Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás pite dorcus konyhájából

Szilvás pite dorcus konyhájából
Szilvás pite dorcus konyhájából
60 perc / előkészület: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám csarnokos receptje. A Fővám téri vásárcsarnokban dolgoznak a szüleim, ahol egyszer szilva vásárláskor Katika a blokk mellé adta ezt a receptet. Azóta a csarnokban szájról-szájra terjed a recept, ha valaki jókor van jó helyen, akkor meghallhatott egy-egy hozzávalót a receptből. Ha valamelyik csarnokos otthon megsüti kötelező a kollégáknak is vinni belőle.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Bármilyen más gyümölcsből is el lehet készíteni, pl meggy, barack stb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit folyamatosan egymáshoz adjuk, és tésztát gyúrunk belőle. Kicsit pihenni hagyjuk.
  2. A sütőt 200 fokra bekapcsoljuk.
  3. Amíg melegszik a sütő, a szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és negyedekre vágjuk. Egy nagy tálba rakjuk, ahol rászórjuk a fahéjat és a búzadarát, meglocsoljuk a rummal. 
  4. A tésztát két részre vágjuk, majd az egyiket lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és egy kivajazott, bezsemlemorzsázott tepsi aljára rakjuk. Ezután kinyújtjuk a másik rész tésztát is. A tojások fehérjét fölverjük.
  5. Fontos, hogy a szilvás tölteléket csak akkor kezdjük el csinálni, ha a sütő már forró, mert ha idő előtt keverjük hozzá a cukrot, akkor levet ereszt, és nem fog sikerülni a pite.
  6. Tehát, ha a sütő forró, és a tésza is ki van nyújtva, tojás felverve, akkor fogjuk a szilvákat, és hozzákeverjük a maradék hozzávalókat, azaz a cukrot, vaníliás cukrot, majd a felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a szilvákba.
  7. A tölteléket ráhalmozzuk a tepsiben lévő tésztába, majd a másik kinyújtott tésztát rátesszük a töltelékre. 
  8. A pite tetejét több helyen villával megszurkáljuk. Kb. 30-35 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 10 923
elküldve: 27
receptkönyvben: 265
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Katika szilvás pitéje, fahéjas-szilvás pite, rumos-szilvás pite

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2018-09-26 13:07

Fincsi lett a végeredmény. Én feleztem a hozzávalókat, igazából elég tömör tészta keletkezett, melyet csak szakadozottan tudtam felhasználni, sajna...

takacsk
Takács Katalin / takacsk Sun, 2013-10-27 10:03

Szia! Nagyon hálás vagyok ezért a szilvás receptért. A családomnak és a barátaimnak nagyon sokszor megsütöttem, nagyon nagy sikerrel. Én a nagy gáz tepsiben sütöm, vékonyra kinyújtva a tésztát. Az alsót egy kicsit vastagabbra készítem. Az a kérdésem, hogy milyen gyümölcsökkel ajánlod még. Kati

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Sun, 2013-10-27 11:52

Szia! Nagyon örülök ezeknek a soroknak! :) Mi is már rengetegszer elkészítettük, minden alkalomra megállja a helyét. Pont a minap gondolkoztam, hogy maradt még a tavaly eltett rumos ringlóból és hogy kipróbálnám azzal is a pitét. Szerintem meggy, cseresznye vagy akár alma, birsalma, körte is jól sikerülhet vele. Ha valamelyikkel elkészítetted majd írj, hogy sikerült! Én is kísérletezem :)

kjuci
kjuci Wed, 2012-08-29 15:16

Én most szeretném megcsinálni, az lenne a kérdésem mekkora tepsibe kell sütni? köszi előre is a választ!

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Wed, 2012-08-29 17:17

Kedves kjuci, mi egy 23x40 cm-es közepes méretű tepsibe szoktuk sütni. Remélem sikerül, a siker garantált :)
Üdv,
Dóri

szia
szia Mon, 2012-08-27 15:20

Húúú Dorcus ez hihetetlenül finom,nem bírom abbahagyni az evést :D Azt hiszem ez lett a kedvenc sütim....

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Mon, 2012-08-27 18:40

Tényleg nem lehet abbahagyni :) Néha ha kényeztetem magam még forrón rárakok egy gombóc vaníliafagyit, de ez önmagában is egy kényeztetés. Jó étvágyat :)

huli68
huli68 Sun, 2012-08-26 19:32

Király süti, vszínű ismétlés lesz! Köszi a receptet!

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Tue, 2012-07-31 20:52

Akkor szerencsések vagytok, hogy van szilvátok. Nálunk sajnos az időjárás tönkretett mindent. A kérdésnek pedig utánajárok. :)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2012-07-31 20:29

Szia :)
Ezt biztosan elkészítem, mert a szilvafa rogyásig tele szilvával, amúgy meg imádom a szilvát :).
Ha esetleg tudnak a csarnokban valami jó kis receptet rumos szilva eltevésére, örülnék ha közkinccsé tennéd :))
Üdv. Szivi

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Fri, 2012-08-10 18:47

Szia, igaz nem a csarnokban, hanem egy régi receptes magazinban találtam egy rumos szilva receptet.
Napon érlelt rumos szilva
Íme: 2 kg szilva, 6 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanálnyi szalicil, 4 evőkanál rum.
A cukrot 2,5 dl vízben egy kisebb lábosba tűzre téve feloldjuk, majd belekeverjük a szalicilt. Hűlni hagyjuk. A gyümölcsöt megmossuk, szárát letépjük, megszárítjuk. A szilvát széles szájú 2 literes üvegbe rakjuk. A kihűlt cukros vizet ráöntjük, majd a rumot a tetejére locsoljuk. Az üveget celofánnal majd csavaros tetővel lezárjuk, ezután 9 napon át napos helyen érleljük. Majd hűvös helyen tároljuk.

Gondoltam megosztom most, hátha aktuális. Valószínűleg elkészítem majd én is !

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sat, 2012-08-11 06:40

WOW!!!! WOW!!!! WOW!!!!
Ez nagyon jól hangzik!!!!, még ma kipróbálom :D. Tágra nyitott szemekkel és tátott szájjal olvastam, közben nagyokat nyelve, mert már beindult a fantáziám :)))))).
Nagyon - nagyon köszönöm a receptet!!!! :D
Üdvözlettel Szivi

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Tue, 2012-07-31 20:53

Akkor szerencsések vagytok, hogy van szilvátok. Nálunk sajnos az időjárás tönkretett mindent. A kérdésnek pedig utánajárok. :)

702
finomliszt 40 dkg
cukor 10 dkg
margarin 25 dkg
tojássárgája 2 db
sütőpor 1 csomag
citromlé 0.5 citromból nyert
tejföl 1 ek
szilva 1 kg
cukor 25 dkg
fahéj 2 kk
rum 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
búzadara 2 evőkanál
tojásfehérje 2 db