Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény Juditta konyhájából

Szilvás lepény Juditta konyhájából
Szilvás lepény Juditta konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves barátnőm, aki 1000 km-re volt tőlem a névnapomon, ezzel a recepttel lepett meg. Mivel mindketten előszeretettel használunk kovászt a kelt tésztákhoz, odabiggyesztette, hogy nyugodtan csináljam meg azzal. A kovászt este frissítettem, reggel pedig begyúrtam a lepénynek valót. A végeredmény nem olyan lett, mint várható volt, mert a tésztám sokkal jobban megkelt sütés közben, mint amire számítottam Tehát az biztos, ha kovásszal készül, nyugodtan lehet a sütő tepsije mellett egy másik, kicsit kisebb tepsit is készíteni. Nagymamám receptje szerint képzeltem, aki meggyes lepény szakértő, és az ő tésztája nem lesz 3-4 mm-nél magasabb. Az enyém 1 cm magas lett. Persze nagyon finom így is, mert jóízű a tészta, de úgy az igazi, ha nem tudod a kezedben tartani, mert a gyümölcs lepotyogna róla.:D

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a tetejére morzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ha kovásszal készítjük, akkor a kovászt eldolgozzuk a langyos cukros tejjel.
  2. Kimérjük a lisztet, és egy kelesztő tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a margarint és az olajat, kézzel összedolgozzuk, és hólyagosra dagasztjuk. A tejjel eldolgozott kovászhoz adjuk a lisztet, margarint, olajat, sót, és alaposan megdagasztjuk.
  3. Letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
  4. A sütő méretű tepsit nagyon vékonyan margarinnal kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
  5. A megkelt tésztát egy tiszta, lisztezett felületre öntjük, és egy sodrófa segítésével gáz tepsi méretűre nyújtjuk. Ha kovásszal dolgozunk, a tészta nagyon lágy lesz, rögtön a tepsibe lehet tenni, és ott kilapogatni, húzogatni a tepsi méretére. 
  6. A megmosott, kimagozott, felezett szilvát a húsos felével a tésztára sorakoztatjuk, jó sűrűn, hogy a tészta alig látszon ki.
  7. Az őrölt fahéjat összekeverjük a kristálycukorral, és egyenletesen a tetejére szórjuk.
  8. A tejfölt összekeverjük, és kiskanállal a szilva tetejére locsolgatjuk. Ne rakjuk rögtön a sütőbe, hagyjuk kb. negyed órát állni (a tészta újra megkel).
  9. Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 941
elküldve: 4
receptkönyvben: 98
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Juditta

Mióta szakács: 2012.06.28.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

élesztős szilvás lepény, szilvás süti kelt tésztából, szilvás pite

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

581
finomliszt 50 dkg
tej 2.5 dl
cukor 2 csapott ek
1 kk
élesztő 2.5 dkg
margarin 10 dkg
napraforgó olaj 1 dl
szilva 1.5 kg
fahéj 2 tk
cukor 3 ek
tejföl 175 g