Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvagombóc torta

Szilvagombóc torta
Szilvagombóc torta
150 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Miele főzőiskola honlapján találtam ezt a receptet. Nagyon beleszerettem, bár rengeteg gondom volt vele. Először vissza kellett osztanom a hozzávalókat, mert 6 db torta összes anyagszükséglete volt egyben megadva. Mivel a "hidegen meg melegen felvertek" cukrászati tananyag, ezért nem akartam nagyon belemenni a részletekbe, nehogy elvesszek bennük. Így azt tudom mondani, hogy elkészítettem ezt a tortát a főzőiskola receptjének egy-egy pontja segítségével, kiegészítve az én ötleteimmel, hogy mit-mivel tudok helyettesíteni és mit nem, a lényeg, hogy előző nap 1 órát, másnap legalább négyet dolgoztam vele, de megszületett! Lehet, hogy egy cukrász szakember jót mosolyog ezen a 4-5 órán, nem baj, mert én olyan jókedvvel és vasakarattal dolgoztam, és ez lett a nem egészen tökéletes eredmény. Mozgósítottam a családom minden elérhető tagját a torta kóstolásához, egyáltalán nem haragudtak meg érte!

hozzávalók / 8 adag

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

ajánlat

Akinek sok a szabad ideje, akinek nem sok, de szeret sütni, aki nagyon jól érzi magát a konyhában, azoknak a szakács társaimnak ajánlom. A hozzávalók árát körülbelül adtam meg.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző napi teendők: elkészítjük a csokis piskótamasszát.
  2. Egy 35 x 25 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kenjük.
  3. 170 fokon kb 10 perc alatt megsütjük. Tűpróba, ne száradjon ki!
  4. 1-1 folpackkon kinyújtjuk a 3 db marcipánt úgy, hogy 3 db 35 x 8 cm-es csíkot kapjunk.
  5. A vajkrémet a porcukorral habosra keverjük.
  6. Elkészítjük az öntetet: minden hozzávalót egy lábasba teszünk, pár percig kis lángon forraljuk (2-3 perc).
  7. A csokis piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt és kivágunk belőle 2 db 35 x 5 cm-es csíkot.
  8. A piskótacsíkok bőrös tetejét leheletvékonyan lekenjük a vajkrémmel.
  9. Vajkrémes felükkel lefelé a két csík piskótát, két marcipáncsík közepére igazítjuk. (A harmadik marcipáncsík várakozik.)
  10. A szirupos öntettel lekenjük a két piskótacsík felületét. Meghintjük 1-1 kk őrölt fahéjjal.
  11. Mindkét csík szélén szorosan sorbarakjuk az aszalt szilvát úgy, hogy ne legyen rés közöttük. Szorosan feltekerjük a csíkokat, hogy a piskóta sehol se látszódjék ki. Félkör alakúra formázzuk a tekercseket, hogy majd a tortaforma közepébe beleférjenek.
  12. A harmadik marcipáncsíkot is sorbarakjuk aszalt szilvával és szintén szorosan feltekerjük. (Ebbe nem kell más, csak a szilva.)
  13. Ebből is félkört képezünk, és a másik két csíkkal együtt egy tányéron a fagyasztóba tesszük másnapig.
  14. Másnapi teendők: elkészítjük a sacher tésztát. Az olvasztott vajat a porcukorral habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét, alaposan kikeverjük, majd félretesszük.
  15. A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra.
  16. Csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjét. Lazán beleforgatjuk a csokis masszába, majd így járunk el a sütőporral elkevert liszttel is.
  17. Egy kapcsos tortaforma alját papírral kibélelünk, és beleöntjük a tésztát.
  18. Az előmelegített sütőbe toljuk és kb 60 percig, tűpróbáig sütjük! Nem légkeveréssel!
  19. Hozzáfoghatunk a krémhez: a szilvát megmossuk, kimagozzuk, kockára vágjuk. Egy lábasba beletesszük a szilvavelő hozzávalóit. Tűzre tesszük, de vigyázzunk, ne főjjön szét!
  20. A 0,8 dl vízben kikeverjük a pudingport, és ezzel sűrítjük be a szilvát. Félretesszük hűlni.
  21. Az 1 dl vízben éppen felforraljuk a zselatint, majd félretesszük.
  22. Vízgőz fölött felolvasztjuk a 35 dkg tortabevonó csokoládét, és hozzáadunk kb 5 ek olajat, hogy bevonóképes legyen.
  23. Elővesszük a hűtőből a lefagyasztott marcipántekercseket, a csokoládéba mártjuk, rácsra tesszük. Ügyeljünk, hogy mindenütt takarja el a csoki. A maradék csokit félretesszük (még kell!).
  24. A tejszínt kemény habbá verjük és kiveszünk belőle annyit, hogy majd körbe tudjuk kenni vele a tortát, és a torta szélét csillagcsővel körbe díszíthessük. Amit a díszítéshez teszünk félre, abba tesszük a fél cs habfixet.
  25. A többi tejszínt lazán a szilvavelőhöz forgatjuk - nem baj, ha darabos a szilva! - és állandó keverés mellett  belecsurgatjuk a zselatint.
  26. Megkezdhetjük a tortánk összeállítását, amihez kell a habos szilvakrém, és a díszítéshez félretett tejszínhab, a kétfelé vágott sacher tészta és a két piskótával bélelt, csokival áthúzott marcipán tekercs.
  27. A csatos tortaforma aljára tesszük a sacher tészta alját. Rákanalazzuk a szilvás krém felét.
  28. A krém közepébe helyezzük körben az összeillesztett tekercseket. Rásimítjuk a szilvás krém másik felét. Beborítjuk a tortalap másik felével.
  29. Vízfürdőn felmelegítjük a félretett csokimázat, és leöntjük a torta tetejét. (A maradékot máskor felhasználhatjuk.)
  30. 2-3 órára lehűtjük, majd elővesszük és a díszítésre szánt tejszínhabbal körbekenjük a tortát, majd csillagcsővel a szélét körbedíszítjük.
  31. A csak marcipánba tekert, csokiba mártott tekercsekből meleg vizes késsel vékony szeleteket vágunk, és a levelek segítségével a kép alapján díszítünk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 16 896
elküldve: 6
receptkönyvben: 97
elkészítve: 9/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Az ország tortája 2010-ben, szilvás-csokis torta, sacher torta habos szilvakrémmel

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Wed, 2014-09-03 18:00

Büszkén jelentem, elkészítettem. Kicsit félek, mert kevesebb, mint 3 óra kellett csak, de átnéztem százszor is a pontokat (egyszerre, egy nap alatt csináltam) és nem hagytam ki semmit. Most hűtőben ücsörög, már nagyon kíváncsi vagyok, hogy megérte-e ennyi munka, majd ha felvágtuk megírom a véleményeket.

Igen, megérte minden percét :) Azt mondták, hogy finomabb, mint az Ország tortája volt pár éve, amelyik szilvás volt, de csak a nevében, az ízében nem, de amit most csináltam, az fantasztikus. Ráadásul iszonyatosan laktató, ebből nem csúszik le egynél több szelet egyszerre. Hát nem minden hétvégén, de időről-időre majd el fogom készíteni, sokkal finomabb, mint amennyire macerás.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2014-09-04 07:41

Kedves libaláb !
Örülök, hogy elkészítetted! Túl sűrűn én sem készítem,de ha ráéhezünk azért bevállalom, mert nagyon finom! Gratulálok a türelmedhez, mely ezúttal meghozta a gyümölcsét! Szeretettel üdvözöllek: Anci

paltamas
paltamas / paltamas Fri, 2014-01-03 17:17

Megcsináltam páromnak szülinapjára. Rettentő sokat szórakoztattam magamat vele, mert ez volt a második tortám. A recept minden mondata külön fejtörésbe és kb. fél órába került :) de végül sikerült. Megpróbálom profilképnek beállítani a képet, mert annyira ronda lett, hogy az már gyönyörű.

Köszönöm a receptet, egy jó kaland volt!

Annyi csak, hogy az első piskóta tésztánál 25×35 cm van írva, de csak 15×35 cm kerül elhasználásra. Ezt vagy félreértettem, vagy tényleg maradék van.
Egyébként nettó 6 óra volt az elkészítés, tehát hétvégi programnak is kiváló, állatkert helyett mondjuk :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2014-01-08 14:56

Kedves paltamas !
Nem volt könnyű nekem sem elkészíteni és igyekeztem minél részletesebben leírni, hogy mindenki számára érthető legyen.Lehet, hogy ez a legjobb szándékom ellenére nem sikerült elég jól ! Bár igyekeztem.Lehet, hogy a maradékot nem írtam bele, biztosan nem akartam még jobban megvariálni. Azért örülök, hogy sikerült neked is elkészíteni. én a mai napig készítem és már rövidült az elkészítési idő.
A marcipános tekercseket, már előző nap elkészítem, így is nyerek egy kis időt.
Kívánom, hogy a remek humorodat továbbra is őrízd meg !
Szeretettel üdvözöllek: Anci

paltamas
paltamas / paltamas Wed, 2014-01-08 16:19

Rákaptam, és én is egyszerűsítettem: készítettünk egy 3 órás változatot a hétvégén, amiben csak 10 perces előző napi előkészület van, és így is nagyon szuper torta sikeredett, de ez már egy másik recept a változtatások miatt.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2014-01-15 10:47

Kedves paltamas!
Gratulálok a kreativitásodhoz ! Látod milyen ügyes vagy ? Nem baj, ha egy kicsit más is, de mint írod, nagyon finom lett. Örülök neki és további szép sikereket kívánok ! Anci

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-11-18 04:10

Ancikam! Ez a torta CSODÁLATOS! Nem vagyok édes szájú, de ezt bizony megkostolnam! Szilva, marcipan tejszínhabbal...kis csoki, vanília krém...el lehet kalandozni egy szeleten is! Szerencsés a családod, nemcsak a sok finomság miatt, amit készítesz nekik, hanem amilyen szeretettel beszélsz róluk :) kellemes hétvégét, üdv, Torma :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-11-18 14:32

Kedves Torma !
Úgy megkínálnálak !Olyan szeretettel téged is, mint a családom tagjait.Valóban nagyon finom.
Köszönöm a kedves szavaidat, igazán jól esik. Puszi: Anci

klivi
klivi / klivi Fri, 2012-11-16 21:27

Elájultam... Neked aztán van türelmed! Annyira megkóstolnám... :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-11-17 12:30

Kedves klivi !
Köszönöm szépen. Én meg annyira megkínálnálak, ha közelebb lennél és még volna is
a tortából ! Hamarosan megint elkészítem. Szeretettel üdvözöllek: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-11-17 12:33

Édes Piroskám !
Én is így gondolom a te süteményeidet nézegetve !Előtted is le a kalappal.
Azért köszönöm, nagyon kedves vagy.Puszi: Anci

Salamon Csilla
Salamon Csilla / Salamon Csilla Fri, 2012-11-16 18:30

Kedves Ancika:))
Büszke lehetsz magadra,nagyot alkottál:))
Gyönyörű szép lett nagyon ügyes vagy:))
Hát igen,a vasakarat:)Sokszor meghozza a gyümölcsét:))
Szia.
Csilla:))

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-11-17 12:38

Kedves Csilla !
Köszönöm. Tudod te is: Ha az ember szeretettel, szívvel-lélekkel csinál valamit és
még jól is érzi magát közben, az időt mérni sem érdemes, mert megáll.
Igazad van. Bízni kell abban amit az ember csinál, akkor sikerülni fog.
A következőnek már még szebbnek kell lennie. Szép napot ! Üdv: Anci

evacili
evacili Fri, 2012-11-16 10:19

Ancikám ez csodálatosan néz ki! Bármelyik cukrász megirigyelhetné e mesterművet. Üdv: Cili

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-11-16 16:39

Nagyon aranyos vagy, köszönöm. Amatőr szinten tényleg nem rossz.
Na és milyen finom ! Szeretettel ajánlom elkészítésre ! Üdv: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-11-16 09:54

Kedves Anci!

Ez a torta mesésen szép! :-O

A sikeres próba pedig a családtagok megkínálása volt, akik elfogyasztották ezt a finom, ízletes, fantasztikusan kinéző tortacsodát!
Gratulálok, nagyon ügyes vagy, és tényleg vasakaratod van.:-O
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-11-16 16:43

Kedves Évikém!
Egy-egy szeletet ettünk belőle a férjemmel, mert olyan jóízűen falatoztak belőle a gyerekek és az
unokák, hogy muszáj lesz hamarosan ismét elkészíteni. De tudod mit ? Egyáltalán nem bánom!
Pedig amikor elkészültem vele, azt mondtam: Egyenlőre nem lesz ismétlés !
Ha az önfejűség vasakarat, akkor az van. Puszi: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-11-16 18:02

Kedves Anci!

Igen, tudom, az az ! :-D
Önfejűséghez kell , nem is egy kevés vasakarat adag...:-o
Főleg, ha tudod, hogy jó lesz a végeredménye. :-O
Amúgy beszéltük, többször is, hogy : gyerekekért, és unokákért mindent!!!!!!!! :-D
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-11-17 12:41

Kedves Évám !
Igazad van, hisz ők jelentik nekünk az Életet !
Szép, napos hétvégét kívánok én is neked. Puszi: Anci

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-11-16 09:42

Ancikám, ez egy remekmű, le a kalappal! Igazán kár, hogy nincs sütiküldő szolgálatod! Csodálatos a kitartásod és a tudásod és az a szeretet, odaadás, amivel az ételeidet készíted. Csak gratulálni tudok. Puszi, Edit

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-11-17 12:46

Editkém !
Van sütiküldő szolgálatom és már működik is a gyerekeim és én köztem ! Csak győzzem meg a
négy gyerekemet és az unokáimat. Anyánál,a Nagyinál mindig lenni kell valami finomságnak a
szeretet és az odaadás mellé.Köszönöm a kedves szavakat, puszi: Anci

witch
witch / witch Thu, 2012-11-15 22:07

Kedves Anci!
Nyugodj meg egy cukrasznak is orakig tart egy ilyen
MESTERMU eloallitasa es biztosan nem egyedul
kesziti, hanem 2-3 ember a keze ala dolgozik.
Aki figyeli a receptjeidet, az lathatja, hogy Te barkivel
fel tudod venni a versenyt.
udv:witch

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-11-17 12:52

Édes vagy kedves witch, de bárkivel azért nem merném felvenni a versenyt.
Abban igazad van, hogy egy profi cukrásznak már a keze alá dolgoznak,
de annak is majdnem profinak kell lennie, hogy a profi cukrász rá merje bízni a segédjére
a részfeladatokat. Köszönöm szépen és jó munkát kívánok a konyhában ! Üdv: Anci

witch
witch / witch Sat, 2012-11-17 14:43

Kedves Anci!
Latom Te vagy a legnagyobb kritikusod. Biztos vagyok benne, hogy aki
latta es megkostolta a tortat, egyet ert velem. :) Gratulalok a kivitelezeshez.
udv:witch

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-11-15 21:15

Kedves csato !
Nem elijeszteni akartalak benneteket az elkészítésétől lehet, hogy csak nekem tartott ilyen sokáig
megsütni. Mentségemre szolgáljon, hogy én is először tettem. Akkor úgy éreztem, hogy mostanában
nem fogom megismételni, de már el is felejtettem és keresem a következő alkalmat arra, hogy
ismét megsüthessem, mert nagyon finom volt !
Szép estét kívánok és azért is sok sikert az elkészítéséhez !Üdv: Anci

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-11-15 20:27

Gyönyörű és csak gratulálni tudok a kitartásodhoz! Majd ha nyugdíjas leszek visszanézek...:-)))

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-11-15 21:07

Kedves Tmea !
Köszönöm nagyon kedves vagy. Igyekeztem úgy leírni az elkészítését,hogy bárki eltudja készíteni, mert nagyon finom !Várlak vissza nyugdíjasként, " ha még élek !
Szeretettel üdvözöllek: Anci

csato
csato Thu, 2012-11-15 14:42

Szia!
Én sem haragudnék meg egy szeletért!:)Na de,hogy nem csinálnám meg az biztos!Azért csak elmentettem.Üdv Csató

1455
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
sütőpor 1 kk
cukrozatlan kakaópor 1 ek
marcipán 450 g
aszalt szilva 50 dkg
fahéj 2 kk
cukor 3.5 dkg
víz 0.3 dl
rum 0.3 dl
vaj 3 dkg
porcukor 3 dkg
vaj 130 g
porcukor 110 g
tojássárgája 6 db
csokoládé 130 g
tojásfehérje 6 db
finomliszt 130 g
sütőpor 2 kk
szilva 0.5 kg
víz 1 dl
fahéj 1 kk
cukor 11 dkg
víz 0.8 dl
vaníliás pudingpor 40 g
zselatin 10 g
víz 1 dl
habtejszín 5 dl
habfixáló 0.5 csomag
marcipán 10 g
csokoládé 35 dkg