Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc ahogy Pannika készíti

Szilvás gombóc ahogy Pannika készíti
Szilvás gombóc ahogy Pannika készíti
50 perc / előkészület: 25 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyámtól örökölt recept.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fahéjas porcukorral meghintve is tálalhatjuk, illetve cukorbetegek, diétázók cukor helyett használhatnak más édesítőt is, így 2-3 db gombócot ők is fogyaszthatnak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított, megmosott, felkockázott burgonyát annyi sós vízben tesszük fel főni, hogy 2 ujjnyira ellepje. Ha megfőtt, akkor a kiszedjük a burgonyát a főzővízből, és krumplinyomóval összetörjük; a főzővizet pedig félretesszük (ne öntsük ki!), mert ennek egy része lesz a Gombás gombóclevesem alapleve.
  2. Ha az összetört burgonya, langyosra hűlt, akkor összegyúrjuk a lisztekkel, a tojással, körülbelül 3 dkg puha vajjal és egy csipet sóval. Puha, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Majd félujjnyi vastagra nyújtjuk (egy 2 cm-es csíkot félreteszünk, melyből mini gombócokat készítünk a Gombás gombóclevesbe.
  3. Megmossuk, kimagozzuk a szilvát, félbevágjuk.
  4. Összekeverjük a cukrot a fahéjjal.
  5. Elkészítjük a zsemlemorzsából, maradék vajból, csipetnyi sóval és cukorral a pirított prézlit, félretesszük.
  6. A kinyújtott tésztából egyenlő nagyságú négyzeteket vágunk (körülbelül 25-30 gombócunk lesz, így körülbelül 8x8-as négyzetekre kell vágnunk). A négyzetek közepébe helyezünk 1-1 fél szilvát, a magházába teszünk egy kevés fahéjas cukrot, és gombóccá formáljuk.
  7. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor még kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és az elkészített pirított zsemlemorzsába forgatva tálaljuk.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 6 996
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Pannika

Mióta szakács: 2013.08.18.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás gombóc, fahéjas szilvával töltött gombóc, burgonyagombóc szilvával töltve

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

625
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 10 dkg
tönkölybúza liszt 20 dkg
burgonya 50 dkg
vaj 5 dkg
tojás 1 db
0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 3 ek
szilva 15 közepes db
fahéj 1 tk
cukor 5 dkg