Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc fahéjas cukorral Ritától

Szilvás gombóc fahéjas cukorral Ritától
Szilvás gombóc fahéjas cukorral Ritától
80 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok receptet kipróbáltam, és mindig volt valami baja a gombócomnak, míg végül a nagyim egyszer megmutatta, mi is az Ő titka. Azóta is így készítem, és mindig nagy sikere van.

hozzávalók / 6 adag

A gombóchoz

A tálaláshoz

ajánlat

Télen érdemes készíteni, mert öreg burgonya kell hozzá. Egy jó leves mellé akár egy ebédnek vagy vacsorának is megállja helyét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, és puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és megvárjuk, míg teljen kihűl.
  2. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a darát és a margarint, összedolgozzuk, és kiborítjuk lisztezett deszkára.
  3. Négyzet alakúra nyújtjuk (nyújtás közben kissé lisztezzük, hogy ne ragadjon, de vigyázva, mert ha túl sok lisztet adunk hozzá, megkeményedik a tészta), és felvágjuk egyforma kockákra. Minden kocka közepére teszünk egy fél szem szilvát, és minden szilva közepébe egy szem kockacukrot.
  4. A sarkait összecsípve gombóccá formáljuk. Érdemes a lisztezett deszkán átforgatni, hogy mindenhol jól lezáródjon.
  5. Feltesszük a vizet forrni, és közben zsiradékon a zsemlemorzsát megpirítjuk. Ha a zsemlemorzsa megpirult, tálba öntjük.
  6. Lobogó vízbe beletesszük a gombócokat, és addig főzzük, míg feljön a tetejére (egyszerre 10-15 darabnál többet nem szabad beletenni, főzni), leszűrjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd tálba szedjük.
  7. Addig ismételjük ezt a folyamatot, míg a deszkáról elfogy a gombóc. (Ha kevés a szilvánk, vagy marad tészta, kis nudlikat sodrunk belőle, és a végén azt is kifőzzük és zsemlemorzsába megforgatjuk.) Mikor az összes gombóc készen van, a maradék zsemlemorzsánkat visszaszórjuk rá.
  8. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk be a gombócokat. Ki-ki ízlése szerint.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 64 838
elküldve: 3
receptkönyvben: 120
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: 1

szakács

kdrita

Mióta szakács: 2012.10.31.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Sió receptverseny
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zsemlemorzsában forgatott gombóc, szilvával töltött gombóc, szilvás gombóc házilag, gyümölcsös gombóc

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katica32
katica32 / katica32 Fri, 2017-10-27 11:19

Kedves Rita!
Éppen most lettem készen a szilvásgombóccal. Eddig én is csak úgy csináltam szemre, érzésre, ahogyan otthon tanultam. Most nézelődtem itt, hogy mások hogyan csinálják. Eddig az én gombócaimmal az volt a baj, hogy kicsit nyerses volt mindig a tésztája. Épp falatozom az elsőt és isteniiiiii!!!!!! Úgyhogy köszönöm, hogy megosztottad velünk! :)

mese habbal
mese habbal Sat, 2013-09-07 20:31

Szia Rita!En kulfoldon elek es csak daralt rizst talaltam a boltban. Azzal is el lehet kesziteni?Elore is koszonom!

kdrita
kdrita / kdrita Mon, 2013-09-09 05:28

Attól függ milyen finomságú a rizsdara majdnem por állagú. De búzadarával (grizel) is lehet helyettesíteni. Üdv Rita

Inwood
Inwood Tue, 2013-07-30 18:21

Csak annyit szeretnék megkérdezni,hogy milyen mértékegységet takar a ...dlg...?
Köszi!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-11-18 12:38

Kedves kdrita!

Köszönöm a receptet.
Nagyon szeretjük a gombócot és a nudlit is, és tényleg zavaró, hogy annyi féle mód készítettem már, de valami nem igazán stimmel, pedig hát,....a megadott, lediktált reciket csináltam, és mégse..:-((
Na, azért volt egy-két recept, ami bejött. Tagadhatatlan. De a változatosság a jó, még a gombócban is.:-o
Szeretném kipróbálni, de kérem szépen azt, hogy megírd, lehet csak én nem tudom most megérteni, mert sietek is, hogy: a rizsdarán mit értesz?
Rizs apróra , durvára törve, vagy hogy képzeljem el,...lehet, hogy tök egyszerű a válasz :-o
Köszönöm szépen.
Szép vasárnapot kívánok!
Éva-Anyóca

kdrita
kdrita / kdrita Mon, 2012-11-19 06:26

Kedves Éva-Anyóca!

Lehet olyant kapni, hogy rizsdara (ugyan olyan mint a búzadara, csak lassabban veszi át a nedvességet) nagyobb áruházakban 1/2 kg kiszerelésben. :)
Remélem segítettem Rita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-19 13:53

Kedves Rita!

Igen, köszönöm, láttam is már, csak nem értettem akkor, hogy mire való, most már rendben van, köszönöm!:-O
Kellemes Adventi készülődést kívánok!
Éva-Anyóca

kdrita
kdrita / kdrita Mon, 2012-11-19 21:11

Köszönöm. Neked is kellemes készülődést és jó főzőcskézést kívánok.:)
Rita

1006
burgonya 1 kg
szilva 0.5 kg
finomliszt 20 dkg
rizs 15 dkg
margarin 13 dkg
kockacukor 40 db
zsemlemorzsa 0.5 kg
napraforgó olaj 3 ek
porcukor 10 dkg
fahéj 2 ek