Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros kelt kifli

Szilvalekváros kelt kifli
Szilvalekváros kelt kifli
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sokszor sütöttem ezt a kiflit, régen a munkahelyemen, ma már csak itthon.

Milyen jó, hogy van a spájzban szilvalekvár! Érdemes volt vele annyit dolgozni a nyáron. Nálunk nagyon szeretik a lekváros dolgokat, legyen az derelye, barátfüle (csacsifül, papsapka) többféle elnevezése ismert.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta tetejére

ajánlat

Vörösszilva lekvárom van, így az volt a töltelék, de nagyon finom volt!

Ugyanebből a tésztából készíthető túrós, lekváros bukta is. A kifliket tölhetjük mákkal, dióval, ízlés szerint bármilyen

sütésálló lekvárral!

Kellemes sütögetést kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sütőporral elkeverjük.
  2. Egy kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A maradék tejet jól felmelegítjük, belemérjük a cukrot, sót, a tojásokat majd a vajat/margarint. Jól elkeverjük, hogy a cukor is felolvadjon.
  4. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt.
  5. Vajas kézzel jól kidagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Közepes keménységű tésztának kell lennie.
  6. Negyed óra múlva átdagasztjuk, majd duplájára kelesztjük.
  7. Lisztezett munkalapra borítjuk, 6 gombócot formálunk.
  8. Tíz perces pihentetés után kerekre nyújtjuk, nyolcba vágjuk.
  9.  Lekvárral betöltjük, feltekerjük.
  10. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, tojással lekenjük.
  11. Sütőben rózsaszínűre sütjük.
  12. Tálaláskor porcukorral meghintjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 500 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 058
elküldve: 8
receptkönyvben: 489
elkészítve: 15/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt kifli szilvalekvárral töltve, szilvás kelt bucik

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nettunderke
nettunderke Tue, 2012-12-18 15:44

Nagyon gondolkozom rajta hogy ezt fogom kesziteni a bejgli tesztajahoz. a multkor nekem nagyon jol sikerult/ leszamitva hogy elsoztam/ Viszont bejgli tesztahoz is kivalo

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-12-18 22:40

Kedves nettunderke !
Örülök neki ! Az elsózás meg még velem is előfordul, ennyi idő után is !
Nem gond, majd a következő pont jó lesz.
Meghitt, Boldog Karácsonyt kívánok ! üdv: Anci

nettunderke
nettunderke Sat, 2012-11-17 22:08

Azt hiszem eletem legjobban sikerult kelt tesztajat sikerult ezzel a recepttel elkeszitenem. Picit tobb so kerult bele a figyelmetlensegem miatt; de ettol eltekintve isteni finom lett. Koszonom az egesz csalad neveben.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-11-17 22:18

Kedves nettunderke !
Nagyon örülök, hogy neked is jól sikerült a sütid. Köszönöm neked, hogy tudattad velem.
A sóval meg legközelebb majd vigyázol. Aki szerelmes, azzal gyakran megtörténik az
ilyesmi. ( Bocsi a viccért... ) Szeretettel üdvözöllek és további jókedvű sütögetést
kívánok: Anci

70gina
70gina Sun, 2012-02-26 00:16

A tészta receptje kiváló, én lekváros buktát, mákos és kakaós bejglit sütöttem belőle! Isteni lett!

sonja17
sonja / sonja17 Sat, 2012-01-28 21:08

Isteni ez a recepted is!nagyon sok receptedet lementettem màr.kedvenc szakàcsaim közé tartozol.(Az elsö helyen!)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-01-28 21:25

Kedves sonja17 !
Igazán nagyon megtisztelő számomra ez az első hely.
Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen.
Örülök, hogy tetszik a recept.Szeretettel üdvözöllek: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2012-01-11 17:32

Kedves vizsu !
Volt egyszer egy koleganőm, akinek volt egy olyan szokása, mondása, " Ha valamiért nem dolgozik az élesztő rendesen, még mindig ott a sütőpor ! "
Lehet hogy rossz szokás, de azóta teszek bele mindkettőt ! Nem muszáj !
Szeretettel üdvözöllek ! Anci

wkata
wkata / wkata Sun, 2011-11-20 22:06

Kedves Anci!Ezek a kiflik nagyon jól néznek ki,házi szilvalekvár a spejzban,recept elmentve,mi akadálya van annak, hogy megsüssem?Majd referálok:)
Puszi.:kata

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2011-11-19 16:21

Kedves Sissy3 !
Teljesen jól értetted ! Az egész megkelt tésztából 6db gombócot formálsz, 10 percet még hagyod pihenni,
Utána minden gombócot 4-be, minden cikket még ketté és így lesz nyolc cikk.
Úgy van, ahogy kiszámoltad. Sok sikert ! Üdv: Anci

Sissy3
Sissy3 Sat, 2011-11-19 15:25

Szia,
A 7. és 8. pontot nem teljesen értem. Először 6 gombócot csinálsz, és minden gombócot 8-ba vágsz? Azaz összesen 48 db kifli lesz ?

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-11-18 16:43

Kedves candyqueen !
Azért örülök, hogy elfogyott.
Addig szoktam főzni a lekvárt, hogy ha fakanállal húzok egy csíkot a lábas alján,
a lekvár nem folyik vissza ! Az tuti nem folyik ki a sütiből.
Igen a kelt tésztával úgy kell bánni, mint egy kisbabával. Totojgatni kell.
Szép estét kívánok: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-11-18 15:48

Kedves Andus54 !
Talán elkészítetted ?
Ha igen és jól sikerült szívből örülök neki !
Üdvözöllek sok szeretettel: Anci

Andus54
Andus54 Thu, 2011-11-17 21:01

Kedves Anci! Tökéletes recept.nagyon finom volt ez a kifli..

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-11-17 07:50

Kedves candiqueen!
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Akkor szokott így viselkedni a tészta, ha nem pihent eleget.
A lekvár ha elég kemény, annak nem szabad kifolyni!
Elszomorít, hogy nem sikerült, én 30 éve ezt a receptet sütöm.
Szerintem ne add fel, próbáld ki kevesebb lisztből. Sikerülnie kell !
Nem akartam csalódást okozni ! Üdvözöllek: Anci

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Fri, 2011-11-18 00:17

Jajj, dehogy okoztál :)

A tészta kb egy órát pihent, többet nem várok egy sütire sem :D

Lett volna bele szilvalkevár, de hiába azt mondják h az úgy jó ha késsel kell vágni, szerintem az undi, ha egy lekvár nem lekvár állagú. Ezért is mondtam, h a nagyimé főnyeremény volt, benne a héj, amit érzel h keményebb de az is szétomlik a szádban, a lekvár nem folyik de a szádhoz érve mégis, stb. Biztos valami csodalekvár volt :)
Szóval házi baracklekvárt tettem bele. De nem kell félni, ilyen kis rondán-alig lekvárosan is elfogyott ;)

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Wed, 2011-11-16 18:28

A recepthez hozzászólva: Sajnos nekem nagy csalódás lett :( A tészta nagyon szépen megkelt, de itt vége is a jónak. Akárhogy nyújtottam összeugrott, akármilyen minimális mennyiségű lekvárt tettem bele, az folyt orrán-száján, kifli alak végképp nem volt, szóval nekem nem jött be. Pedig úgy rákészültem a kép alapján a nagy dundi gömbökre :S

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-11-15 08:11

Kedves candyqueen !
Igen, átlósan vágom 8-ba és háromszögeket kapok. A képen azért nem látszik, mert a sütőben úgy
meg dagadnak, hogy elvesztik a nyers formájukat.Sajnos én nem ismerem az általad kért receptet,
de szívesen megismerném !Tudod mit ? Írjunk felhívást ! Szeretettel üdvözöllek: Anci
KEDVES SZAKÁCS TÁRSAINK !
AKI ISMERI A " 8-AS 0-ÁS " RECEPTJÉT , LEGYEN OLYAN SZÍVES OSSZA MEG VELÜNK ! KÖSZÖNJÜK !

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-11-15 08:01

Kedves Fahéj !
Köszönöm kedves szavaidat. Képzeld el, hogy kifli formájuk volt, de a sütőben összedagadtak.
Ezért imádom a kelt tésztát ! Mindig más forma sül ki belőle, mint amit a sütőbe beraksz.
Általában 1,5 kg lisztből sütöm. 1-1 kis kóstoló a jobb és a bal oldalt lakó szomszédasszonyoknak,
1-1 kis kóstoló a Vásárhelyen lakó gyerkőceimnek, a többi meg gyorsan elfogy !
Szép napot kívánok neked, puszi: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-11-14 22:33

Kedves Anci!
Olyan édes kis dundik ezek a kiflik, nagyon guszták! Szívvel-lélekkel meg ráadásul szilvalekvárral, hm, isteni finom lehet! :) Puszi: Fahéj

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Mon, 2011-11-14 19:34

Sajnos nem látom a képen, hogy vágod nyolcba? Átlósan, tehát háromszögekre, vagy hogy?

Megboldogult nagyim tudott olyan szilvalekvárt csinálni, hogy ettem volna nonstop. Benne volt a héja, de annak is olyan jó volt az állaga...Azóta se ettem olyat :S És persze nem mondta el a receptet, magával vitte, mint a 8as0ás receptjét. Esetleg te nem ismered? Kics fánktészta szerű, de nem olyan híg, ő 8asokat meg 0ákat csinált belőle :)

Szuszka
Szuszka Tue, 2011-11-15 21:55

Szia!
Nálunk az a recept a csöröge fánk.
Itt fent is van receptje.Herőce néven.
Szuszka

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Wed, 2011-11-16 18:26

Jajj dehogy, tudom mi a csöröge. Ez egy krumplis alapú tészta, de nem olyan mint a nudli. Sajnos fogalmam sincs a hozzávalókról, csak a krumplit tudom tutira.

De azért köszi a próbát :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-11-14 17:39

Kedves Gabikám !
Igazad van, nagyon sokszor sütöttem, a családom is nagyon kedveli a szilvalekváros finomságokat.
Aranyos vagy, köszönöm amiket leírtál, így veled nosztalgiázhattam egy kicsit.
Szép estét kívánok neked és sok puszit küldök ! Anci

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2011-11-14 16:30

Drága Anci! Ez gyönyörű, és biztos finom is! Látszik, h. nem először sütötted. A szilvalekvárról nekem mindig Mami jut eszembe. Az ő lekvárja olyan kemény volt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Biztos jó sokáig főzte. És bizony, a derelyében és a barátfülében meg is ízlelhettük. Néha nagykanállal ettem a lekvárját. Ilyen kelt kiflit ő sosem csinált, de a nászasszonya nagyon finomakat sütött. Szőregen sokat ettem lekváros kiflit. Puszi: Gabi

1201
finomliszt 100 dkg
sütőpor 1 csomag
cukor 14 dkg
2 dkg
tojássárgája 2 db
tojás 1 db
tej 6 dl
friss élesztő 5 dkg
vaj 10 dkg
szilvalekvár 25 dkg
tojás 1 db
porcukor 2 ek