Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás galette

Szilvás galette
Szilvás galette
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A GALETTE (gálett) egy francia piteféle, általában kerek alakú tészta, ami középen nyitott, a széleket pedig a közepe felé behajtják. Bármilyen szezonális gyümölccsel készíthetünk hozzá édes tölteléket, de léteznek sós változatai is.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot és a sót gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Nem kell hogy összeálljon tésztává, az a jó, ha morzsás állagú. Ezután adjuk hozzá a hideg vizet, gyúrjuk össze és formáljunk belőle egy lapos kerek korongot, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy órára.

A töltelékhez

  1. Közben a szilvát tegyük egy tálba, szórjuk meg a cukorral, a fűszerekkel és a citrom reszelt héjával. Szórjuk meg a keményítővel, és keverjük össze.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett deszkán nyújtsuk ki, hogy egy kb. 30 cm átmérőjű kerek lapot kapjunk.
  4. A szilvacikkelyeket tegyük a kerek lap közepére úgy, hogy a szélén, körben, hagyjunk egy 2-3 cm széles szabad sávot. A széleket hajtogassuk a szilvatöltelékre. Az illeszkedéseknél nyomkodjuk össze, majd tojással kenjük meg. Süssük kb. 40 percig, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
  • sütési hőfok: 190°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 227
elküldve: 8
receptkönyvben: 306
elkészítve: 17/17
Facebookon megjelent: -

szakács

TV Paprika

Mióta szakács: 2014.04.02.
35 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás pite, francia pite szilva töltelékkel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NEUDOLD
NEUDOLD Tue, 2020-04-28 21:36

Nem kötözködni szeretnék, de egy kérdés: elsőként miért melegítsem elő a sütőt, mikor azután kezdek hozzá a tészta összeállításához, amit aztán a hűtőbe téve 1 órát pihentetni kell. Nem villany- vagy gázpocsékolás ez???

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2020-04-29 13:25

Kedves Neudold!

Jogos a meglátása, korrigáltuk a receptet, köszönjük a figyelmeztetést.
Üdvözlettel:

a Nosalty csapata

334
finomliszt 220 g
vaj 100 g
tojás 1 db
víz 50 ml
porcukor 1 ek
1 csipet
szilva 50 dkg
cukor 1 ek
vanília 0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint
kardamom 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
tonkabab 1 db
gyömbér 0 ízlés szerint
étkezési keményítő 1 evőkanál
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db