Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából

Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából
Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorunk emblematikus étke.:)

Ugyanebből a tésztából nudli is készülhet, csak azt egy kicsivel vastagabbra nyújtjuk (kb. kisujjnyira), és vagy egyesével sodorgatjuk meg, vagy késsel daraboljuk fel.

hozzávalók / 6 adag

A gombóchoz

A burkoláshoz

ajánlat

Ebből a mennyiségből (a szilva méretétől függően) 25-30 db gombóc lesz. Ha rászánjuk magunkat, és nagyon ráérünk, dupla mennyiséget is készíthetünk, mert jól tűri a fagyasztást.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, még melegen összetörjük (krumplinyomó híján a robotgép is elviszi), majd hűlni hagyjuk. A szilvát félbevágjuk, és kimagozzuk.
  2. Ha kihűlt a krumpli, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, darát, olajat, pici sót, és összedolgozzuk.
  3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Ha ragacsosnak találjuk, kicsi lisztet még belegyúrunk a deszkán, majd  kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
  4. A szilva méretétől függően kb. 5-6 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk, mindegyik közepébe egy fél szilvát helyezünk, megszórjuk fahéjas porcukorral, majd gombócokat formázunk belőlük.
  5. Közben egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, egy kisebb serpenyőben pedig a 2 ek olajon lassú tűzön elkezdjük pirítani a prézlit.
  6. A gombócokat beleeresztjük a forrásban lévő vízbe, egyszerre annyit, hogy kényelmesen elférjenek a fazékban vagy lábasban, és addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
  7. Ekkor szűrővel kiszedjük, és a közben aranyszínűre pirított prézliben addig rázogatjuk-görgetjük, amíg be nem takaróznak a zsemlemorzsával.
  8. Tálaláskor fahéjas, vaníliás vagy sima porcukrot is kínálhatunk hozzá.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 626
elküldve: 4
receptkönyvben: 88
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
254 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvás gombóc házilag, krumpligombóc szilvával, szilvás gombóc fahéjas morzsában

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pannika222
pannika222 Sun, 2013-12-08 10:48

Én tavaly tanultam egy szomszédasszonytól,hogy a meggyúrt tésztából vastagabb
"kolbászokat" csinálok és szeleteket vágok belőle,kézzel egy kicsit kihúzogatom,és úgy teszem bele a szilvákat.Így nem ragad oda a deszkához

Yakuza
Yakuza Tue, 2013-03-19 08:19

Ma fogom életem második szilvásgombócát csinálni, és a te recepted alapján kedves Tomatoree :-)
Az elsö nem sikerült, remélem majd most :-) erdemény beszámolás holnap :-)

bakfitty
bakfitty Fri, 2012-09-07 19:20

Mindannyiónk kedvence a szilvásgombóc! Ettétek már prézli helyett darált cukros-mákkal? Fenséges!

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Fri, 2012-09-07 19:48

Hát ami mákkal van, az csak fenséges lehet!!!! :D Úgyhogy ki fogjuk próbálni! Köszönjük az ötletet! Gigi

580
burgonya 1 kg
finomliszt 30 dkg
tojás 1 db
búzadara 2 evőkanál
napraforgó olaj 2 ek
1 csipet
szilva 50 dkg
fahéj 0.5 kk
porcukor 2 ek
porcukor 2 ek
porcukor 2 ek
napraforgó olaj 2 ek
zsemlemorzsa 25 dkg