Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilveszteri leveles töpörtyűs pogácsa

Szilveszteri leveles töpörtyűs pogácsa
Szilveszteri leveles töpörtyűs pogácsa
115 perc / előkészület: 100 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A karácsony előtti disznóvágásból kiolvasztott szalonna tepertőből készítettem ezt a hagyományos receptet.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felfuttatjuk a cukros tejben a 4 dkg friss élesztőt.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, és középen a mélyedésbe tesszük az élesztős tejet, majd hozzáadjuk 1 tojást, zsírt, 1 pohár pezsgőt, 2 tk sót és 1 kk borsot.
  3. Bedagasztjuk, és a tálban hagyjuk letakarva kb. 1 órát.
  4. Kivesszük a lisztezett sodródeszkára. Átgyúrjuk, és 3 cm vastagságúra kisodorjuk, téglalap alakúra. A ledarált 1 tk sóval, 1 kk borssal összekevert töpörtyűt 3 részre osztjuk, és az első résszel megkenjük a kisodrott tésztát.
  5. Felülről lefelé 3x összehajtogatjuk, majd jobbról bal felé hajtjuk 3x. Sodrófa segítségével rányomkodunk, hogy a töpörtyű egyneművé váljon a tésztával.
  6. Kb. 10 percet pihentetjük letakarva.
  7. Ugyanezt a műveletet elvégezzük, csak a hajtogatás alulról felfelé, és balról jobb felé hajtogatjuk. Szintén sodrófával hosszában és keresztben rányomkodva kilapítjuk a tésztát.
  8. Szintén 10 percig pihentetjük letakarva.
  9. Harmadszorra pénztárca alakúra hajtogatjuk: a kisodrott tésztát megkenjük, majd két oldalát behajtjuk úgy, hogy ne érjenek középen össze, majd alulról felhajtjuk a feléig, majd felülről ráhajtjuk az egészre. Sodrófával rányomkodunk hosszában, keresztben.
  10. Még 5 percet pihentetjük, majd kisodorjuk 4 cm vastagságúra, és hosszában és keresztben kis kockákat alkotva bevagdaljuk.
  11. Lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk.
  12. Tiszta tepsibe rakosgatjuk, de sütőpapírra is tehetjük, nem fog leragadni semmiképpen. Felvert egész tojással megkenjük a tetejét, és 200 fokon előmelegített sütőben 15 percig sütjük, de sütőtől függ.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 21 695
elküldve: 5
receptkönyvben: 76
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Smaragd konyha

Mióta szakács: 2014.05.04.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tepertős pogácsa, pezsgős-töpörtyűs pogácsa, hajtogatott töpörtyűs pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

996
tej 2 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 4 dkg
finomliszt 80 dkg
tojás 2 db
sertészsír 3 ek
pezsgő 1 dl
3 teáskanál
bors 2 kávéskanál
tepertő 50 dkg
tejföl 250 ml