Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás bukta Kingustól

Szilvás bukta Kingustól
Szilvás bukta Kingustól
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kelt tészta titka, hogy ismerni kell :)! Az első és nagyon fontos lépés, hogy a hozzávalók ne legyenek hidegek, hisz ezzel is segítjük az élesztőgombák tevékenységét. A kelesztési időt sem lehet csak nagyjából meghatározni, hisz ez nagymértékben függ a konyha, vagy a kelesztőtér hőmérsékletétől. Nálunk sosincs annyira meleg, hogy a tészta könnyen keljen, ezért extra segítségnek a sütőt szoktam használni! Egy kis időre begyújtom, majd kikapcsolva és belehelyezve a tésztát tökéletes közeget tudok teremteni. Összességében elmondható, hogy a nagyjából duplájára kelt, kissé rugalmas, sima felületű tészta a már jó tészta :)!!! A buktákba igazi, kicsit sűrűbb házi lekvárt tettem, ami nem folyt ki a tésztából, így örömmel tapasztaltam, hogy egyáltalán nem szükséges - az amúgy sem annyira kedvelt - sütésálló, boltban kapható "lekvárhoz" nyúlnom!!! A szilvás bukta egyetlen hátránya, hogy frissen és melegen a legélvezhetőbb... bár amilyen gyorsan elkapkodta a család, nem kellett attól tartanom, hogy ez gondot okozzon :) :) :)!!!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, a margarint megolvasztjuk, a tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt egy kis cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez öntve a többi hozzávalóval együtt sima, az edény oldalához nem ragadó tésztát gyúrunk.
  2. A tésztát megszórjuk egy kis liszttel, majd meleg helyen nagyjából 25-30 percig kelesztjük, amíg duplájára nem dagad. Ekkor óvatosan átgyúrjuk és újból kelesztjük, megint nagyjából 25-30 percig.
  3. Kelesztés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd négyzet vagy téglalap alakú kisebb lapokra vágjuk. A lapok közepébe szilvalekvárt teszünk, összehajtjuk őket és a végeiket behajtjuk.
  4. A buktákat egy kivajazott tepsibe, egymástól kis távolságra elhelyezzük, az oldalukat megkenjük olvasztott vajjal, a tetejüket pedig tojással. Meleg helyen további 20-25 percet kelesztjük, amíg kissé meg nem kelnek és a tojás meg nem szárad a tetejükön.
  5. Ekkor újra lekenjük őket tojással, majd előmelegített sütőben 180-200 fokon nagyjából 25-30 percig sütjük.
  6. Porcukorral megszórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 25 168
elküldve: 10
receptkönyvben: 507
elkészítve: 25/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Kingus

Mióta szakács: 2012.08.01.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Judafest receptverseny
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bukta, lekváros bukta, bukta szilvalekvárral töltve

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rina52
Rina52 Wed, 2014-07-16 21:45

Fantasztikus recept, köszönöm szépen! :) Eddig háromszor sütöttem meg, annyi különbséggel, hogy én batyuknak és kifliknek hajtottam őket. Minden alkalommal egyre jobban sikerült és a családban is igen népszerű. Életem első önálló kelt tésztája volt és a tésztája istenire sikerült. :) Már a családi szakácskönyvben is lejegyeztük!

theodelinda
Kingus / theodelinda Thu, 2014-07-17 18:57

Szia! Most komolyan nem is tudom mit mondjak annyira jól esik, amit írtál :) ! Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket a receptem!!! És remélem sokszor fogtok még fincsi kelt tésztát készíteni! Köszike Szépen Minden Szót! További jó sütögetést :) Kinga

Pillangó1025
Pillangó1025 / Pillangó1025 Fri, 2013-12-20 13:10

Már kelesztem... :) Csodásan jön fel a tészta, könnyű volt kezelni, bár én bevallom mindig csalok a kelt tésztáknál, mikor összeáll, akkor olajos kézzel folytatom a dagasztást. Ezt szakács vőlegényemtől tanultam, még könnyebb a munka, ha kézzel készíti valaki. Hamarosan jelzem, milyen lett...

theodelinda
Kingus / theodelinda Fri, 2013-12-20 13:19

Szia, örülök, hogy eddig jónak tartod a receptet, és az olajos kézzel való gyúrás ötletét azt hiszem lopom is, mert nagyon tetszik :) ! Várom a folytatást :)

Pillangó1025
Pillangó1025 / Pillangó1025 Fri, 2013-12-20 14:40

És kész! Bár forró, és szét égeti a szám, de egy harapást muszáj volt... :) Ez valami isteni! Tökéletes a tésztája, és bár én sütésálló lekvárral készítettem, mégis mesés! Alig várom, hogy a párom haza érjen és megkóstolja! Ettől tuti oda lesz, meg vissza! Köszönöm a receptet! Olykor szoktam sütés végén is csalni, kivéve a sütőből, megspriccelem vízzel, letakarom azon melegében, és csodás puha marad. Nos úgy látom ez most kimarad, mert eszméletlenül könnyű a tészta! :)

theodelinda
Kingus / theodelinda Fri, 2013-12-20 19:07

Óóó....nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült, mert ezt a receptet még tanonc cukrász koromban (azóta már hivatásos lettem :) kreáltam a cukrásztankönyvem alapján. Mindig jó érzés ilyen pozitív visszajelzéseket hallani, ráadásul te még plusz praktikákat is írtál :) ! Ezt meg én köszönöm! További jó sütögetést! Kinga

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Sat, 2013-11-02 18:32

Kedves Kingus, ma elkészítettem fehér tönkölylisztből, fruktózból, nagyon finom lett!! Köszi a receptet! Andi

theodelinda
Kingus / theodelinda Fri, 2013-12-20 13:17

Szívesen! Örülök, hogy kissé egészségesebb változatban is működik a recept :) ! További jó sütögetést!

titti9001
titti9001 Fri, 2013-05-24 16:33

Szia Kingus!! Mar 1 honapja keszulok megsutni a sutit, de eddig mindig kozbejott valami.. ma megsutottem es nagyon nagyon finom!.. igaz, en 10 dkg cukrot tettem bele, de hatalmas sikerem volt vele.. koszi a receptet :)

lilienbirsalma
lilienbirsalma Wed, 2013-05-15 17:48

Szia Kingus!

Hétvégén megcsináltam a sütit, ma szintén :))) Mondjuk én nádcukrot használok és csak találomra tettem bele és keveset, így nem lett olyan édes a tészta de a szilvalekvár mellé nem is baj mert mi savanykásan szeretjük a lekvárt. Nagyon-nagyon finom lett!!! Ez a legjobb kelttészta amit valaha ettem :)
Köszönöm a receptet!

theodelinda
Kingus / theodelinda Wed, 2013-05-15 18:05

Szia! Jajj...nagyon örülök, hogy sikere lett a sütimnek nálatok! Szép napom lett a dicséretedtől :) ! Nagyon szívesen a receptet, remélem lesz még benne örömötök! További jó sütögetést! Kinga

norsolyka
norsolyka Thu, 2013-04-18 13:47

Épp most készült el, nagyon finom lett. Én teljeskiörlésű tönkölyliszttel készítettem, így is nagyon jól kezelhető tésztát kaptam.
Köszi a receptet!

theodelinda
Kingus / theodelinda Mon, 2013-05-13 10:00

Nagyon szívesen :) ! Örülök, hogy tönkölyliszttel is működik a recept :) !!! További jó sütögetést! Kinga

Mazsola és Tádé
Mazsola és Tádé Mon, 2013-03-25 14:01

Tegnap megsütöttem, nagyon fincsi lett. Nem is telt sok időbe maga az elkészítése, csak a várakozás, míg kelt. Nem is dagasztottam sokáig, kb negyed órán át, kézzel, és mégis nagyon jó lett a tésztája. Mára is maradt, nem szikkadt, nem száraz, ezért ajánlom mindenkinek, a recept jó. Nekem 25 db lett, olyan bolti méretűek. És az egész kijött egy bolti bukta árból, mert a lekvárt anyukám főzte, azt nem kellett venni. Még apa is azt mondta: egész jó, ez nagy dicséret, mivel ő nem süteményes. A gyerekeknek meg egy vájlinggal is kevés lenne... Köszi a receptet!

theodelinda
Kingus / theodelinda Mon, 2013-03-25 19:03

Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült és ennyire pozitívan írtál a buktámról :) :) !!!! Szebb lett a napom, ahogy olvastam! További jó sütögetést Neked :) :) !!! Kinga

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-01-29 03:57

Jó recept, hasznos információk és nagyon édes fotó!! Üdv, Torma :)

theodelinda
Kingus / theodelinda Tue, 2013-01-29 13:02

Köszi szépen!!! Igyekeztem segíteni mindenkinek, hogy isteni szilvás buktát tudjon sütni :) :) !! Kinga

Naschkatze
Naschkatze Mon, 2013-01-28 22:41

Kedves Kingus! Szuper, hogy segítséget is mellékeltél a recepthez, hiszen kezdők számára nem egyértelmű, hogyan kezdjenek hozzá a kelt tészta készítéséhez. Köszönet érte! :) Üdvözlettel: Nasicica

theodelinda
Kingus / theodelinda Tue, 2013-01-29 13:05

Nagyon szívesen :) !!! Én is sütögetés közben szedem magamra a tapasztalatokat, és nagyon örülök, ha ezeket más is fel tudja használni....ezért is osztom meg őket :) !! Üdv, Kinga!

615
finomliszt 50 dkg
margarin 5 dkg
porcukor 5 dkg
élesztő 20 g
tej 3 dl
tojássárgája 2 db
1 csipet
tojás 1 db
szilvalekvár 20 dkg