Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc Évi nénitől

Szilvás gombóc Évi nénitől
Szilvás gombóc Évi nénitől
24 perc / előkészület: 20 perc főzés: 2 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma reggel láttam ezt a receptet a "Restaurant" című műsorban, az Aszú étterem kínálatában. Azonnal ugrottam is az előkészületeknek, mert volt egy közepes főtt krumplim, ami tegnapról maradt, és persze nem akartam kidobni. Eredetileg kenyérbe szántam, de mivel reggel bagelt sütöttem, a krumpli ott maradt árván. Annyira felbuzdultam, hogy még a mandulás kekszet is én sütöttem hozzá, amiből a "prézli" lett.

hozzávalók / 4 adag

Gombóc

Egyéb

Szólj hozzá!

elkészítés

Gombóc

  1. A főtt burgonyát meghámozzuk, finom lyukú reszelőn lereszeljük, kicsi sóval és a liszttel összedolgozzuk. (A liszt mennyisége mindig attól függ, milyen burgonyát választottunk. A minél nagyobb keményítőtartalmú felel meg leginkább erre a célra.)
  2. A tésztából kis, zöld diónyi vagy még kisebb darabokat csípünk ki, tenyerünk között golyót formálunk belőle. (Ebből a mennyiségből 16 db lett.)
  3. Lobogó sós vízbe dobáljuk a gombóckákat, és ha feljöttek a víz színére, kihalásszuk őket a vízből, és egy tálba tesszük kevés olvasztott vajra. Abban megforgatjuk.
  4. A mandulás kekszet összetörjük, és száraz serpenyőben átmelegítjük, ebbe forgatjuk a vajas gombócokat.

Egyéb

  1. A nagy szemű szilvát felezzük, illetve negyedekbe, hatodokba vágjuk ízlés szerint. Egy tepsibe tesszük őket héjával lefelé. A húsukat megszórjuk kevés barna cukorral, és sütőben, grill fokozaton vagy "zsebsárkánnyal" rákaramellizáljuk a cukrot.
  2. A tejfölt a vaníliával, a gyümölcscukorral és a fahéjjal elkeverjük, és tálalásnál díszítjük vele a desszertet.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 1 847
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

burgonyagombóc szilvával, mandulás keksz bundás gombóc szilvával

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cantatrice
Cantatrice Fri, 2018-07-20 09:16

Húúú, de menő ötlet, sokkal gyorsabb, mint a hagyományos. Kíváncsi vagyok, h. a fiam benyeli-e ezt a gombócot...
Köszi, h. feltetted!

192
burgonya 12 dkg
rétesliszt 6 dkg
0 ízlés szerint
vaj 1 tk
keksz 3 dkg
szilva 6 db
tejföl 2 ek
vanília kivonat 4 csepp
gyümölcscukor 1 teáskanál
fahéj 0.5 kávéskanál
melaszos nádcukor 1 dkg