Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvával töltött tejfölös sült palacsinta

Szilvával töltött tejfölös sült palacsinta
Szilvával töltött tejfölös sült palacsinta
52 perc / előkészület: 25 perc főzés: 7 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon-nagyon finom desszert, aki szereti a szilvás gombócót és/vagy a palacsintát, annál tuti befutó lesz. Az eredeti recept Czifray István 1829-es szakácskönyvéből való, és így szól:

"Csinálj nagy meszely téjjel s három tojással palacsintatésztát; süsd meg szép vékonyan a palacsintát; azután töltsd meg befőtt szilvával, de csak vékonyan, tekergesd öszve, vágd ketté a közepén, s mesd le az egyenetlen végét; tégy tálra egy kis vajat és jó téjfelt; rakj a tál fenekére egy sor töltött palacsintát csillag formán, adj erre téjfelt, erre meg újra egy sor palacsintát, s ezt addig folytasd, míg mind el nem lesz rakva; végre még egy kis téjfelt s egynehány apró darab vajat adj felibe, hintsd meg finom zsemlyemorzsával, rakj alul-felül pártüzet, főzd fel egy kevéssé, s cukorral meghintve add fel az asztalra.”

hozzávalók / 6 adag

A palacsintához

A töltelékhez

A sütéshez

ajánlat

Nekem maradt egy egészen kevés szilvám és jó egy dl szirupom, ezekkel tálaltam a kész palacsintát.

Szólj hozzá!

elkészítés

A palacsintához

  1. A tészta hozzávalóit jól kikeverjük, majd lehetőség szerint állni hagyjuk 1-2 órát.
  2. Sütés előtt, ha szükséges, még egy kicsit lazítjuk a palacsintatésztát. Szép, vékony palacsintákat sütünk.

A töltelékhez

  1. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd negyedeljük, de vághatjuk kisebb darabokra is.
  2. Az ecetet a cukorral és a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a mozsárban nagyjából összetört fűszereket, pár percig rotyogni hagyjuk.
  3. Egy másik lábosba tesszük a feldarabolt szilvát, erre szűrjük a szirupot, s max. 3 percet főzzük, majd félrerakjuk kicsit állni.

A sütéshez

  1. Egy tortaforma vagy kör alakú, magas falú tepsi alján elkenünk egy evőkanálnyi tejfölt, és rádarabolunk egy evőkanálnyi hideg vajat.
  2. A palacsintákat vékonyan megtöltjük a szilvával, majd felezzük vagy harmadoljuk őket (a tepsi méretétől függően), és csillag alakban egy sort lerakunk a tepsibe/tortaformába.
  3. A maradék tejfölt a tejjel jól elkeverjük, és nagyjából a harmadát az első sor palacsintára öntjük.
  4. Folytatjuk a rétegzést, nekem három sor palacsinta jött ki ebből a mennyiségből.
  5. Tejföllel zárjuk a sort, majd meghintjük a zsemlemorzsával, és a maradék vajat rádaraboljuk a tetejére.
  6. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 641
elküldve: 1
receptkönyvben: 135
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Tejfölös-szilvás rakott palacsinta, sütőben sült szilvás palacsinta, tejfölben sült szilvás palacsinta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

510
tojás 2 db
finomliszt 25 dkg
tej 2.5 dl
szódavíz 2 dl
1 csipet
napraforgó olaj 1 ek
szilva 60 dkg
cukor 16 dkg
fehérborecet 1 ek
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 12 db
víz 0.2 dl
tejföl 3 dl
tej 1.5 dl
vaj 2 ek
zsemlemorzsa 1.5 ek