Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvapálinkás puncstorta

Szilvapálinkás puncstorta
Szilvapálinkás puncstorta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves kollégámat szerettem volna meglepni a kedvenc tortájával. Mivel az alap puncstortát már elkészítettem neki, de a kamrában ott állt egy butélia jóféle házi szilvapálinka, így arra gondoltam, most ilyen őszi fazont adok a tortának. Ez a torta másnapra az igazi, amikor összeérnek benne az ízek, az állaga is kissé szilárdabb lesz. Nagyon ízletes, karakteres torta lett, amiből nem tolakodott elő egy-egy íz, hanem harmóniában megfértek egymás mellett egy kerek egészet alkotva. 

hozzávalók / 12 adag

Torta tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Torta tészta

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval felverjük kemény habbá, a sárgáját a cukorral, citromhéjjal fehéredésig keverjük.
  2. Három részre osztva a fehérjét belekeverjük a cukros sárgájába, majd kanalanként adagolva a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk, vigyázva, hogy a habot ne nagyon törjük össze.
  3. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt rakunk, arra öntjük a tésztát.
  4. 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen kb. fél óra alatt megsütjük.
  5. Ha tészta megsült, a sütő ajtaját résnyire nyitjuk, úgy hagyjuk langyosra hűlni, majd csak utána vesszük ki. Rácson teljesen kihűtjük, és akkor vesszük ki a formából.
  6. A torta tetejéből kb. 2 cm-es lapot levágunk, félretesszük. A torta belsejét kivájjuk kanállal úgy, hogy mindenütt 2 cm-es perem maradjon.

Töltelék

  1. Erős kávét főzünk, amit a kivájt tésztára öntünk. Ugyanígy teszünk a tejszínnel is.
  2. Az aszalt szilvát feldaraboljuk, beáztatjuk a pálinkába.
  3. A diót durvább darabokra vágjuk, belekeverjük a töltelékbe.
  4. A szilvalekvárral megkenjük a kivájt torta belsejét, hogy mindenhová jusson a lekvárból.
  5. A piskótát, kávét, tejszínt, kakaót, cukrot, szobahőmérsékletű vajat, feldarabolt diót, pálinkás szilvát keverőtálban összekeverjük, s ha kicsit lazának találjuk a tésztát, törünk még bele néhány babapiskótát.
  6. A tölteléket visszatöltjük a torta belsejébe, lefedjük a félretett tetejével, kicsit rányomkodjuk.

Máz

  1. A porcukrot, a gránátalma szirupot és egy tojásfehérjét addig keverünk, míg összeáll (nem kell habbá verni).
  2. A torta tetején egyenletesen elsimítjuk, hogy mindenhol fedje.
  3. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük összeérni.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26x26x8 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 171
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvapálinkás torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

348
tojás 6 db
cukor 6 csapott ek
1 csipet
rétesliszt 6 púpozott ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
sütőpor 1 kávéskanál
babapiskóta 5 dkg
szilvalekvár 10 dkg
aszalt szilva 10 dkg
feketekávé 1 dl
dió 5 dkg
vaj 10 dkg
gyümölcscukor 7 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
habtejszín 1 dl
pálinka 4 ek
porcukor 20 dkg
tojásfehérje 1 db
gránátalma szirup 1 ek