Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás-fahéjas sajttorta

Szilvás-fahéjas sajttorta
Szilvás-fahéjas sajttorta
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádok új receptek után böngészni, és erre a kincsre egy kicsivel karácsony után bukkantam rá egy receptújságban. Kicsit sajnáltam, hogy nem fedeztem fel az ünnepek előtt, de még éppen a szilveszteri mulatságra el tudtam készíteni. Nagy sikert arattam vele, és bár egy kicsit pepecs volt a konyhában a sok komponens miatt, de ettől függetlenül nagyon egyszerű desszert, amit azoknak is ajánlok, akik valamilyen nem hétköznapi különlegességgel szeretnék a szeretteiket meglepni.

hozzávalók / 8 adag

A mézeskalács keksz alaphoz

A sajttorta krémhez

A vörösáfonya öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

A mézeskalács keksz alaphoz

  1. A lisztet elmorzsoljuk a kockákra vágott kemény vajjal (csak 10 dkg-ot használunk fel).
  2. Hozzáadjuk a porcukrot, a fűszereket és az összes többi hozzávalót is, és sima tésztát gyúrunk belőle.
  3. Ha megfelelő állagú tésztát kaptunk, akkor folpackba csavarjuk, és egy órára a hűtőbe helyezzük pihentetni.
  4. Ezután kinyújtjuk a tésztánkat kb. fél cm-es vastagságúra, és egy közepes méretű pohárral kiszaggatjuk.
  5. Az így kapott korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és kisütjük.
  6. A kész kekszeket kihűtjük, és egy-két napot konyharuhával letakarva pihentetjük.
  7. Miután a kekszek kellőképp megkeményedtek, nagy teljesítményű konyhai géppel ledaráljuk őket.
  8. A maradék vajat (15 dkg) lassú tűzön felolvasztjuk.
  9. Az olvasztott vajba beleforgatjuk a darált kekszet úgy, hogy a vaj mindenhol érje.
  10. Egy piteformába beleigazgatjuk a mézeskalács keksz-alapot, majd a hűtőbe tesszük kb. fél órára.

A sajttorta krémhez

  1. Miközben a kekszalap pihen, addig elkészítjük a sajttorta krémjét.
  2. Az ízesítetlen krémsajtot egy tálban összekeverjük a mascarponéval, a szilvalekvárral, a cukorral, a fahéjjal és a mandulaaromával.
  3. A habtejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a szilvalekváros sajtkrémmel
  4. A lapzselatinokat 5-10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kivesszük a vízből, és egy kicsit kicsavarjuk.
  5. Lassú tűzön éppen csak addig melegítjük, amíg a zselatin folyékonnyá nem válik.
  6. A zselatint gyorsan hozzákeverjük a krémhez, és az egészet a kekszalapra simítjuk. 2-3 órát (vagy akár egy éjszakára) dermedni hagyjuk.

A vörösáfonya öntethez

  1. A vörösáfonyákat leturmixoljuk, majd vízzel és cukorral felfőzzük.
  2. A kukoricakeményítőt egy kis hideg vízzel elkeverjük, és hozzáadjuk az áfonyás léhez. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik.
  3. Vörösáfonyás öntettel, reszelt csokoládéval és fahéjrúddal díszíthetjük a sajttortánkat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 582
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
nehézség: közepes
szezon: tél
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvalekváros sajttorta, sajttorta mézeskalácsból, mézeskalácsos-szilvás sajttorta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Masamod74
Masamod74 Fri, 2015-01-09 19:10

Ha így készítem a zselatint, nekem garantáltan összeugrik, csomós lesz. Csak akkor szokott működni, ha a krém, amihez hozzákeverem, nem hideg, hanem az is legalább langyos. Egyébként nagyon guszta sütinek tűnik.

780
finomliszt 20 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 25 dkg
méz 5 ek
tojás 1 db
mézeskalács fűszerkeverék 1 ek
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
szilvalekvár 15 dkg
krémsajt 20 dkg
mascarpone 20 dkg
habtejszín 20 ml
cukor 15 dkg
mandulaaroma 5 ml
fahéj 1 ek
lapzselatin 5 db
vörösáfonya 20 dkg
víz 2 dl
cukor 5 dkg
kukoricakeményítő 1 evőkanál
étcsokoládé 5 dkg
fahéjrúd 3 db