Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvárral töltött levendulás kalács

Szilvalekvárral töltött levendulás kalács
Szilvalekvárral töltött levendulás kalács
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A karácsonyi előkészületek idején ez az íz igazán tetszetős. A szilvalekvárt egészen fiatal korm óta imádom. Kamaszlányként napi fél kilót megettem. Anyámnak előre köszöntek a piacon a lekvárárusok. Azóta persze én készítem és hál' istennek, örökítettem a finnyás gyerekmben is ezt a rajongást. Mivel nyár végén tetemes szilvalekvár készletet halmoztam fel, így szerencsére van mihez nyúlnom a tél derekán. Néhány kollégámat leptem meg evvel a finomsággal. Gabi kolléganőm még aznap felhívott, hogy vacsorára degeszre ették magukat a kalácsból és nagyon ízlett nekik. Ezért szeretek én sütni-főzni. Legnagyobb elismerés, ha másoknak örömet szerezhetek egy-egy kis szösszenetemmel.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mézzel, belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük, kenyérsütő üstjébe töltjük, majd utána öntjük az összes folyadékot, aztán pedig a szilárd anyagokat. Megdagasztjuk, langyos helyen kelesztjük egy órát.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, három részre osztjuk (három közepes kalács lesz belőle), majd azokat is 3 részre osztjuk.
  3. Minden darab tésztát kinyújtunk kb. 40x10 cm-es téglalappá. Az alsó szélére kb 1 cm széles és vastag szilvalekvár csíkot húzunk kanállal, a tésztát feltekerjük. Három tekervényből fonatot készítünk, melye közepes kuglófformába (vagy kerek sütőformába) fektetünk úgy, hogy a két végét össze lehessen fonni.
  4. A tésztát lekenjük a maradék tojásfehérje és levendulaszirup keverékével. Barnacukrot és levendulavirágot szórunk rá.
  5. 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 35-40 perc alatt megsütjük.
  6. Rácsra téve, hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x3 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 561
elküldve: 1
receptkönyvben: 45
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvalekváros kalács, levendulás fonat, töltött fonat levendulavirággal szórva

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-14 12:34

Kedves Évi néni!

Ez a kis szösszenet valami csodás, mesés : tényleg ünnepi asztalra való.:-O
Jaj nekem, kész az ebéd, várom a gyerekeimet haza, és itt leskelődök, minő finomságok vannak fenn, és tessék, éhes lettem, de nem a főztömre, hanem erre a finomságra!!! :-O

Köszönöm, el fogom készíteni, mert annyira guszta, hogy kihagyhatatlan az elkészítésből.
Szép napot kívánok!

ÉVa-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-12-14 17:42

Kedves Évi!
Remélem, legalább olyan jónak fogod találni, mint a legényfogót. Szerintem evvel is lehet legényt fogni. Üdv: Évi néni

595
finomliszt 50 dkg
rétesliszt 40 dkg
méz 1 teáskanál
tej 1 dl
habtejszín 2 dl
tejföl 1.5 dl
tojás 1 db
tojássárgája 2 db
gyümölcscukor 10 dkg
vaj 15 dkg
1 csipet
vanília kivonat 1 ek
citruspor 1 ek
friss élesztő 3 dkg
levendulaszirup 2 ek
aszalt szilva 25 dkg
szilvalekvár 25 dkg
fahéj 1 tk
tojásfehérje 1 db
levendulaszirup 1 ek
barna cukor 2 ek
levendula 2 db