Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás burgonyagombóc

Szilvás burgonyagombóc
Szilvás burgonyagombóc
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazsághoz tartozik: nem sűrűn csinálom. Azért, mert nagyon finom, és rengeteget meg bírnánk enni belőle:). Még tart a szilvaszezon ...  gondoltam, mégse múljon el szilvásgombóc nélkül... :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ebből a mennyiségből 20-24 db gombóc lesz. Attól függően, kinek mekkorákat sikerül formázni. Ötlet: morzsa és szilvatöltelék nélkül az üres gombóc pl. vadas mártás mellé is jó, vagy készíthetünk gölödin levest belőle. A leveshez használjuk a főtt burgonya főzővizét!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben megfőzzük, melegen áttörjük, hűlni hagyjuk.
  2. Addig a szilvát kimagozzuk, félbevágjuk.
  3. A morzsát az olajon megpirítjuk, ha kicsit hűlt, belekeverjük a fahéjas kristálycukrot (ki-ki ízlés szerint).
  4. Az áttört burgonyát a liszttel és tojással összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk.
  5. Lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk (kb. 1-1,5 cm-es) és 10-12 db kb. 6x6-os kockára vágjuk.
  6. Minden kockára fél szilvát teszünk, a mag helyére pedig egy mokkáskanálnyi fahéjas cukrot.
  7. A négy sarkot összehajtva, gombóccá formáljuk, és egyszerre tesszük a lobogó, forró vízbe.
  8. 1-2 perc után megrázogatjuk a lábost, hogy oda ne ragadjanak a gombócok. (Óvatosan keverni is lehet.)
  9. Ha feljöttek a víz felszínére, akkor még 3-4 percet lassan forraljuk, majd kiszedhetjük a morzsára.
  10. Tálaláskor is mehet rá pici fahéjas cukor.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 454
elküldve: 5
receptkönyvben: 180
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

tekovacs

Mióta szakács: 2011.01.02.
91 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás gombóc, szilvás-fahéjas burgonyagombóc

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

759
burgonya 1 kg
finomliszt 30 dkg
szilva 50 dkg
zsemlemorzsa 15 dkg
tojás 1 db
napraforgó olaj 0.5 dl
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 3 ek