Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás kelt tészta

Szilvás kelt tészta
Szilvás kelt tészta
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a gyümölcsös kelt tésztákat: idén nyáron készült már a konyhámban cseresznyés változat, sárgabarackos és most kipróbáltam szilvával is. Nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot , belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A vajat megolvasztjuk.
  3. A liszthez adjuk a csipet sót, az élesztős, cukros tejet, az olvasztott vajat és a  tojások sárgáját.
  4. Fakanállal összedolgozzuk, majd gépi dagasztóval addig keverjük, míg a tészta könnyedén elválik az edény falától. Ez kb 10 percet vesz igénybe
  5. A bedagasztott tésztát konyharuhával letakarjuk és 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  6. Közben a szilvát félbevágjuk, kimagozzuk.
  7. A szórásra szánt 4 ek kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal.
  8. Kikenünk egy magasabb falú tepsit margarinnal és beszórjuk egy kevés liszttel. (A  tepsi mérete : 28 x 38 x 5 cm )
  9. A megkelt tésztát átgyúrjuk, tepsiméretűre nyújtjuk és beleigazítjuk a tepsibe.
  10. Rárakosgatjuk a szilvákat, kissé belenyomkodjuk a tésztába és megszórjuk a fahéjas kristálycukorral.
  11. A sütőt csak közvetlen a tészta behelyezése előtt kapcsoljuk be 200 C°-ra , amit félidőben 180 C°-ra mérséklünk. A sütemény kb 50 perc alatt sül meg.
  • elkészítettem: 32 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 664
elküldve: 11
receptkönyvben: 479
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: 1

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aurélia
Aurélia / Aurélia Fri, 2014-08-29 10:15

Kedves Muci!
A tojásfehérjéket én is le szoktam fagyasztani. Egy dobozba teszem, strigulázom, hogy mennyi van benne. Javaslom a "fehérjementésre" a http://www.nosalty.hu/recept/angol-kenyer-angol-citromos-2
receptemet.
:-) két tepsi szilvás, és már meg is van az angolkenyér alaprecept mennyisége!
Szeretettel üdvözöllek, sok örömet a sütésben-főzésben: Aurélia

Trixi63
Trixi63 Wed, 2013-07-03 13:25

Kedves Muci!
Azt szeretném kérdezni,hogy a tojásoknak csak a sárgája kell bele?
Köszönettel: Trixi

Muci
Muci / Muci Wed, 2013-07-03 15:29

Kedves Trixi !
A válaszom : igen csak a sárgája kell a tésztába. A fehérje a hűtőben pár napig eláll, majd valamihez felhasználható. A mélyhűtőben lefagyasztva, mint ahogy jégkockát szoktak készíteni, nagyon sokáig friss marad.
Üdv.: Muci

Hanadeka
Hanadeka Wed, 2012-08-08 18:14

Azt hiszem, gyakran készítem majd akár bukta helyett is, nagyon szépen köszönöm!

molger
molger Tue, 2012-04-03 19:13

Az elmúlt két évben többször elkészítettem :) Itthon kedvenc. Nagyon kellemes, nem túl édes tésztával amit ellensúlyoz a cukrozott gyümölcs. Frissen a legjobb...

Muci
Muci / Muci Sun, 2010-08-08 14:33

Kedves László Lászlóné !
Örülök, hogy jól sikerült a szilvás süteményed. Én is szoktam többféle idénygyümölccsel készíteni.
Körtével még nem próbáltam. gondolom annak nem olyan intenzív az íze. Valamilyen hozzáillő
fűszerrel érdemes megbolondítani.
Üdv. : Muci

László Lászlóné
László Lászlóné Sat, 2010-08-07 20:55

Szia Muci.A süti nagyon jól sikerült és finom volt.Nem tudom Te milyen sűrűn raktad a szilvát Én egymás mellé raktam nem lett olyan szép mint a Tied .Holnap ki próbálóm körtével mivel sok van a kertben. Köszi a receptet szerintem jó ez almával is .Gratulálók.

623
rétesliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
cukor 3 púpozott ek
friss élesztő 5 dkg
tej 2 dl
tojás 3 db
1 csipet
szilva 1 kg
cukor 4 ek
fahéj 2 kk