Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szezámos-lenmagos paleo kenyér

Szezámos-lenmagos paleo kenyér
Szezámos-lenmagos paleo kenyér
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel paleózunk családilag, felfedeztem egy egészséges, tökéletesen az étrendünkbe illeszthető magkenyeret, ami meglepően finom! :) Ropogós a héja, belül pedig puha és levegős. Tökéletes alternatíva a gabonakenyerek helyett, ha egészségre törekszünk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki paleolit táplálkozást folytat, aki szeretne egészséges lenni/maradni, aki odafigyel magára és a családjára, de jókat akar enni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat egy tálban elvegyítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a zsírral együtt belekeverjük a száraz részbe.
  3. A fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is több részletben, óvatosan beleforgatjuk a masszába.
  4. Sütőpapírozott kenyérsütő formába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 10x30 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 163 072
elküldve: 152
receptkönyvben: 1 148
elkészítve: 84/104
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

paleo kenyér, magkenyér, ropogós héjú paleo kenyér

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shivanna
Shivanna Fri, 2015-07-31 11:03

Most vettem a Media Marktban egy kenyérsütőt és már nagyon szeretném kipróbálni! Ha abban sütöm meg és nem a receptben leírt kisütőpapírozott kenyérsütő formában, a hőfok akkor is ugyanaz? Köszönöm előre is!

zseby69
zseby69 Tue, 2014-07-29 10:14

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy egy ilyen kenyér kb. hány napig tartós, illetve hogy ajánlatos tartani (nejlonban, rongyban, hűtőben, stb) Köszönöm a választ!

hudir
hudir Mon, 2014-06-02 15:56

Elkészítettem, ez lett az első ehető paleo kenyerem!!!
Másodszorra ill. már többedszerre is úgy készítettem, mint a piskótát: a felvert tojásfehérjékhez hozzáadtam egyenként a tojássárgákat, a "szárazanyagokat, végül a folyékony zsírt, így lényegesen könnyebb volt a masszával bánni.
Nagyon jó recept!

Bévi48
mamuka / Bévi48 Mon, 2014-02-03 15:30

Kedves Sütőtök!

Ma megsütöttem a kenyeret,saját darálású lenmaggal és szezámmaggal. Nagyon jól sikerült,annak ellenére,hogy a masszát és a tojáshabot kénytelen voltam a gépi habverővel elkeverni,mert egyébként csomókban állt a tojásos-magos anyag. Azt gondoltam,nem fog feljönni a kenyér,de csodálatos lett,laza és könnyű.
Egy gondom van,erősen érzem a szódabikarbóna jellegzetes ízét. Sütőpor is alkalmas lenne esetleg a sütéshez? Ha igen,akkor mennyi?

Köszönöm a receptet és a válaszodat. Éva

btibi47
btibi47 Fri, 2015-10-09 16:12

Kedves mamuka!
A sütőpor is szódabikarbóna (azaz nátrium-hidrogénkarbonát) + minimális adalék.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91por
Üdv.: btibi

Kedves Sütőtök!
Szuperül néz ki a kenyér és végre egy egyszerű recept. Mindenképpen ki fogom próbálni?
Szép hétvégét nektek!
Üdv.: btibi

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2014-03-15 13:40

Szia Éva! :)
Gluténmentes sütőpor is tökéletes hozzá ugyanolyan arányban, nálunk nem volt ilyen probléma. Remélem, legközelebb jó lesz! Vannak más paleo bucik is a receptjeim közt (személyes véleményem szerint ennél sokkal jobbak), érdemes próbálgatni! :)

Bévi48
mamuka / Bévi48 Sat, 2014-03-15 13:51

Szia Sütőtök!

Köszi a választ,de most nem én tettem fel a kérdést,hanem Tirza. Ő nem akar sütőporral dolgozni.

Egyébként gondolkodtam azon,hogy ki lehet próbálni sütőpor vagy szódabikarbóna nélkül,mert sz egy szinte piskóta szerű massza,és vannak piskóták,amik sütőpor nélkül készülnek.
Heti rendszerességgel sütöm a kenyeret,őrölt dióval,őrölt kókuszreszelékkel,őrölt len és szezámmaggal,nagy sikere van. Egyszerre 3 kenyeret szoktam sütni, 4-5 napig elég.Szódabikarbónát használok,de csak csapott mokkáskanálnyit egy adaghoz.

animaci
animaci Fri, 2015-07-24 22:36

A recept is kávéskanálnyi szódabikarbónát ír, ami ugyanaz tudtommal, mint a mokkáskanálnyi.

Tirza
Tirza Sat, 2014-03-15 12:55

Én is megsütöttem a kenyeret, igaz nem kenyérsütő formában - így egy laposabb verziót kaptam, ami nem is gond. Viszont olvasom itt a hozzászólásokat, és csak egy olyat találtam, ami az állag mellett az kenyér ízére is kitér. Az enyém szintén EHETETLENÜL szódabikarbóna ízű. Kedves Sütőtök! Van javaslatod - a sütőporon kívül- arra, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy a kenyérnek ehető íze legyen? Köszönöm, Tirza

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Mon, 2014-02-03 22:31

Kedves Éva! :)
Nagyon örülök, hogy jól sikerült! A szódabikarbónát lehet ugyan sütőporral pótolni, de vigyázz, ha szigorúan paleózol, akkor ügyelj arra, hogy gluténmentes sütőpor legyen! Ezt reformboltban tudod beszerezni, nem drágább. :) Én igazából 1:1 arányban szoktam őket használni (amíg volt sütőporom, de megvártam, míg elfogy, és csak szódabikarbónát használok már), de elméletileg a sütőporból kicsit kevesebb kell.

Gora
Gora Sun, 2014-02-02 13:45

Az lenne a kérdésem, hogy rizsliszt is mehet a lenmag helyett, sajnos lenmaglisztet nem találtam..?Köszi

Bévi48
mamuka / Bévi48 Sat, 2014-03-15 19:06

Szia Gora! Én kávédarálóval darálom a lenmagot és a szezámmagot,tökéletes,próbáld ki.

Milumilu
Milumilu Sun, 2014-01-26 20:14

Nem hőlégkeveréses sütőben sütéshez van tipped?többször megsütöttem már, de kb 2x-re nő meg, a tied a képen sokkal lazábbnak és levegősebbnek tűnik, és magasabbnak. Nem tudom másra fognak csak arra hogy nekem régi a sütőm és nem légkeveréses...amúgy isteni finom. Vadászom a tojásmentes kenyeret is, jó lenne ha születne egy tuti:))

Edit F
Edit F Wed, 2014-01-15 21:25

Hűha, amióta rátaláltam erre a receptre, nem is eszek másik fajta kenyeret. Finom, laktat, könnyű, egyszerű, az alapanyag igénye is elég "basic", egyszerűen tökéletes. Szinte mindennap készítem, igaz, egyszerre csak egyszemélyes adagokat szoktam csinálni (ötödölöm a hozzávalókat). Köszi, köszi, köszi a receptért!

Puzsi
Puzsi / Puzsi Thu, 2013-09-26 13:23

Többször elkészítettem már, és imádom :) Villámgyors az elkészítése, és hűtőben tartva sokáig el is áll...már ha el nem fogy. MOst egy kicsit próbálkoztam a kókuszliszttel, és a lenliszt egy részét helyettesítettem vele. Az 5 evőkanál lenmagliszt helyett csak 2-t használtam, 3 evőkanál kókuszlisztet a szezámot változatlanul használtam.Így levegősebb. puhább, könnyedebb lett a kenyér. Csak ötletnek írtam le, az eredeti recept is tökéletes :)

witch
witch / witch Wed, 2013-08-07 18:26

Kiprobaltam, de sajnos a daralt lenmaggal nem mukodik. :(
Na, nem baj, megyek liszt vadaszatra! :)) Koszi, hogy
ilyen szuper recepteket toltogetsz fel, az ilyen oreg
tyukanyok, mint en legalabb tanulhatnak a fiatal
kiscsirkektol. :))
udv:witch

giziművésznő
giziművésznő Sun, 2013-08-04 09:00

Ma hajnalban :) megsütöttem, igaz én lanmagpelyhet és szezámmag-lisztet használtam és tettem bele egy kis toszkán fűszerkeveréket és isteni finom lett...csak ne lenne ilyen meleg, de annyira laktató, talán kitart két napig és majd inkább megint hajnalban kelek :D
Köszönet a receptért!!!!!!

witch
witch / witch Wed, 2013-07-31 02:30

Szia! En olyan analfabeta vagyok ezen a teren. Rakattintottam a lenmaglisztre es az azt mondja, hogy a magbol kivonjak az olajat, utana ledaraljak, de a kepen is valami feher "thing" van. Nekem ami van itthon az csak siman le van daralva szerintem, mert barnas es a Te kenyered is olyan. Szoval akkor ugyan arrol beszelunk csak a NoSalty leiras mas?
udv:witch

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2013-08-04 12:32

:D A magliszt és a sima ledarált mag közt annyi különbség van, hogy a maglisztet zsírtalanítják, amit Te otthon nem tudsz megcsinálni. Ez azért történik, mert a magvakban sok az omega6, amit nagy mennyiségben nem igazán jó nekünk, így ezt kivonják belőlük. Ezt Te pótolhatod a sütiben/kenyérben egyéb zsiradékkal (kókusz, állati), ami optimális. De az otthon ledarált magvak is tök jók, mert általában nem eszünk meg minden nap egy kiló paleo-kenyeret/sütit. Szóval ne ess kétségbe, ha nincs liszted, darálj bátran! Annyi vegyél csak figyelembe, hogy olajosabb lesz az alapanyagod és tán kicsit durvább is, mert gyárilag sokkal hatékonyabban tudják megőrölni.
Különbség van továbbá a magliszt és a pehely vagy pellet közt: a liszt a legfinomabb szemcséjű, a pehely/pellet meg amolyan félig megdarált magtörmelék.

witch
witch / witch Sun, 2013-08-04 22:07

Gondoltam en is, hogy kiprobalom azzal ami nekem van
itthon, mert tenyleg csak 5 ek kell bele.
Koszonom a reszletes infot!
udv:witch

PKriki
PKriki Wed, 2013-07-24 11:39

Szia!Végre elkészítettem én is,és nagyon finom lett.Csak egy kérdésem van.Milyen magasnak kellene lennie?Mert az enyém elég lapos lett.Illetve amikor a száraz anyaghoz hozzákevertem a tojássárgáját és a zsírt elég darabos lett.Az normális?

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Tue, 2013-07-30 20:46

Szia! Én kenyérsütő formában sütöm, nekem sem nagyon magas, olyan, mint a képen. Darabosnak nem darabos a tészta, én határozott mozdulatokkal szoktam eldolgozni, nem baj, ha törik a hab. :)

idgie
idgie Tue, 2013-07-30 18:22

Szia! nekem ugyanez volt elsőre. A fehérjét meg nagyon nehéz volt így hozzákeverni. Másodjára úgy sütöttem, mintha piskótát sütnék: először a tojásfehérjét vertem fel, bele a sárgája és a zsír azzal is vertem még, a végén a szárazakat óvatosan belevegítettem apránként. Szuper lett!

missdyke
missdyke Tue, 2013-06-25 08:55

Tojást lehetne valamivel helyettesíteni? Köszönöm ( tojás érzékenység miatt)

DDiána
DDiána Fri, 2013-06-14 07:57

Szia! Nagyon gusztusosan néz ki :)) Én is szeretném megsütni, csak félek mert mindig elrontom a kenyereket :/ A kérdésem az lenne, hogy tényleg 5 ek lenmagliszt kell bele? :O olyan kevésnek tűnik :) a másik kérdésem, hogy kb. hány dkg kenyér lesz ebből ? :)
Előre is köszi! :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2013-06-14 08:44

Szia!:) Tényleg 5 evőkanál kell bele, nem hazudok!:D Ebből pontosan egy őzgerinc/kenyérsütő formányi kenyér lesz. Sosem mértem le, szerintem 40 dkg lehet.

Myllarta
Myllarta Wed, 2013-06-12 21:41

Ez naaagyon finom lett! Bevallom, voltak kétségeim, miközben kevertem, hogy vajon mi sül ki belőle, de hibátlan lett. 3 éves kisfiam így minősítette: "nyamnyamnyam" :) Lenmagliszt nem volt kéznél, így mandulalisztből készült. Köszi a receptet!

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2013-06-12 22:39

Egészségetekre, nagyon, örülök, hogy a picúr is szereti! Jó látni, hogy így többen nevelnek kicsi kortól kezdve: nyitni, szoktatni, egészségesen tudatosítani, jól és jól. :)

Kéri Andrea
Kéri Andrea Thu, 2013-05-30 10:15

Kipróbáltuk, nagyon finom lett. És ami a legjobb, hogy már két hete nem kérdezi az egyébként is glutén- és laktózmentes diétára szoruló 12 éves kislányom, hogy anya mit vigyek az iskolába? Ebben a hónapban 96%-ban paleo étrendet követtük (szinte észrevétlenül). Sikerült a fehérvári nagyáruházban egy napraforgós-szezámmagos-lenmagos keveréket találni és az ebből készült kenyér tökéletes lett. Mi a zsír helyett olívaolajat használunk. Örülök, hogy megtaláltuk ezt a receptet.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Thu, 2013-05-30 15:15

:) De jóó! Nagyon ügyik vagytok, és hidd el, megtérül! Mi is átálltunk paleóra családilag, ezerszer jobban érzi magát mindenki, pedig eddig is nagyon egészségesen ettünk. Hihetetlen dolog ez. :) Egyébként ha jót akarsz Magadnak meg a kislányodnak, próbáljátok ki a kókuszos paleo bucimat, fenn van a receptjeim közt! :) Nálam most ez a nagy favorit, hihetetlen jó! Totál mint a rendes kenyér! Az olívaolajjal azért vigyázz, ha javasolhatom, mert nagyon rossz hőtűrő, csak salátákra egészséges. Sütés-főzésnél elbomlik a jó benne, és sok rossz (rákkeltő) keletkezik. A kókuszzsír viszont abszolút jól bír mindent és teljesen íztelen, úgyhogy használhatod bármihez. :) Én mindent azzal vagy állati zsírral csinálok. :) Hajrá, jó egészséget Nektek! :)

zsolina1987
zsolina1987 Wed, 2015-08-19 19:45

Szia! Én is megcsináltam ezt a kenyeret, de eléggé tojás íze lett. Natura lenmaglisztet használtam és mozsárban összetört szezámmagot, kókuszzsírt. Lehet, hogy az a baj, hogy a tojás nagy méretű volt és maradtam az 5 darabnál?

Gora
Gora Fri, 2014-01-31 23:39

Be tudnád linkelni a kókuszos-paleo buci receptjét, nem találom. Köszi! Holnap kipróbálom a kenyeredet...:D Alig várom, végre egy recept, kimondhatatlan nevű alapanyagok nélkül..:D

zsuzsa04
zsuzsa04 Thu, 2013-05-16 20:25

Szia!
Megsütöttem! Finom lett, de most vettem észre, hogy a szódab. kihagytam, és a zsírt!
A zsírt egyébként mikor kell beletenni ?
Köszi

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Thu, 2013-05-16 21:15

Óó, bocsánat, a zsírt máris javítottam, valóban nem írtam bele az összeállításba, csak a hozzávalókhoz! :( Egyébként a sárgájával együtt mehet nyugodtan! A szódabikarbóna meg picit levegősíti, feljebb hozza.

mancanyu
mancanyu / mancanyu Mon, 2013-04-15 19:21

A recept tökéletes.Remek állag,finom,könnyen és szépen szeletelhető.Köszönöm szépen.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2013-04-06 11:23

Persze, nyugodtan használj! Annyi, hogy én ezt a receptet az liszteket tekintve szó szerint úgy csináltam, ahogyan olvastam, mert a paleóban tán a legnagyobb kockázattal a kenyérsütés jár, és nem akartam elrontani. De szerintem mandulalisztből is jó lehet, csak azt nem próbáltam még. :)

Sungolyo
Sungolyo Tue, 2013-10-15 13:02

Kedves Sutotok!
Szeretnem elkesziteni ezt a kenyeret, de nincs lenmaglisztem viszont tobb tonnanyi mandulam van. Ez lenne az elso paleo kenyerem, igy nagyon zoldfulu vagyok. Szeretnem megkerdezni, hogy szerinted orolt mandulaval helyettesithetem a lenmagot? Koszonom

223
szezámmag 5 ek
lenmagliszt 5 evőkanál
tojás 5 db
1 kk
őrölt fűszerkömény 0.5 kávéskanál
szódabikarbóna 1 kk
sertészsír 1 ek