Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvár kenyérsütőgéppel

Szilvalekvár kenyérsütőgéppel
Szilvalekvár kenyérsütőgéppel
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ismerősöm, mikor újságoltam, hogy kenyésütő gépet vettünk, azt mondta: - Minek az? Egy kacattal több! Nekem is van, de alig használom, mert sokáig tart előszedni, beindítani ...stb. Gondoltam magamban, akkor Te sosem fogod megtapasztalni ennek a jó kis szerkezetnek az előnyeitsmiley... Nekem a konyhapulton van, és nagyon gyakran elindítom. Tudom, ez nem a reklám helye, de pl. lekvárt azóta csak 1 kg-os adagokban főzök (többször persze) de így nem fárasztó és unalmas, nem kell órákig kevergetnem (és mégis sokszor odaégett...) Szóval mindenkinek ajánlani tudom. Nem kell dunsztolni sem!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A dzsemfix tasakján  a gyártó 1 kg gyümölcshöz 1150 gr cukrot javasol. Ennyit sosem teszek hozzá. Max 70-80 dkg-ot, de főztem már 50 dkg-mal is. Nem romlott meg. Olvastam sok helyütt, hogy ha megtöltöttük az üvegeket és jól rácsavartuk a fedőket, akkor fordítsuk a fedelével talpára, és így álljon pár percig. 

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tisztított szilvát megturmixoljuk kicsit, hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és az őrölt fahéjat (ettől olyan finom, pikáns íze lesz).
  2. A kenyérsütőt (Hauser BM-660) "lekvárfőzés" programra állítjuk (1 óra 20 perces program) és ez alatt bármit csinálhatunk, nem fog lesülni, ott hagyhatjuk - ez a legjobb benne! (Néha kétszer is végig futtatom a programot, vagy egyszerűen újraindítom, hogy forró maradjon, és amikor ráérek, üvegekbe rakom.)


 

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 459
elküldve: 8
receptkönyvben: 178
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

tekovacs

Mióta szakács: 2011.01.02.
91 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvalekvár

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Attila 7
Attila 7 Mon, 2013-12-02 21:55

Korábban már irtam, gratulálva a kenyérsütős szilvalekvárhoz. Aztán újból irtam, hogy tanácsot kérjek. Bizonyára a második levél elkerülte a figyelmed. Ezért megismétlem: a géppel készithetek-e birsalma /körte/ sajtot. Vagy lekvárt. És kell-e bele dzsem-fix? Köszönöm.

tekovacs
tekovacs / tekovacs Mon, 2013-12-02 22:17

Kedves Attila 7, a birsalma sajtot én még nem készítettem kenyérsütőben, mert úgy emlékszem, hogy annak sokkal hosszabb és speciálisabb főzési technikája van (egyszer nagyon régen csináltam, már huszon... éve is van) De lekvárokat, bármilyet főzhetsz benne. Én mindig dzsemfixet adok hozzá, úgy ahogy a tasakon lévő írás javasolja.

Attila 7
Attila 7 Tue, 2013-12-03 11:43

Kedves Tekovacs! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Elnézést kérek, hogy zaklatlak ilyen egyszerű kérdésekkel de én éppen a Te "kenyérsütős" ötleted következtében kaptam rá a lekvárfőzésekre. Mégegyszer nagyon köszönöm és most már rendszeresen olvasom a recept oldaladat.

tekovacs
tekovacs / tekovacs Tue, 2013-12-03 13:10

Kedves Attila7, örülök, hogy írtál és hogy Neked is bejött ez a kenyérsütős lekvárfőzés :) További jó sütés-főzést! Üdvözlettel: Emi/tekovacs :)

Attila 7
Attila 7 Fri, 2013-10-18 13:48

Gyerekkorom kedvence volt a szilvalekvár. Kb. ötven évvel ezelőtt ettem utoljára de az ize most
is a nyelvemen van. Elhatároztam, hogy itt az ideje, megpróbálkozom a "házi gyártással". Azonban
a sok recept után megrettentem: én nem fogok órákat állni és kevergetni a konyhában. Ekkor
találtam rá erre a nagyszerű ötletre és azonnal kipróbáltam. Szenzációs, újra megkóstólhattam
"nagyanyám lekvárját". Nagyon köszönöm az ötletet, gratulálok tekovacsnak.

tekovacs
tekovacs / tekovacs Fri, 2013-10-18 15:42

Köszönöm, örülök hogy neked is bejött :) Dzsemeket is ezzel "gyártom". A gépnek mindig sikerül ;)

Attila 7
Attila 7 Thu, 2013-11-28 19:33

Ujból a tanácsodat kérem. A jól sikerült szilvadzsem után most arra vagyok kiváncsi, hogy ugyanigy meg tudom-e csinálni mindezt birsalma /körte/ felhasználásával? Mivel azt "igérted" hogy a gépnek mindig sikerül...
Előre is köszönöm.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-09-02 18:42

Szia:)
érdeklődéssel olvastam a receptedet. Nekem BM-800-asom van, másfél kg. kenyér sütésére alkalmas. Nagyon gyakran használom a gépet. Viszont az a gondom, megnéztem az enyémet és max. 720 ml. gyümölcs, 240 ml. cukrot javasol, egyébkén forrásnál azt irja kimegy, ami ugye káros a gépre. Ezek szerint a megadott mennyiséget 2x-re csinálod meg? Arra is kiváncsi lennék, a fenti mennyiségből mennyi üveget töltöttél meg, ill. hány deciseket? Uccsó kérdés, ha készen van, beletöltöttem az üvegekbe, fejreállítsam? Utána máris mehet a polcra? Köszi a választ: Gabi

tekovacs
tekovacs / tekovacs Mon, 2013-09-02 20:22

Szia, az én gépem 1 kg-os kenyeret tud sütni, ezért gyümölcsből is 1 max 1,30 kg-t teszek bele. Nem nagyon méregetem halál pontosan, van egy müa. kancsóm, ami a mérce: ha ebben turmixolom a gyümölcsöt kb. 3/4-ig lesz a tartály. A lekvárfőző program nekem olyan lassan főz, alig rotyog, szó sincs róla, hogy kifusson!!! Valahol a Nők Lapjában olvastam egyszer erről az "üvegfelfordításról"... Kicsit változtattam: az előkészített tiszta üvegekbe teszek egy kis lobogva forró vizet és lezárom, majd ezzel fordítom talpáról a fejére... igy fertőtleníti a csavaros fedőket. A lekvárral már nem fordítom fel. :) A tele üvegeket egy napot hagyom a konyhán, másnap rakom a spejzpolcra. Üdv. Emi

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-09-02 20:35

Kedves Emi,
köszönöm a szupergyors választ. Napokon belül kipróbálom, annyira izgat a kérdés:) A fejre állítás nem fertőtlenítés miatt van, hanem a forró lekvár(befőtt) így "meghúzza" a tetőt, vagyis légmentesen záródik. Még jelentkezem:) Szép estét Neked! Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-09-04 21:23

Szia Emi:)
Tegnap és ma "befőztem". A tegnapi kísérletem remekül sikerült, így ma megismételtem. A cukor mennyiségén már az első alkalommal változtattam, mert a 70-80 dkg. soknak tartottam és 1 kg. szilvához csak 35 dkg. tettem. Mivel finom lett az első turnus és a gépem félig sem volt, így emeltem a tétet és másfél kg. szilva + 35 dkg. cukor+dzsemfix. Ez lett a bevált mennyiség. Nagyon szépen köszönöm a receptet és az ötletet. 5 kg. szilvát tettem el ezzel a módszerrel. Azt nem tudom, hogy a kenyérsütő használatával gazdaságos e, de hogy roppant kényelmes, tiszta és egyszerű azt határozottan tudom. Még1x köszi:) Gabi

3masmama
3masmama Sun, 2013-09-01 18:20

Azt kérdezném, hogy keveri a gép lekvárt főzés közben? Most raktam fel az enyémet, 2 lapátos Hauser-em van, de keveri. Nem fog odakapni? Várom válaszod:-))

tekovacs
tekovacs / tekovacs Mon, 2013-09-02 20:12

Bocs' hogy csak most válaszolok, de azóta biztosan Te is látod/láttad már, hogy "nem kap oda"... :) Lekvárfőző programon ez nem történhet meg. Én néha kétszer is átrotyogtatom ugyan azon a programon..., mert nem végeztem éppen az üvegek mosásával, vagy nem figyeltem oda amikor lejárt és kicsit kihűlt stb... :)

tekovacs
tekovacs / tekovacs Wed, 2012-09-05 22:06

Köszönöm a hozzászólásokat. Több szem többet lát alapon ki-ki kiválaszthatja magának a legszimpatikusabb lekvárfőzési technikát:) Én a magaméra esküszöm, mert gyors, kényelmes, a végtermék nagyon finom a mi ízlésünknek és azt sem bánom, ha nem áll meg a kanál a lekvárban, sőt...:) Ha kemény, sűrű lekvár kell (pl. barátfülébe vagy szilvalekváros gombócba) akkor veszek egy köcsöggel a piacon:) Üdv. Mindenkinek: Emi

Levelcem
Levelcem Wed, 2012-09-05 20:49

Igazán jó ötlet, és távol álljon tőlem, hogy kritizálnám, csupán elmondanám, én hogyan csinálom, ha zselésítőt és cukrot is használok. Aprítás, vagy enyhe turmixolás után elég a pár perces forralás. Ez a rövid ideig tartó kavargatás megéri, hogy nem melegítem hosszan a gyümölcsöt. Tartósítót soha nem teszek bele és fejre sem állítom. Azzal kezdem. hogy az üvegeket tepsibe, hideg vízbe állítom, és két lángot alá gyújtok. Mire a dzsem forrni kezd, az üvegek jól kisterilizálódtak. A 3:1 -ben zselé-fixet használom 1kg gyümölcshöz és általában 40 dkg cukrot teszek hozzá, meggyhez 50 dkg-ot. Többnyire 2 kg-os adagokban. Legutóbb 6 kg. áfonyát tettem el három részletben.A szilvát, ha fixszel teszem, hosszában csíkokra vágom, ha kb. fél kiló van a lábasban azt összeturmixolom, és kiegészítem 2 kg-ra a szilva csíkokkal, ráteszem a 80 dkg. cukrot, fahéjat a zselésítőt, nagy lángon forralom, övegekbe rakom és kész. Nagyon finom szilva reszt lesz belőle. Gyerekkoromban a szabadban réz üstben főztük a szilva lekvárt beöltözve, mert órákon keresztül kavartuk és pufogott.Cukor semmi nem került bele. Még most is emlékszem a finom ízre, amit a végén az üstből kapartunk össze.Most az ecettel kikenős módszert használom a lekvár főzésre, ha jó érett a szilva, cukrot most sem teszek bele.

pinte nelli
pinte nelli Sun, 2012-08-19 19:36

Az én kenyérsütő gépemben lekvárfőzéskor csak az elején kavar 5 percig,és utána már csak főz.A tietek is így működik?Én zselé nélkül főztem,de így hatszor is újra kellett indítani ,hogy kellő sűrűségű legyen.
Szerintem így elég sok áram fogy.
Mit szóltok hozzá?
Köszi!

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Sun, 2012-08-19 13:29

Énele is sokat használom a kenyérsütőt, de szilvalekvárt nem főznék vele, mert ha cukor kell hozzá, mégpedig nem is kevés, akkor az már nem igazi szilvalekvár. Én sütőbe, lábosba főzöm és ott sem ég le. Igaz igy a főzési idő 7 óra. 5 kg szilvára teszek 1 kg cukrot. A lábost fél dl. ecettel bekenem, és 1 dl vizet öntök a szilvára. 7 óra leteltével kiveszem a sütőből és még a gázon állandó keverés mellett, kb fél óra, sürüre főzöm. forrón üvegekbe rakom és csak másnap kötöm le, Semmi tartósitószer nem kell hozzá.

zsazsa1971
zsazsa1971 Thu, 2012-02-23 21:27

Én is megcsináltam 18 üveg szilvalekvárt a gépembe,és nagyon nagy sikere lett mert irtó finomra sikerült!!Igaz,hogy először bénáskodtam mert nem csináltam még de aztán sikerült!!

803
szilva 1 kg
cukor 70 dkg
dzsemfix 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál