én a fél adagot megtartottam, és ahhoz mértem a hozzávalókat -igaz nagy család vagyunk - hatalmas mennyiség lett belőle , de nagyon hamar elfogyott! Mindenkinek ajánlom, próbálja meg,

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-13 19:43

Én is kaptam ilyen kovászt. Valóban nagyon finom és különleges "sütemény" lett belőle. Ajánlani tudom mindenkinek.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-09-13 19:32

Igen.igen, én is felfigyeltem erre a kis wei-wu-wei életszemléletre...Nagyon szimpi, és az első recepted is igen jó kis bemutatkozs, csak így tovább!!! A legjobbakat: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-09-13 18:48

De jó a sztorija!
Emlékeztet arra, amit mi barátságkenyérnek hívtunk. Ugyanígy tovább kellett ajándékozni a maradék kovászt.
Látom, ez az első recepted! Szuper, csak így tovább! Különösen tetszik az ars poeticád...
AzEszter

988
cukor 2 bögre
tej 5 dl
finomliszt 3 bögre
tojás 3 db
napraforgó olaj 2 dl
szódabikarbóna 0.5 kk
sütőpor 0.5 csomag
fahéj 0.5 kk
mazsola 1 marék
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 5 dkg
dió 2 dkg
1 csipet