Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szezámmagos karamell-lapocskák

Szezámmagos karamell-lapocskák
Szezámmagos karamell-lapocskák
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor gyerekeimnek meséltem, hogy gyerekkoromban ez volt a cukorka, kiröhögtek. Nekik nem ízlett, én viszont  jót nosztalgiáztam.
 
Nem állítom, hogy fogbarát, de finom. Lehet dióval, vagy mandulával is készíteni. Az ötletet Jamie Oliver szakácskönyve adta.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Szezámmag helyett használhatunk diót vagy mandulát.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Serpenyőben a cukrot a vízzel közepes lángon halvány barnára főzzük. (Amikor már azt hisszük, hogy soha nem kezd el olvadni, sőt egyre szárazabb lesz, akkor már nincs sok hátra.)
  2. A szezámmagot hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve sötét aranyszínűre főzzük.
  3. Egy olajjal megkent  tálcára vagy alufóliára tesszük és villám gyorsan szétterítjük, kb. fél centi vastagra, vagy még vékonyabbra. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megszilárdul.
  4. Érdemes egy kicsit bevagdosni, így könnyebb lesz majd összetörni.
  5. Kb. 15 percig hűlni hagyjuk. Utána darabokra törjük. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 446
elküldve: 3
receptkönyvben: 276
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellizált cukorlapok szezámmaggal, szezámmagos karamell

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

erabell
Erabell / erabell Thu, 2012-02-02 14:49

Szia Kiki!Elkészítettem a szezámmagos karamellt és nagyon fini lett!Tesóm oda lesz érte,ugyanis nagy kedvence ez az édesség,meg az enyém is.Teljesen olyan az íze,mint a boltinak.Legalább ezentúl nem kell a boltból megvenni.Köszi a receptet!

modosa
modosa / modosa Sat, 2010-09-18 23:16

Én is a görög módszer szerint szoktam csinálni: egy rész méz, egy rész cukor, illetve a szezámmagot is megpirítom egy kicsit ( épp csak hogy egy kis színe legyen). üdv, Anikó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-06-15 17:41

A görögök úgy is készítik ezt a finomságot, hogy egy rész cukrot kiváltanak mézzel. Ez már extra, és régen esküvőkre tartogatták. Csak érdekességként mondom, mert én is nagyon szeretem!:) Üdv: Mrs Smith

kkriszta
illalla / kkriszta Fri, 2012-06-01 19:17

Én is így csináltam, fele cukor, fele méz, a fent leírt munkamenettel és hát... Az íze nagyon finom, érezni a méz ízét, de hiába lehet törni, rágni már csak a fogtömések áldozatával lehet... :D Szóval nagyon ragacs. Máshogy kellett volna, így mézzel megcsinálni??

nyariera
nyariera Tue, 2010-06-15 17:30

Sajnos nekem összecsomósodott, és lett benne egy pár felolvaszthatatlan nagy göb, de ez csakis ez én hibám szerintem. A recept tényleg olyan egyszerű, mint amilyennek le van írva. Tettem bele pár csepp ecetet is. A férjem oda lesz érte! Nagyon szereti a szezámos szeletet. már várom, hogy este hazaérjen, és meglássa az asztalon a nasiját! :o)

hapici
hapici / hapici Tue, 2010-03-30 17:04

Kedves Kiki!
úgy tudom, ha egy kis ecetet vagy citromlét teszünk a karamellbe, ropogósabb, törékenyebb lesz, nem olyan kemény. Így van?

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Tue, 2010-03-30 17:24

Szia! Nem vagyok nagy karamell szakértő. Ki fogom próbálni. Ártani biztos nem árt egyik sem. Üdv kiki

771
cukor 50 dkg
szezámmag 20 dkg
víz 8 ek