Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc kifordítva

Szilvás gombóc kifordítva
Szilvás gombóc kifordítva
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám mesélt erről a gombócról, ő a rádióban hallotta, és kiadta feladatnak, hogy próbáljam ki. Megérte. Gyorsabban megfő, nem hasadnak ki a gombócok, könnyebb tárolni is, mert nem áztatja szét a gombócot a szilva. Megszámoltam, ebből a mennyiségből nekünk legutóbb 103 db kicsi gombócka lett, ami két felnőttnek és három kamasznak leves mellé elegendő volt ebédre. Nyomokban maradt belőle, de vacsorára az is eltűnt.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A szilvához

  • 0.5 kg friss szilva (vagy fagyasztott)
  • 2 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál fahéj

A prézlihez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit pucoljuk, főzzük, összenyomkodjuk, kihűtjük.
  2. Az olvasztott margarinnal, liszttel, tojással gombóctésztát készítünk.
  3. A tésztából pici gombócokat készítünk - kisebbfajta diónyiakat -, és forró vízben kifőzzük. Több adagban.
  4. Olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, ki mennyit szeret.
  5. A megfőtt gombóckákat a zsemlemorzsába hajigáljuk, átforgatjuk, majd átpakoljuk egy tálba, hogy a közben megfőtteknek is legyen helyük.
  6. A szilvát kisebb darabokra vagdossuk, lábosba tesszük, megszórjuk cukorral és fahéjjal, és éppen hogy csak összerottyantjuk. (Mintha nekiállnánk lekvárt főzni...)
  7. Tálalásnál mindenki annyi pici gombócot szed a tányérjára, amennyit még nem szégyell, majd ráhalmozza a szilvás cucmákot, és jóízűen befalja.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 289
elküldve: 4
receptkönyvben: 70
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Mohonc

Mióta szakács: 2010.07.09.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gombóc szilvával, burgonyagombócok szilvás öntettel, szilvás krumpligombóc

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cirbu
cirbu Mon, 2014-05-12 12:41

Ez a recept isteni! Elsőre sikerült vele a gombóc készítés, talán még ennyi lisztet sem vett fel (biztos jó volt a krumpli), könnyű lett és nagyon finom :) Köszönöm!

Beni1995
Beni1995 Sun, 2013-10-27 17:48

Kipróbáltam, nagyon finom, és sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos verzió, az biztos, hogy ezek után így csinálom a szilvás gombócot :D

anyuka54
anyuka54 Thu, 2013-04-18 11:31

Hát ez óriási! A recept leírást olvasva akkor is kedvet kapnék az elkészítéshez ha egyébként nem szeretném a gombócot.Mentve,köszönöm.
Szép napot:Kata

márta66
márta66 Wed, 2013-04-17 14:28

Oriasi ötlet:-) Nekem szilvalekvarom van - a lekvaros gomboc meg nepszerűbb mint a szilvas. Kipróbalom, aztan majd referalok!

mohonc
Mohonc / mohonc Wed, 2013-04-17 16:44

Már kész lekvárral is biztosan finom, ha elfogy a szilva, nálunk is úgy lesz. Az ötlet szerintem is óriási, kár, hogy nem az enyém... :)

625
burgonya 1 kg
finomliszt 30 dkg
tojás 1 db
margarin 5 dkg
szilva 0.5 kg
cukor 2 ek
fahéj 1 kávéskanál
napraforgó olaj 2 ek
zsemlemorzsa 15 dkg