Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás pite Ribizli konyhájából

Szilvás pite Ribizli konyhájából
Szilvás pite Ribizli konyhájából
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy, az utcánkban élő kedves nőtől kaptuk, aki remekül tud sütni. Több falubeli programra is készített süteményeket, és ezek közül kértük el a kedvencek receptjeit, amelyeket aztán az évek során mi is megtanultunk hasonlóan finomra elkészíteni. Egyetlen hátránya, hogy csak másnap lehet enni. Ezt a pitét is bármilyen más gyümölccsel elkészíthetjük, ha épp a szilvát nem szeretjük. Amire figyeljünk, hogy piros gyümölcsökhöz puncs-, a világosakhoz (pl. alma, barack) vaníliapudingot használjunk.

hozzávalók / 8 adag

tészta

töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A tojásokat, a tejfölt, a margarint, a zsírt, a cukrot, sót keverjük össze. (Én a sütőport is ebbe az elegybe keverem bele, de aki szeretné, az inkább egy kevés lisztben keverje el, és úgy adja a keverékhez.)
  2. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy linzertészta keménységű legyen. Ne ragadjon, de ne is legyen kemény.
  3. A tésztát felezzük el, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és hideg zsírral kikent tepsiben, előmelegített sütőben rózsaszínre elősütjük.
  4. Közben a másik felét is kinyújtjuk.

töltelék

  1. A szilvát mossuk meg, és magozzuk ki. Tegyük egy nagyobb lábosba a cukorral (a cukor mennyisége függ a gyümölcs édességétől, valamint helyettesíthetjük édesítőszerrel is), fél csomag fahéjjal és 6,5 dl vízzel.
  2. Amíg várjuk, hogy felforrjon, a 4 tasak pudingport, a maradék 2,5 dl vízzel kikavarjuk.
  3. Ha felforrt, belekeverjük, megvárjuk, míg besűrűsödik, miközben gyorsan kevergetjük 1-2 percig. Ezután levesszük a tűzről, belekeverjük a 2 csomag vaníliás cukrot, és kész.
  4. A tölteléket közvetlen tésztagyúrás előtt is elkészíthetjük, a lényeg, hogy ne dermedjen meg, és ne hűljön ki teljesen.
  5. Az elősütött tésztára öntjük a tölteléket, befedjük a másik tésztával. Felvert tojással megkenjük, és a vaníliás cukorral megszórjuk. Aranybarnára sütjük. Másnap daraboljuk, mikor már teljesen kihűlt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 393
elküldve: 0
receptkönyvben: 46
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ribizli

Mióta szakács: 2015.03.09.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
receptverseny: Nosalty receptverseny
kategória: pite
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvás süti, szilvás lepény, pudingos szilvás pite

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eded
eded / eded Fri, 2015-09-11 15:40

Megsütöttem, nagyon finom lett. Tapasztalataim: a cukorból kevesebb is elég lett volna. Tudom, a szilva édességétől függ, de elsőre mindig betartom a receptben javasoltakat. Nekem egy kicsivel több liszt kellett, hogy gyúrható legyen. 40x30-as tepsiben sütöttem, a töltelék így szép magas lett, de a tészta kicsit vastag. Legközelebb 2/3-ad adag tésztával csinálom.
Kösz a receptet.

Rödzs
Ribizli / Rödzs Tue, 2015-09-15 20:45

Örülök, hogy ízlett. A lisztet írtam is, hogy csak egy körülbelüli mennyiség, nekem alapjáraton a recepten nincs is megadva, csak az, hogy "amennyit felvesz".
Igazából az édesség és a tészta vastagsága egyénfüggő, hogy ki hogyan szereti. Sokszor én is elsőre recept alapján csinálom, és a későbbiekben átvariálom a saját ízvilágomra.

Rödzs
Ribizli / Rödzs Fri, 2015-08-14 12:54

Köszönöm szépen. Persze, én is készítettem már fagyasztottal is. Nem kell kiolvasztani előtte. Remélem, ha elkészíted neked is annyira fog ízleni, mint nekem. :)

gazcsi
gazcsi Thu, 2015-08-13 21:39

Nagyon guszta a süti, gratulálok. Meg lehet csinálni fagyasztott szilvából is és ha igen fagyasztottan vagy kiengedett állapotban kell felforralni a gyümölcsöt? Válaszodat előre is köszönöm.

1006
tojás 3 db
tejföl 175 g
margarin 7 dkg
sertészsír 12 dkg
cukor 20 dkg
1 tk
sütőpor 1 csomag
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
vaníliás cukor 2 csomag
szilva 1 kg
cukor 50 dkg
fahéj 10 g
víz 9 dl
puncs pudingpor 4 tasak
vaníliás cukor 2 csomag