Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás-túrós és szilvás-mákos rétes

Szilvás-túrós és szilvás-mákos rétes
Szilvás-túrós és szilvás-mákos rétes
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint a zongora billentyűi fekete és fehér, megtörve a monotóniát némi bíborszínnel.
Itt a szilvaszezon, lehet kísérletezni a finomabbnál finomabb ételek elkészítésével, ha a szilvás gombóc már elfogyott :-)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát megmossuk és kimagozzuk, felszeleteljük, majd a cukrot, zsemlemorzsát és fahéjat hozzáadjuk és jól elkeverjük.
  2. A túrót kinyomkodjuk, ha vizes, villával alaposan összetörjük és elkeverjük benne a joghurtot, vagy tejfölt.
  3. A réteslapokat szétszedjük, egy rúdhoz legalább 3 lapot egymásra terítünk (attól függ hány lapos a csomag).
  4. A felső 2 lapot felhajtjuk, alaposan megkenjük olivaolajjal a legalsó lapot, majd ráhatjuk a középső lapot és azt is megkenjük olajjal (a legfelső rétegre nem kell olaj).
  5. A legfelső lap szélein 2-3 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket (egyik rúd esetén a túrót, másik rúd esetén a mákot), majd megszórjuk a cukros, zsemlemorzsás szilva felével mindkét rudat.
  6. Mind a 4 szélét megkenjük olajjal és alul, majd kétoldalt visszahajtjuk.
  7. Alulról feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és a tetejét is megkenjük olajjal.
  8. 4-5-ös fokozaton (180-190 fok) aranybarnára sütjük (20-25 perc).
  • sütési hőfok: 185°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 740
elküldve: 5
receptkönyvben: 206
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rétes túrós és mákos szilvával

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

friman melinda
Szöszi konyhája / friman melinda Mon, 2013-08-19 21:11

Sziasztok! Én kézzel szoktam nyújtani a rétestésztát. Először féltem tőle de ma már le nem cserélném a boltira :) A töltelékek variációjának csak fantáziánk szab határt. A gyümölcsösökhöz jól illik a párolt dara (gríz). Lányom az almás grízeset imádja. De illik még a gyümölcsök mellé a túró is. Üdv. Melinda-Melcsi (szakács)

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima Mon, 2012-09-10 21:18

Tetszik a recept:))az én nagymamám tökös-mákos rétese is csoda finom volt.Rendes spárgatökből.Kicsit sózta le és csavarta ki a tököt,tette a KÉZZEL NYÚJTOTT réteslapra,ezt szórta meg az ízesített mákkal,feltekerte az abrosz segítségével,megkente cukros tejföllel.Mire megsült a tök íze elillant,a rétes finom szaftos lett.9 tepsinél alább nem adta:))túrós,meggyes,káposztás,tökös-mákos...a mesztegnyői díjnyertes rétesek elbújhatnak(talán a meggyesük megközelíti:))Jó étvágyat ehhez a finom szilvás mákoshoz!!!!!

Kris
Kris Tue, 2011-09-27 18:27

Érdemes a szilvát darált dióval és fahéjjal kipróbálni :)!Mi nagyon szeretjük:)!

endivia
endivia Thu, 2011-06-30 13:40

szia! meglepő, hogy ezt senki sem kommentelte eddig, pedig mekkora ötlet! a mákos verziót mindenképpen ki fogom próbálni! köszi

676
réteslap 1 csomag
szilva 50 dkg
tehéntúró 25 dkg
mák 5 dkg
cukor 10 dkg
zsemlemorzsa 5 dkg
tejföl 2 ek
fahéj 1 kk
napraforgó olaj 1 dl