Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvár 4.

Szilvalekvár 4.
Szilvalekvár 4.
240 perc / előkészület: 30 perc sütés: 210 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept a  " Befőzés lépésről lépsre" című könyvből való. Ennél egyszerűbben és gyorsabban szilvalekvárt főzni szinte lehetetlen, és még finom is. Nálam bevált, és azóta is ezt a receptet használom.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk és lehetőleg zománcos- vagy teflon lábasba szórjuk. A cukrot és az ecetet ráöntjük, letakarjuk és 1 napig állni hagyjuk. Ezalatt levet enged.
  2. Másnap, lefödve a tetejét, sütőbe tesszük, és forrástól számítva, nagyon kis lángon 3 órán át sütjük. Fontos,nehogy megkeverjük, mert csak akkor ég le.
  3. Amikor kész, a sütőből kivéve, fakanállal 20 percig kevergetjük.
  4. Végül alaposan kimosott üvegekbe töltjük és a tetejükre 1-1csipetnyi tartósítószert szórunk, szorosan lezárjuk celofánnal.
  5. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 66 738
elküldve: 11
receptkönyvben: 293
elkészítve: 3/11
Facebookon megjelent: -

szakács

zsumi

Mióta szakács: 2010.08.22.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
receptverseny: dr. Oetker szilvabefőzés receptverseny
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

sütőben készült szilvalekvár, szilvalekvár sütőben

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyongyszem0
gyongyszem0 Sun, 2014-08-03 07:39

Szia!
A recept nagyon jó. Én most készítettem először így. 5 kg szilvát (kimagozva) két tepsibe tettem , lecukroztam és már ment is be a sütőbe. Amikor kb 1 órát rotyogott akkor kivettem mindkettőt és egyikből a gyümölcsöt átraktam a másikba mert rengeteg levet enged. Így sütöttem még 2 órát. Utána át borítottam egy savállós lábosba és 20 percig kavargatva főztem.Utána üvegekbe szedtem le kupakoztam és száraz dunsztba tettem Én az ecetet és a tartósítót is kihagytam. Cukorból is kevesebbet tettem mert nagyon érett volt a gyümölcs.
Nagyon finom és sűrű lekvárom lett.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a receptet .

Tán Angéla
Tán Angéla Wed, 2013-09-25 12:44

Helló zsumi10.
Én azt szeretném meg kérdezni,hogy a nátrium benzonátból mennyit kell bele rakni .Mert ez az én halálom a szalicilel minben könyeb volt.Vagy csak én vagyok nehéz eset.Előre is köszi
Üdv Angi.

zsumi10
zsumi / zsumi10 Thu, 2013-09-26 20:17

Szia Angéla!
Bevallom még nem használtam nátrium benzonátot gondolom abból is elég egy csipetnyi,de ha valaki használt akkor írjon,hogy mennyit kell beletenni.

tetej
Tetej / tetej Tue, 2013-09-17 20:29

Zsumi! Köszönet a tanácsért hogy ha kiveszem a sütőből Akkor 20 percig kavarni kell! Nagyon finom és kemény lett!

Római kömény
Római kömény Sun, 2012-09-16 12:07

szia! Légkeveréses sütőben hány fokon és milyen fokozaton süssem? Alufóliával fedtem le, az úgy jó? Lyuggassam ki pár helyen? Köszi!!

zsumi10
zsumi / zsumi10 Mon, 2012-09-17 20:21

Szia Római kömény!Az igazság az,hogy én sima mezei gáztűzhelyen készítettem,és forrástól számítva takarék lángon,3 óráig sütöttem.Sajna,még a könyv sem írja,hogy légkeveréses sütőben hány fokon kell sütni.Azt javaslom keress olyan receptet ahol légkeveréses sütőben készítették.Az alufóliát szerintem vedd le.Valójában nem szükséges lefedni.Üdv:Zsumi

Római kömény
Római kömény Mon, 2012-09-17 20:24

Köszi Zsumi! pont most lett kész :) végül légkeveréssel csináltam, kb. 150 fokon, 4 órát. Nagyon jó lett, férje odavan tőle, pedig tegnap még nem értette, miért nem vesszük meg inkább készen :D Fóliát kilyukasztottam pár helyen.

zsumi10
zsumi / zsumi10 Mon, 2012-09-17 20:37

Szia Római kömény!Igazán örülök,hogy sikerült.:)))
Ezek után,ha valaki légkeveréses sütőbe készíti akkor kb.150 fokon és 4 óráig süsse.
Köszi az infót Római kömény
Üdv:Zsumi

b.bettus
b.bettus Wed, 2012-08-29 09:27

Szia Zsumi!
Nagyon tetszik a recept, szeretném kipróbálni, de egy-két dolog nem teljesen egyértelmű számomra (nem vagyok még túl rutinos). Légyszíves írd meg, hogy amikor a cukrot és az ecetet ráöntöm a szilvára akkor össze kell-e keverni, vagy az csak maradjon úgy a szilva tetején? A másik kérdésem pedig nekem is az lenne, hogy a 20 perc kevergetés láng fölött történjen?
Köszönöm előre is a segítségedet.
Bettus

zsumi10
zsumi / zsumi10 Wed, 2012-08-29 15:34

Szia b.bettus!Amikor a cukrot és az ecetet a szilvára öntjük nem kell megkeverni mert másnapra levet enged és a cukor elolvad.3 óra sütés után tűzről levéve 20 percig fakanállal kevergetjük,így sűrűsödik be.Üdv:Zsumi

benari
benari Wed, 2012-08-29 10:22

Kedves Zsumi! Nagyon tetszik a recept,ki is szeretném próbálni,ezért megkérlek szépen ird meg nekem az a 20 perc keverés láng fölött van, vagy csak anélkűl és ha le van födve úgy is elpárolog a viz belőle? Válaszodat megköszönném.Üdv.benari.
Nem lenne baj az sem,ha valaki más aki tudja válaszolna!

zsumi10
zsumi / zsumi10 Wed, 2012-08-29 15:46

Szia benari!A 3 óra sütés után kiveszed a sütőből és 20 percig fakanállal kevered.Így sűrűsödik be.Nem fontos fedőt tenni rá,de ha teszel akkor hagyj annyi rést,hogy a gőz eltudjon párologni.Üdv:Zsumi

benari
benari Thu, 2012-09-13 12:36

Szia Zsumi,millió köszönet a receptért.Én nem hagytam állni 1 napot,hanem összetörtem,cukrot sem tettem rá mert elég édes volt a sziva és még igy is működik a recept.Egyebet mindent a recept szerint csináltam,nagyon jó,mert nem kell állandóan kavarni és még sohasem sikerűlt ennyire keményre főzni a lekvárt pedig nagyon szerettem volna.Nagyon jó recept!Üdv.benari

benari
benari Thu, 2012-08-30 06:57

Szia Zsumi!Köszönöm a válaszod,a legjobbkor érkezett.Üdv.benari

Bihary Livia
Bihary Livia Mon, 2011-08-22 19:01

Kedves Zsumi!Nagyon jó a recept ezzel a módszerrel készítettem vagy 20 kiló szilvából.Én nagy fazékban tettem be amannyi csak befért ,5 óra zubogás után felére esett össze,Aztán mire az üvegekbe került be is sűrűsödött,igy nem kell órákig a tűzhely előtt álni!Nekem nem volt nagyon érett a szilvám,de egy kicsit tovább főtt és nagyon finom lett!Köszi!Üdv Livia

Nigella
Nigella Mon, 2011-08-08 09:10

Sziasztok!Én is elkészítettem marikaradnai sült szilvalekvárját,de nekem folyékony maradt,4kg szilvából 1kg cukorral,6 órán át!Ez normális?én azt hittem be fog sűrűsödni :-(

Edibaby
Edibaby Sun, 2011-07-24 16:28

Sziasztok én is igy próbáltam ahogy irtad marikaradnai isteni finom lett nagyon büszke lettem magamra ugyanis szilvalekvárt még soha nem csináltam. Nagyon köszönöm a receptet :)

marikaradnai
marikaradnai Tue, 2010-10-19 20:24

Sziasztok, èn 8kg szilvàt negyedeltem egy làbasba ,2kg cukorral elkevertem ès hagytam egy èjszakàra összeèrni.Màsnapreggel sütöbe tettem 6 !!! igen 6 óràra, az elsö óràban 200 majd azutàn 150 fokon sütöttem tovàbb,¨ (keverni szigorúan tilos!!!) majd 6 óra utàn csavaros tetejü üvegekbe töltöttem, 5perc fejtetön ,azutàn pokróccal letakarva hagytam kihülni ,,,SE ECET SE SZALICIL !!! semmi szüksèg rà !!! A lekvàr isteni finom, ès szalicilmentes !!!

benalexi
benalexi Mon, 2010-09-13 20:11

Szia

ebből a négy kg szilvábl hány literes üveg lekvár lesz?

1208
szilva 4 kg
cukor 80 dkg
ecet 0.5 dl
szalicil 1 csipet