Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvásgombóc ízű házi rétes

Szilvásgombóc ízű házi rétes
Szilvásgombóc ízű házi rétes
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szilvásgombóc ízű házi rétes keletkezését szerintem nem kell megmagyaráznom, hacsak annyit mondok, hogy a blogom neve nem más, mint a Szilvásgombóc. A házi rétes pedig szintén a nagy kedvencek egyike, így nem volt kérdés a két dolog párosítása.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
  3. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva langyos helyen pihentetjük.
  4. Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket. A töltelékhez egy serpenyőben, vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  5. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.
  6. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
  7. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
  8. Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  9. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 766
elküldve: 5
receptkönyvben: 174
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
946 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: nehéz
szezon: ősz
kategória: rétes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

házi rétes, szilvával töltött rétes, fahéjas-szilvás rétes házi készítésű rétestészából

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gigi22
gigi22 Fri, 2013-08-23 10:28

Kedves Veruss! Ne haragudj, biztos sok az elfoglaltságod, én meg itt fárasztottalak a buta kérdéseimmel!
Szerencsére, idő közben már sikerült (Szabolcsból származó) idős szomszéd néninktől, a "hagyományos" rétestészta készítését megtudakolnom! De közben, a neten is találtam egy hasonló eljárással készülő rétestésztát is felfedeznem.
További jó sütés-főzést kívánok neked, és persze nagyon finom új recepteket is!
Üdvözöl: Gigi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2015-08-08 08:07

Kedves Gigi!

Ne haragudj, de az előző hozzászólásodat nem is láttam :(( Ezt a mostani most látom, de az előzőről fogalmam sem volt :(
Ez nagyon kínos... erre nem is tudok mit írni, csak azt hogy sajnálom....
De örülök, hogy végül sikerült választ találnod a kérdésedre.

Üdv,
Veruss

http://szilvasgombockonyhaja.hu/szilvasgomboc-izu-retes

gigi22
gigi22 Fri, 2013-08-02 13:13

Kedves Veruss!
Ne haragudj hogy éppen téged kérdezlek, de látom nagyon profi vagy rétes sütésben is!
A kérdésem az lenne, hogy miért kell finomlisztet rakni a tésztába, miért nem lehet csak réteslisztből készíteni? Hiszen a nevében is benne van, hogy rétes-liszt?! Elnézést, ha butát kérdezek!
A szomszéd nénink, a mai napig minden sütiét réteslisztből készíti, még az aranygaluskát is, és verhetetlen! Csak sajnos a receptjeit nem szívesen osztja meg senkivel! Sajnos!!!!!!
Előre is köszönöm a válaszod!
Üdvözöl, Gigi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2012-11-08 22:27

Kedves NoSalty.hu Csapat!
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a receptem:-)

Üdvözlettel,
Veruss

381
rétesliszt 25 dkg
finomliszt 25 dkg
sertészsír 2 ek
tojás 1 db
víz 2 dl
1 tk
ecet 1 tk
tojássárgája 2 db
szilva 60 dkg
nádcukor 4 ek
zsemlemorzsa 5 dkg
vaj 2 dkg
fahéj 1.5 tk