Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvásgombóc macaron

Szilvásgombóc macaron
Szilvásgombóc macaron
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:)

Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.

hozzávalók / 4 adag

A macaronhoz

A töltelékhez

ajánlat

Ha esetleg nincs otthon házi szilvalekvár, legvégső esetben a boltit is megfűszerezhetjük kevés fahéjjal. Bár én a házi készítésűt ajánlom, mert nem nagy munka, viszont az íze ezerszer jobb!:) További képek az elkészítésről a blogomon.

Szólj hozzá!

elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk.

Másnap elkészítjük a macaronokat:

  1. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotvahab és álljon meg a tálban, ha felfordítod).
  2. A mandulás-porcukros keverékhez hozzáadjuk a fahéjat, és ezt a keveréket egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
  3. Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal.
  4. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
  5. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
  6. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
  7. Mikor már teljesen kihűltek, összeállítjuk a macaronokat: az egyik felét megkenjük a fahéjas szilvalekvárral, majd összeragasztjuk őket.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 065
elküldve: 4
receptkönyvben: 247
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: aprósütemény
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
maradék ételből: maradék tojásból
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

macaron, szilvás-fahéjas macaron, macaron fahéjas szilvalekvárral

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

medea_89
medea / medea_89 Tue, 2014-05-27 09:32

Szia Vikki!
Szeretném megkérdezni, hogy mennyire ajánlod mandulalisztből készíteni a macaront? Lesz- e eltérés a tészta állagában, ha azzal készítem és nem darált mandulával? Köszönöm előre is, szép napot!

vukult
vukult Sat, 2012-12-15 19:50

Szia! Szuper recept, kipróbáltam és nagyon jól sikerült!! Köszi, hogy feltetted!! Üdv: Viki

vikki
vikki / vikki Sun, 2012-12-16 11:29

Szia Viki!

Szívesen, nagyon örülök, hogy jól sikerült és elégedett vagy vele! Ha kedvet kaptál a macaronhoz, a blogomon még találsz néhány változatot:)

Naschkatze
Naschkatze Tue, 2012-10-16 20:22

Kedves vikki! Valószínűleg amatőr kérdés, de a tojásfehérjének nem lesz baja szobahőmérsékleten, nem romlik meg egy nap alatt? Olvastam, hogy le kell takarni, de akkor is... :)

vikki
vikki / vikki Thu, 2012-10-18 08:45

Szia!

Ha szobahőmérsékleten tartod (20-22 fok) semmi baja nem lesz, csak a nedvességtartalmából veszít. Fontos, hogy mikor készíted tényleg szobahőmérsékletű legyen (ne hűtőből kivett) mert különben nem lehet szépen felverni és onnantól sajnos annyi az egész receptnek.

907
mandula 11 dkg
porcukor 20 dkg
tojásfehérje 3 db
cukor 5 dkg
fahéj 1 teáskanál
szilva 1.2 kg
cukor 35 dkg
dzsemfix 1 csomag
citromsav 1 kávéskanál
fahéj 1 kávéskanál