Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvár 3.

Szilvalekvár 3.
Szilvalekvár 3.
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Annyi szilva lett az egyetlen kis fánkon, hogy kénytelen voltam befőzni. Csak ne pálinka legyen már belőle :)
Igy elővettem a keresztmamám jól bevált régi receptjét.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este a szilvákat kimagozzuk, megmossuk és az érett szemeket egy lábasba tesszük a cukorral és az ecettel. Egy egész éjszakán át állni hagyjuk.
  2. Másnap alágyújtunk, és a forrástól számítva, 5 órán át kavarás nélkül főzzük takarékon. TILOS HOZZÁNYÚLNI! Majd 5 óra elteltével megkavarjuk és további 30 percig főzzük.
  3. Előveszünk egy tepsit, beleöntünk kétujjnyi forró vizet és beleállítjuk a befőttes üvegeinket. (Nagyon fontos, hogy befőttes üvegek kristálytiszták legyenek, különben megpenészedik a lekvárunk!) Mielőtt beletöltenénk a lekvárt üvegekbe, szükséges ellenőrizni a kupakok záródását: az üvegbe egy pici vizet öntünk, rátesszük a kupakot, és az üveget a fejére fordítjuk, mondjuk a csupasz csuklónk felett. Ha a víz kicsöpög a bőrünkre, akkor csere van, a kupakot ki kell dobni és egy jól záródót keresni. (Mert ugye a lezárt üvegben a lekvár nem érintkezhet a levegővel sem!) Szóval, az üvegpróba után ALAPOSAN kicsepegtetjük az üvegekből a vizet, és megtöltjük mindet lekvárral.
  4. Minden üveg tetejére, a lekvárra köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket.
  5. Száraz gőzbe tesszük: mi egy dobozt ki szoktunk pokrócokkal bélelni, és a lehető legkevesebb mozgatás és döntögetés mellett beletesszük a lekvárokat. NEM SZABAD MEGDŐLNIÜK!
  6. Gondosan bebugyoláljuk őket, és csak akkor vesszük elő az üvegeket, ha már teljesen kihűltek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 97 568
elküldve: 18
receptkönyvben: 359
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Eri

Mióta szakács: 2009.08.04.
62 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

veressilona1
veressilona1 Sun, 2017-08-27 14:00

én sütőben készítem, ecettel kiöblített tepsiben cukor nélkül sütöm órákig alacsony hőfokon, ez az igazi házi égetett szílvalekvár

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Fri, 2013-09-13 17:39

Az idén olyan édesek a szilvák, hogy felesleges cukrozni. Mi most fejeztük be a főzést és és üstben főztük mi is, az udvaron. Nem mértem meg a szilvát, az üst csurig volt. A kész lekvár pedig 26 liter lett. Nem tettem dunsztba, most hagyom még az éjszaka kihűlni és utána fedem le őket, arra a teteje bebőrösödik. Az üvegek tetejét lekötöm folpakkal és úgy teszem rá a kupakot, vagyis a tetőt.
Így biztos, nem kap levegőt. Már pár éve csinálom celofán helyett. Bevált!
Már gyerek koromban az édesanyám is így főzte. Mellesleg már én is 70 éves vagyok.

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Fri, 2013-07-26 11:49

Sziasztok!Én is leírom az én szilvalekvér receptemet, ami készre főzve olyan , mint amit gyermekkoromban főztünk kint az udvaron üsten órákon keresztül. Nos: 5 kg kimagozott szilva, fél dl ecettel kikenem a 10 literes lá bosom alját-oldalát, beleöntöm a szilvát és öntök rá 1 deci vizet. Alufóliával lefedem, egy-két helyen megszurkÁlom a fóliát és b eteszem a sütőbe és a gázsütőt 2-es fokozíatrra állítom, kb. 6-7 órán át főzöm a sütőbe, majd kiveszem és a még meglévő levet a platnin kislángon állandó keverés mellett kifőzöm belőle, mikor már kezd sürüsödni, az előre elkészített üvegekbe forrón belemerem, Nem kötöm le hanem hagyom kihülni teljesen, bebőrösödik a teteje és már teljes kihülés után teszem rá a tetőt, és rakom a kamrába. Panel lakásban lakom és sokan panaszkodnak, hogy ott minden megromlik.Ez nem igaz. A 10 literes láb os is befér a sütőbe. Üdv özlettel egy 79 éves nagymama.

kmary2
kmary2 Tue, 2013-08-20 18:11

Kedves Ili néni!
Lenne feléd pár kérdésem:
Nekem villanysütőm van, azt hány fokra állítsam, hogy a te kettes fokozatodnak megfelelő legyen?
Cukrot nem teszel bele?
Fólia helyett az edény tetejét is rá lehet tenni?
Holnap csinálom a finom szilvalekvárt a te leírásod és a fent leírtakat ötvözve. :)
M.

szilagyigizella
iziababa / szilagyigizella Sun, 2012-09-16 05:57

Már most csinálom meg másodszor az idén,én tíz kiló szilvából készitettem isteni lett köszi a receptet.Ja és cukrot nem tetem bele annyit mert ugye édes volt a szilva.Mégegyszer köszönöm a receptet:Üdv Gizella.

papacica
papacica Thu, 2012-09-06 13:13

Bocsánat, ha okvetetlenkedésnek tűnik, amit írok, de inkább tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. Évek óta így ecettel készítem a lekvárt, de az én módszerem kicsit eltér: 8kg szilvához kb 1kg cukor , alá 2dl 10%-os ecet. Felteszem főni és nem kavarom meg. A legeslegkisebb lángon szuttyog amíg felére nem esik össze. Én ekkor botmixerrel átkeverem és azonnal üvegekbe töltöm, 5 percre lefordítom, utána száraz dunszt és se szalicil, se semmi nélkül még soha nem romlott meg. Isteni finom lett most is. Remélem tudtam segíteni,annak, aki bizonytalan volt. Csak bátorítani szerettem volna a kezdő lekvárfőzőket. Sok sikert a próbálkozáshoz! Megéri! Üdv.

márti4712
márti4712 Mon, 2012-08-27 12:35

Szia! Szerintem a szalicil fölösleges méreg,mert a hosszas főzés teljesen csírátlanítja a lekvárt,forrón üvegbe,lezárni és én egy hűtőtáskába pakolom és másnapig nem piszkálom.Még soha nem romlott meg ezzel a módszerrel és nincs benne káros anyag!Üdv: Márti

agi61
agi61 Sun, 2011-09-11 19:38

Szia, ma én is megcsináltam, semmi gond nem volt, pontosan követtem az utasításaidat, nem ragadt le, sűrű és nagyon finom lett. Elhagyva már az ötödik x-et :(((, most csináltam először, de nem utoljára szilvalekvárt, kösz a receptet!!

remenyikerika
Eri / remenyikerika Fri, 2011-08-19 20:08

Szia, nekem nem lett suru. De lehet ha teszel bele dzsemfixet ugy jo lesz. Probald ki mert izre isteni finom. Bar nekem az allaga nem gond, igy is mar elfogyott az osszes :)

JucusH
Jucush / JucusH Fri, 2011-08-19 15:11

Szia Eri!
Még nem csináltam soha szilva lekvárt mert anyukámtól aki nagy befőző azt tudom elég kényes dolog a szilva lekvár, hogy elég sűrű legyen. A Te recepted nem tűnik túl bonyolultnak. Jól értem? Nem darálom, nem kavargatom? nem ég le? Süteményekbe, derelyébe elég sűrű lesz majd?Köszönöm válaszodat előre is.Üdv: Jucus

bibuka
bibuka / bibuka Sat, 2010-09-04 06:28

Szia eri! Tegnap megcsináltam a lekvárt,és nagyon finom lett! Csak annyit módosítottam hogy a cukrot akkor tettem bele amikor már keverni kellet! Nagyon jó a recept köszönet érte!!! Üdv bibuka.

1317
szilva 5 kg
cukor 80 dkg
ecet 0.5 dl