Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc JUDYTH konyhájából

Szilvás gombóc JUDYTH konyhájából
Szilvás gombóc JUDYTH konyhájából
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

AZ ÖRÖK KLASSZIKUS! Van olyan ember, aki ezt nem szereti? Szerintem csak akkor létezhet ilyen, ha még nem evett igazán finom, puha gombócot! Az biztos, könnyű "vasbeton" gombócokat gyártani, sokan ezért is nem mernek hozzáfogni! Én is többféle receptet próbáltam ki, mire sok-sok évvel ezelőtt rátaláltam erre, hogy hol, arra már nem emlékszem! Azóta én is szívesebben készítem, mert ez valóban tökéletes! Puha a tésztája, még másnap is! Imádjuk... merem ajánlani mindenkinek, így próbáljátok ki! :)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

  • 1 kg burgonya
  • 1 db tojás (egész)
  • 10 dkg teavaj (puha, szobahőmérsékletű)
  • 30 dkg finomliszt (maximum 40, ennél semmiképp ne legyen több)
  • 1 kávéskanál

Töltelék

  • 16 közepes db szilva (mindet "derékban" kettévágjuk)
  • 32 teáskanál cukor (kristály, ennyi gombóc lesz)
  • fahéj ízlés szerint (a kristálycukorhoz keverjük)

Pirított zsemlemorzsa

ajánlat

Semmiképp ne használjunk fel 40 dkg lisztnél többet, ezt is csak akkor, ha tényleg igényli a burgonya, ellenkező esetben kemény lesz! Nekem éppen elég volt a 30 dkg!

A pirított zsemlemorzsánál pontosan nem tudom, mennyi morzsát adtam a zsírhoz, de nem kell kétségbeesni, ha kimaradna, mert fahéjas porcukorral isteni finom, ahogyan írtam! A gombócokat meg lehet még sok "dologban" hempergetni, csak fantázia kérdése! :) Ezt most nem írom le, találjátok ki! :) Ez, amit leírtam, a klasszikus "történet"! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Először is, készítsük el a pirított zsemlemorzsát - leírás annál a fázisnál. A jól megmosott burgonyát tegyük fel héjában főni, amikor megpuhult, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk éppen csak annyira hűlni, hogy ne égesse meg a kezünket, de már kibírjuk azt a meleget. A héjában főtt burgonyát sokkal könnyebb még melegen meghámozni, ilyenkor sokkal egyszerűbben leránthatjuk a héját, mint hidegen. Ha ezzel megvagyunk, még melegen nyomjuk át krumplinyomón. Ezután mindenképpen hagyjuk tényleg kihűlni, mert a meleg krumpli sokkal több lisztet vesz fel, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
  2. Amíg hűl a burgonya, a tölteléknél leírtakat előkészítjük. Amikor a burgonya kihűlt, már akkor feltehetjük egy nagyobb lábasban, fazékban kevés sóval forrni a vizet.
  3. A kihűlt, áttört burgonyához adjuk a tojást, a vajat, egy kevés sót és 30 dkg lisztet. Nekem ennyi liszt épp elég lett. A liszt mennyiségét azért nem lehet pontosan meghatározni, mert az a burgonya fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel, de 30 dkg biztosan kell! Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, szakadás nélkül jól formázható, de még rugalmas, lágy tésztát kapjunk (szépen leválik az edény oldaláról és a kezünkről).
  4. Ha túl lágy lenne - ami a burgonyától függ, mint írtam előbb -, adjunk hozzá pici lisztet, s újra gyúrjuk össze, amíg a leírt állagot el nem érjük! Vigyázzunk rá, nehogy sok lisztet adjunk hozzá, mert akkor kemény, fojtós lesz a végén! 40 dkg-nál semmiképp nem szükséges több liszt!!!!
  5. Osszuk két részre a kapott tésztát, cipót formázzunk belőlük, enyhén lisztezzük meg, könnyebb lesz két részletben elkészíteni a gombócokat. Én sütőpapíron szoktam nyújtani minden tésztafélét, így nyírtam belőle egy 50 cm-es darabot, jól beliszteztem a közepét, s az egyik cipót kb. 30x30 cm-es négyzet alakúra, kb. fél cm vastagságúra kinyújtottam, nem erőből, hanem középről indulva, szélei felé haladva – nem egy mozdulattal, erőből – fokozatosan, nyújtófával.
  6. A kinyújtott tésztát vágjuk először félbe, majd a kapott részeket is még félbe, ugyanígy a másik irányból is, így 16 db négyzetet kapunk - nem probléma, ha nem tökéletesen szabályos, nem kell megijedni!
  7. Minden négyzet (16 db) közepére a fahéjas kristálycukorból 1 teáskanálnyit óvatosan rászórunk, majd erre helyezzük a fél szilvákat - mindegyikre egyet, a félbevágással a cukorra.
  8. Ezután jöhet az "összeragasztás"! Mindegyikből úgy készítünk gombócot, hogy először a négyzet 2 szemben lévő sarkát hajtjuk fel a szilva fölé, s összenyomjuk, majd a másik kettőt ugyanígy, kis "batyut" kapunk, s ezeket az oldalakat kell a vágás mentén összenyomkodnunk, majd tenyerünk között ügyesen görgetve formázzunk gombócot.
  9. Ekkorra már lobog a víz, óvatosan dobjuk bele a felét (8 db-ot), majd 1-2 perc múlva, nagyon óvatosan, egy fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e a lábas aljára. Ez ellen semmiképpen ne védekezzünk azzal, hogy a főzővízbe olajat öntünk! Ha egy-egy gombóc leragadt, a (lapos) fakanállal, egy finom mozdulattal kimenekíthetjük fogságából anélkül, hogy szétszakadna.
  10. A gombócok egy idő után feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még őket 2-3 percig lubickolni, majd nagyobb, öblösebb fakanállal, egyenként pirított zsemlemorzsás fazékba szedjük - egyszerre csak négyet -, óvatosan, a fazék két fülét megfogva, ügyesen rázogassuk meg az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva minden oldalukon meghempergőzzenek a zsemlemorzsában, majd mélyebb jénai tálba átszedjük. Ezt megismételjük a többi gombóccal is. Ugyanígy járunk el a másik cipóval is.
  11. Ha minden (32 db) gombóc készen van, ezután már nincs más feladatunk, mint, még melegen, fahéjas vagy sima porcukorral meghintve tálalni. Nagyon puha, finom lesz így a gombócunk! Ha maradna, még másnap, melegítve, de hidegen is puha lesz. A maradékot - ritkán esik meg, pláne nagy családban, mert ez tényleg nagyon finom - hűtőben, lefedve tároljuk!

Töltelék

  1. Addig, amíg hűl a burgonya, a megmosott szilvát vágjuk keresztben, "derékban" ketté, vegyük ki a magját.
  2. A cukrot mérjük ki, keverjük össze őrölt fahéjjal egy kis tálkában.

Pirított zsemlemorzsa

  1. A zsírt felmelegítjük, hozzáöntjük a zsemlemorzsát, jól összekeverjük, s kisebb lángon, folytonos kevergetés mellett pirítjuk a morzsát. Vigyázni kell vele, nehogy megégjen, mert először nehezen kezd el pirulni, majd hirtelen, s ekkor lejjebb vesszük a lángot, s gyorsabb mozdulatokkal végezzük a keverést. Ha nem lenne pergős a morzsánk, menet közben öntsünk hozzá még. Ha szép színűre pirult, levesszük, hagyjuk hűlni. Ha marad a pirított morzsából, a hempergetés után, nagyon finom fahéjas porcukorral összekeverve megenni! :) Ezzel kezdjük az egész műveletsort.
  • elkészítettem: 26 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 5 943
elküldve: 1
receptkönyvben: 111
elkészítve: 19/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

A tökéletes szilvás gombóc, gombóc szilvatöltelékkel, szilvás gombóc

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Simkrisz82
BartaSimon / Simkrisz82 Tue, 2019-08-06 12:41

Csatlakozom az előttem szólókhoz, isteni ez a szilvás gombóc.
Igaz én előző napról megmaradt főtt krumplit használtam fel de így is hozta a várt sikert.
Hamar kész is lett.
Itt a szilva szezon szóval muszáj volt keresnem valami jó receptet mivel már magyon régen készítettem, homályos emlékeim voltak a tészta elkészítésével kapcsolatban.
Ez egy igazán szuper recept. Mentve!

Babeeface
Babeeface Mon, 2018-09-10 13:25

Ez igazán szuper recept. Sokszor próbáltam szilvás gombócot csinálni, de valahogy egyik recept sem volt az igazi. Mindegyik kicsit rágós volt, kemény, és azt nem annyira szeretem. Ezúttal a te receptedet próbáltam ki, és a család egyetértésével nem próbálkozok tovább, ez marad, mert hihetetlenül puha és ízletes. Annyira örülök, hogy végre én is tudok olyan gombócot csinálni, mint régen édesanyám :) Nagyon köszönöm!

bargaby
bargaby Tue, 2017-11-14 08:53

Ma diós-lekváros nudlit készítettem a szilvásgombóc tésztájából. Édesapám azt mondta: "ezt még anyád sem csinálta volna jobbra". (Nála már megvolt az ebédidő.:)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Thu, 2017-11-16 20:28

Kedves "bargaby"!

Ennél nagyobb dicséret nem is kell, köszönöm szépen! Üdvözlöm Édesapádat, örülök, hogy ennyire tetszett, ízlett! A korai időpont nem lehet akadálya a finom falatoknak, igaza van! :)

libaláb
libaláb Tue, 2017-10-17 12:01

Most készült el. A kritizálóbizottság majd este érkezik, ők döntik majd el, hogy finomabb-e, mint az eddigi recept alapján készített, de annyiban máris jobban szeretem, hogy most az egyszer egy sem nyílt szét. Este beszámolok az ízéről is. :)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Tue, 2017-10-17 18:12

Kedves "llbaláb"!

Örülök, hogy ezt választottad, elkészítetted! Megtaláltad a legfinomabbat! :)
Kíváncsian várom a "kritizálóbizottság" véleményét, s az esti beszámolódat! Bízom benne, ezt találják finomabbnak - sokan így voltak már vele! :)

Váljék egészségetekre!
Várom a beszámolót! :)

libaláb
libaláb Tue, 2017-10-17 19:18

Mindhárom bírának nagyon ízlett. Mostantól ez lesz a mi szilvásgombócunk. :D

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Wed, 2017-10-18 07:26

Köszönöm a beszámolót, örömmel tölt el! :) Jó ízlésük van a bíráknak! :D

Control
Control Tue, 2017-08-29 15:08

Kedves Judyth!

Már nem emlékeztem, hogy kell-e tojás a tésztába, azért néztem a gombóc recepteket. A tiéd nagyon szimpatikus volt, így ezt próbáltam ki. Én a tésztába tettem zsírt (a retró íz miatt), a morzsát teflonban kevéssel pirítottam meg. A tészta nagyon jó lett, nem szakadt, és nem folyt ki a töltelék sem. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet, ment a szakácskönyvbe :)

Még annyit tennék hozzá, hogy a krumplit előző nap főztem meg és törtem át, a hűtőben állt, így is tökéletes volt, tehát két részletben is nagyszerűen működik a dolog.

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sat, 2017-09-02 10:47

Kedves Éva!

Köszönöm, hogy írtál a gombócommal való "kapcsolatodról"! :) Nagyon örülök a pozitív visszajelzésednek, örülök, hogy ízlett, s mentetted! :)
Biztos zsírral is jó, én csak vajjal készítettem eddig a tésztáját, de ki fogom próbálni zsírral is, a retró íz miatt!

További szép napokat!

bargaby
bargaby Mon, 2017-08-21 16:14

Ilyen finom szilvás gombócot még nem főztem. Köszönöm a receptet. Megtartom. :)

849
burgonya 1 kg
tojás 1 db
teavaj 10 dkg
finomliszt 30 dkg
1 kávéskanál
szilva 16 közepes db
cukor 32 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint
sertészsír 4 ek
zsemlemorzsa 25 dkg
1 csipet