Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc nudlival

Szilvás gombóc nudlival
Szilvás gombóc nudlival
70 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy az édesanyám készíti, nehéz olyanra csinálni, de az irányításával próbálkozom, szerinte már jobb, mint az övé, de látva az erőfeszítésemet, így önt lelket belém.

hozzávalók / 6 adag

gombóc és nudli

töltelék

  • 20 db szilva (a kisebbekből, ha nagy a szilva, elég a fele, jó a befőtt vagy a fagyasztott is)
  • 20 késhegynyi fahéj (zöldborsó nagyságú)
  • 20 késhegynyi cukor

prézli

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk kockára, és főzzük meg annyi vízben, ami ellepi. Szűrjük le, és még melegen, krumplinyomón törjük át. Hagyjuk kihűlni.
  2. Gyúrjuk össze az áttört burgonyát csipet sóval, zsírral, tojással és annyi liszttel, hogy formázható, kicsit keményebb tésztát kapjunk. Ez a lisztmennyiség a maximum, de ha lisztesebb a krumpli, 40-45 dkg is elég.
  3. Készítsünk kb. 5 cm-es rudat, majd azokat vágjuk 2 cm-es korongokra. Tegyünk félre négy korongot a nudlinak, a többi tésztából készítsünk 20 golyót. Egyenként lapítsuk el, helyezzünk a közepébe egy szilvát, késhegynyi fahéjat és ugyanennyi cukrot. Fogjuk össze a tésztát, és csináljunk gombócokat, ügyeljünk arra, hogy mindenhol zárt legyen a tészta.
  4. A félretett korongokból formázzunk 2 cm-es rudat, majd vágjuk 2 cm-es darabkákra, és egyenként a tenyerünkkel sodorjunk belőle nudliformát.
  5. Tegyünk fel egy nagyobb fazékba vizet egy pici sóval forrni, és közben készítsük el a prézlit: egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel a vajat, tegyük bele a prézlit, és kevergetve süssük aranyszínűre, egyharmadát tegyük egy másik serpenyőbe, ebbe forgatjuk majd a nudlit.
  6. A felforrt vízbe óvatosan engedjük bele a nudlit, ha feljött a víz felszínére, főzzük még öt percet, és szűrőkanállal szedjük ki, tegyük a prézlire, rázzuk össze.
  7. A gombócokat is főzzük ki ilyen módon, óvatosan szűrjük le, és még óvatosabban hempergessük meg a prézliben. Frissen a legjobb, tetejét meghinthetjük porcukorral.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 1 256
elküldve: 1
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

márti1218

Mióta szakács: 2017.08.08.
72 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

buci nudli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

735
burgonya 1 kg
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
sertészsír 1 ek
1 kávéskanál
szilva 20 db
fahéj 20 késhegynyi
cukor 20 késhegynyi
vaj 10 dkg
zsemlemorzsa 1 bögre