Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás kukoricaprósza almával

Szilvás kukoricaprósza almával
Szilvás kukoricaprósza almával
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kolléganő mesélte szomorúan, hogy olyan rég evett már málét vagy prószát, mert amióta meghalt a nagyija senki nem sütött ilyet a családban. Számtalan receptje van, én többet vegyítettem össze, és ez kerekedett belőle. Megsütöttem neki, és hát nagyon meghatódott. Finom lett, nem túl édes süti, viszont elég laktató.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Egy tartalmasabb leves után kiváló, vagy egy pohár tej mellé vacsorára.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt.
  2. A tejet felforraljuk, és elkeverjük benne 13 dkg vajat vagy margarint.
  3. A lisztet tálba tesszük, egy csipet sót adunk hozzá, beleszórjuk a cukrot.
  4. A forró tejet ráöntjük a lisztre, és elkeverjük vele.
  5. A reszelt almát is hozzáadjuk, és ha sikerült jól kikeverni a tésztát, belesimítjuk egy tepsibe. Ezt a tepsit bélelhetjük sütőpapírral, vagy kikenhetjük zsiradékkal.
  6. A tészta felületét kirakjuk a szilvával, 2-3 evőkanál olvasztott vajjal meglocsoljuk, és már mehet is a sütőbe.
  7. Amikor a szélén már látunk egy barnás peremet, akkor elkészült a süti.
  8. Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 574
elküldve: 11
receptkönyvben: 323
elkészítve: 2/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvás málé, prósza

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Villányiné Váry Szilvia
SzAnya / Villányiné Váry Szilvia Sun, 2011-11-06 18:52

Kedves Nyulas!
Tej-, tojás- és gluténmentes diétán élő gyerekeimnek laktózmentes- valamint szójatej keverékével főztem, és aszalatszilvával raktam ki, valamint a masszába került még 2 marék mazsola is. Isteni lett! Máskor is csinálok ilyet, mert olcsó és gyors - hiába, tudtak a régiek valamit....

Amurath
Nyulas / Amurath Sun, 2011-11-06 19:44

Kedves Szilvia, számomra öröm, hogy ezt a receptet választottad és ízlett a családodnak. Bizony, a nagyik tudnak, tudtak valamit! És most mi is hasznát vesszük ennek a tudásnak, ha előkeressük megkopott régi receptes könyvecskéiket, amiket ránk hagyományoztak. További szép napot neked és jó sütögetést! :-D Zsuzsa

modosa
modosa / modosa Wed, 2011-10-26 07:45

Kedves Zsuzsa! Nagyon finom lett, le is fotóztam, csak sajnos azt itt nem tudom megmutatni neked. Végül nem mandulát pirítottam a tetejére, hanem diót, mert azt még ízesebbnek gondoltam, és így is lett :)
Én a sós változatot is nagyon szeretem, sokszor készítem köretnek, falatka "alátétnek". Akkor nem gyümölcs, hanem vaj (sok vaj) kerül a tésztába, nagyobb tepsiben, vékonyabbra nyújtva sütöm meg. Van úgy, hogy könnyű vacsora lesz belőle, akkor kecskesajtot olvasztok /túrót morzsolok rá, és megszórom frissen aprított petrezselyemmel/snidlinggel, vagy bazsalikommal.
üdv, Anikó

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2011-10-27 11:37

Kedves Anikó, ez a sós változat is mesésen hangzik, mindenképp kipróbálom! :-) És örülök, hogy az édes változat elnyerte tetszésed, bár ezt leginkább magadnak köszönheted, mert nagyon jó változtatásokat csináltál! Gratulálok! :-D Szép napot, Zsuzsa

modosa
modosa / modosa Tue, 2011-10-25 15:04

Kedves Nyulas! Most sül a sütőben, és valami olyan mennyei az illata, hogy el nem tudom képzelni, hogy bírom ki a hátralévő 20 percet... Nem volt itthon se almám, se szilvám, ezért a tésztába egy üveg (1,5 dl) birslekvárt kevertem, a tetejét pedig szintén házi fekete ribizli lekvárral kentem be. Amikor elkészül, pirított mandula szeletekkel és vaníliás porcukorral fogom megszórni. Sosem ettem még ilyet, nagyon kíváncsi vagyok! Köszönet a receptért :)
üdv, Anikó

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-10-26 07:32

Kedves Anikó, csodásan hangzanak a változtatásaid, kérlek, írd meg, hogy sikerült, és én is kipróbálom a TE változatodat. :-) Szép napot és jó sütögetést kívánok! Zsuzsa

490
kukoricaliszt 50 dkg
szilva 50 dkg
margarin 15 dkg
alma 2 kis db
1 csipet
cukor 3 ek
tej 8 dl
porcukor 3 ek