Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás-mákos kalács

Szilvás-mákos kalács
Szilvás-mákos kalács
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem nem nagyon rajong a mákos süteményekért, de ez nagy kedvence. Nagyon kellemes íze van a tésztának a barna cukortól.

hozzávalók / 8 adag

tészta

töltelék

teteje lekenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk 2 dkg barna cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a tojást, az olvasztott, langyos margarint, 4 dkg barna cukrot és a felfuttatott élesztőt. Kézi mixer segítségével jól kidolgozzuk a tésztát, és meleg helyen 40 percig kelesztjük.
  3. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kb. 25*35 cm-es téglalap alakra nyújtjuk, és hosszában három egyenlő részre vágjuk.
  4. A mákot elosztjuk három felé, és mindegyik csíkot megkenjük vele. Majd a két hosszanti oldalát a tészta csíknak összecsípjük, majd a deszkán meghengereljük.
  5. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazzuk, lisztezzük, és belerakjuk spirálisan a tészta csíkokat. A rések közé beleállítjuk a félbevágott szilvákat úgy, hogy a mag helyére fahéjas cukrot szórunk. A tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk barna cukorral.
  6. Előmelegített sütőbe rakjuk. 20 perc után a tetejét olvasztott margarinnal lekenjük, majd kb. 10-15 percig sütjük még.

töltelék

  1. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk.
  2. A darált mákot egy edényben a tejjel, cukorral és a reszelt citrom héjával pár percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

teteje lekenéséhez

  1. A tojást felverjük, a margarint felolvasztjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 833
elküldve: 1
receptkönyvben: 77
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Kovács Györgyi

Mióta szakács: 2011.07.04.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, újév
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvás-mákos csíkos kalács, szilvás mákos kelt tészta, szilvás máktöltelékes kelt kalács

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyurmatorta
gyurmatorta Sat, 2017-09-23 12:30

Holnap készítem 4. alkalommal egy hónapon belül! Természetesen azóta friss szilvával :)

gyurmatorta
gyurmatorta Tue, 2017-08-29 19:18

Elkészítettem Györgyi ezen fantasztikus receptjét is, nagyon finom! Mindenki dicsérte, akinek adtam belőle! Most csak befőttel sikerült készítenem, de hamarosan kipróbálom friss szilvával is! :)

618
finomliszt 40 dkg
margarin 10 dkg
tej 1.5 dl
élesztő 2 dkg
barna cukor 6 dkg
tojás 1 db
1 csipet
mák 20 dkg
tej 2 dl
barna cukor 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
szilva 16 db
fahéj 1 kávéskanál
barna cukor 2 csapott ek
margarin 5 dkg
tojás 1 db