Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros derelye Nünüke konyhájából

Szilvalekváros derelye Nünüke konyhájából
Szilvalekváros derelye Nünüke konyhájából
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első önálló alkotása volt 13 évesen, amikor megtanultam tésztát nyújtani a nagymamámtól. Csakis a derelye miatt, nem tudta olyan sűrűn csinálni, mint szerettem volna, ezért megtanultam... Imádom hidegen/melegen, reggelire, vacsorára, mindegy... Csak legyen...

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A forgatáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összegyúrjuk a tésztához a hozzávalókat, utána egy mintás asztalterítőt (lenvászon asztalterítőn csináltam, de lehet más is) teszünk az asztalra, amin nyújtani fogjuk a tésztát. Megszórjuk liszttel a terítőt, hogy ne ragadjon hozzá a tészta nyújtás közben. Nyújtása olyan, mintha hagyományos levesbe való tésztát nyújtanánk, akkor jó a tészta vastagsága, amikor már kezd látszani az asztalterítő mintája. Kör alakúra nyújtsuk.
  2. Az egyik szélénél elkezdve teáskanálnyi lekvárt teszünk 2 ujjnyi távolságra egymás után, a szélénél annyit hagyunk rá a tésztából, amit majd ráhajtunk a töltelékre. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, derelyevágóval vágjuk először a hosszú csíkot, és csak utána enyhén ferdén (rombuszosra) egyenként. Addig ismételjük, amíg elfogy a tésztánk.
  3. Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, csipet sóval és 2 ek olajjal. Amikor már kezd forrni, beletesszük a levágott derelyéket (két részletben csináltam, hogy ne hűtse le nagyon a vizet). Amikor feljön a tetejére, szűrőkanállal egy nagy tésztaszűrőbe tesszük át, amin lecsöpögtetjük.
  4. A zsemlemorzsát felforrósított olajon megpirítjuk, vigyázzunk, ne égessük oda.
  5. A lecsöpögtetett derelyét beleforgatjuk a zsemlemorzsába, a lábasban szoktam rázogatni, hogy mindenhova jusson a prézliből.
  6. Tálaláskor porcukorral szórjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 312
elküldve: 4
receptkönyvben: 182
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

A Nünüke

Mióta szakács: 2013.03.29.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szilvás derelye, derelye szilvalekvárral, házi szilvalekváros derelye, barátfüle

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

makutyi
makutyi Sun, 2013-09-22 19:10

A derelyébe felénk sem tesznek krumplit, inkább levestészta-szerűen készül. üdv

A Nünüke
A Nünüke / A Nünüke Mon, 2013-09-16 10:16

Kedves Kcico!
A recept a nagymamámtól származik, aki 85éves, mindig így csinálta illetve a családunkban is így készül...ettől függetlenül, elképzelhető, hogy van aki tesz bele...

seteluas
seteluas / seteluas Sun, 2013-09-15 18:30

A külalakon van még csiszolnivaló :) de elnyerte a hmmm, nagyon finom minősÍtést! Köszönöm a receptet!
Nekem kb 3dl langyos vÍz ment bele.

További jó főzést!
seteluas

seteluas
seteluas / seteluas Fri, 2013-09-13 10:57

Kedves Nünüke!

Köszönöm a receptet! Lányom biztosan imádni fogja a készÍtést és az evést is!

A Nünüke
A Nünüke / A Nünüke Thu, 2013-09-12 21:07

Kedves Kcico!
Krumplis tésztával én még nem csináltam a derelyét, így nem tudom megmondani milyen lehet.
Véleményem szerint az vastag hozzá...

kcico
kcico Thu, 2013-09-12 17:07

Krumplistészta helyett "sima" tésztával is ugyanolyan jól működik a derelye?

kcico
kcico Sun, 2013-09-15 20:58

arra gondolok, hogy a nudli, szilvásgombóc és legjobb tudomásom szerint a derelye tésztájába kell krumpli.

831
finomliszt 0.5 kg
víz 2 dl
tojás 1 db
szilvalekvár 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
fahéj 1 tk
víz 3 ek
napraforgó olaj 0.5 dl
zsemlemorzsa 150 g
porcukor 3 ek