Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás kalács

Szilvás kalács
Szilvás kalács
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány napot kedves barátnőm, Gabi vidéki házában töltöttünk. Ablakunk alatt patak csobogott, hatalmas füves, gyümölcsfás kert, csend, madárcsivit (királyság!!!!). Persze itt sem bírtam a véremmel. A húsok egy részét előre elkészítettem, más részüket napokkal előtte bepácoltam, hogy csak sütni kelljen a grillen, a kenyereket megsütöttem. Sehol semmi feladat. Ez így nem mehet. Gyorsan összedagasztottam a tésztát. Kiszaladtam a kertbe, leszedtem pár szilvát, kimagoztam, már készült is a kalács. Maradt egy kis tészta, abból tekertem két fahéjas brióst, és már lobogtak is a lángok. Mondjuk, nem nagyon vagyok otthon palackos gáz ügyben, nehezebben is sült meg, mint itthon, kicsit jobban megsült az alja is, de nagyon finom volt, és végre főzhettem. 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet és 1 ek cukrot meglangyosítunk, belemorzsoljuk a friss élesztőt, néhány perc alatt megkelesztjük.
  2. A liszt közepére kis lyukat fúrunk, ide öntjük a megkelt élesztős tejet, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, tejfölt, vaníliás cukrot, és összedolgozzuk  a liszttel (amihez keverjük a sót). A tésztát addig dagasztjuk, míg a kezünkről és a tál oldaláról el nem válik, hólyagos nem lesz. Ekkor letakarjuk, és langyos, védett helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hosszúkás téglalappá nyújtjuk, magunk felé eső felét betakarjuk magozott szilvával, amit megszórunk tetszőleges mennyiségű fahéjas cukorral, feltekerünk, sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Tetejét megkenjük tejjel elkevert maradék tojásfehérjével, megszórjuk kristálycukorral.
  4. A kalácsot közepes lángon 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 40x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 4 337
elküldve: 1
receptkönyvben: 56
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvatöltelékes kalács, kelt kalács fahéjas szilvával töltve, szilvával töltött kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

550
tej 2 dl
tejföl 1 dl
vaj 5 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
friss élesztő 1.5 dkg
tojássárgája 1 db
finomliszt 50 dkg
1 csipet
szilva 0.5 kg
cukor 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint
tojásfehérje 1 db
cukor 1 ek