Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilveszteri mustáros lencsefőzelék

Szilveszteri mustáros lencsefőzelék
Szilveszteri mustáros lencsefőzelék
75 perc / előkészület: 25 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy döntöttem, miután az aprószemű, (bébi) , ámde hagyományos lencsét megláttam a boltban, hogy vagy valamilyen lencsesaláta lesz szilveszterkor, vagy "egyszerű" sima főzelék. Annyira guszta kis szemű lencse volt.:-)) Nem lesz se korhelyleves, se más bonyolultabb és laktatóbb étel belőle: legyen ez az étel a sima saláta, vagy főzelék. Más étkeket , sülteket is szerettem volna sütni , főzni szilveszterre. Megszavazták a lencsefőzeléket a családban. Örültem neki.:-))) Férjem édesanyjának elmeséltük, hogy főzelék lesz szilveszterkor. Ekkor fura tanácsot adott,- amit ő is most kapott,- ezért kipróbálja, ő is így fogja főzni: mustárral!! Mustárral a lencsefőzeléket? Ecet helyett mustárral bolondítani az ízét? Még soha nem hallottam, hogy ne ecettel, hanem mustárral tegyem pikánssá az ízét, és ráadásul ami a lényeg, azért, hogy a felfúvódást is elkerülhessük. :-)))) Nem utolsó szempont. :-))

Megkérdeztem Olaszné Ancit, ( aki a NoSalty-n szakácstársunk , és kedves barátot leltem személyében :-o  ), mit szól hozzá, nekem fura egy ötletnek tűnik, - de mondta: mustáros-tejfölös ízvilággal főzi a lencsefőzeléket ő is, sőt, hogy még ízletesebbé tegye, karamellizált cukorral ízesíti ezt a mustáros-tejfölös rántást.Miután én , a vadast majonézzel és karamellizált cukorral készítem,(anyósomtól tanulva ezt is), már nem is meditáltam oly sokat. :-))

Fejest ugrottam a dologba, lesz ami lesz alapon: megcsináltam! Fantasztikus lett, a színe is szép lett, az íze meg nagyon finom, a harmadik tányér után tudott mindenki leállni a családban, és ehhez még kenyér se kellett. :-)) Ettünk belőle szilveszterkor és másnap, január elsején is.:-))) Köszönöm az ötletet: anyósomnak, és Olaszné Ancinak! :-)) Ízlett , én máskor is így fogom főzni! :-)

Mivel az Óévet ezzel fejeztük be, és az Új évet ezzel kezdtük, csak reménykedni merek, hogy idén pénz áll majd a házhoz!! :-))

Nagyon ránk férne!! :-))

 

hozzávalók / 8 adag

A főzelékhez

A tálaláshoz

ajánlat

Magában, -vagy tejföllel és friss kenyérrel tálalva. Sült húst adjunk mellé, oldalast, ki mit szeret.

Mindenki annyi mustárt, tejfelt, karamellizált cukrot használjon,amennyit szeret, amilyen a családja ízlése. :-)

Viszont a két csomag  bébi lencse kell :-)))

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét kiválogatjuk, többször átmossuk tiszta vízben. Beletesszük egy nagy fazékba (kb.: 6 literes), teszünk bele két vöröshagymát (az utolsó héja rajta marad), a megpucolt fokhagymákat, babérleveleket, bőven felöntjük vízzel és feltesszük főni közepes lángon, fedő alatt.
  2. Kis lábasban az olajat felhevítjük, a lisztet világos aranybarnára pirítjuk, és hagyjuk kihűlni.
  3. Kis lábasba öntjük a cukrot, és a legvégéig várunk vele, hogy elkészítsük.
  4. Megkóstoljuk a főzeléket, és ha (kb. 40 perc után) megkóstolva kész, beletesszük a több darabra vágott kolbászt, a sót és borsot ízlés szerint, kiszedjük a fokhagymát és a vöröshagymát belőle, főzzük még kb 10-15 percig.
  5. A cukor alá gyújtunk, keverés mellett karamellizáljuk.
  6. Ezalatt a tejfölt és a tejet elkeverjük simára, majd belekeverjük a mustárt, azzal is simára dolgozzuk.
  7. A rántást ezzel a tejfeles-mustáros-tejes  keverékkel felöntve alaposan eldolgozzuk, és sűrű szitán a tűzről levett főzelékbe öntjük, majd visszatéve a tűzre, nagy lángra véve, keverés mellett felforraljuk. Ha kész (kóstoljuk, még ízesíthetjük), beleöntjük a karamellt, (forró, ezért óvatosan) belecsurgatva a főzelékbe (vagy a rántásba magába) elkeverjük, kikapcsoljuk.
  8. Tálalhatjuk tejfellel, fehér kenyérrel vagy magában.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 76 831
elküldve: 20
receptkönyvben: 265
elkészítve: 31/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: újév

egyéb elnevezések

mustáros-tejfölös lencsefőzelék, szilveszteri pikáns ízű lencsefőzelék

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 Sat, 2016-12-31 11:47

Köszönöm a receptet, újra csinálom. De most tényleg szilveszteri ebéd lesz belőle.
Mikor először csináltunk ilyet, annyira finom lett, hogy mi is a 3. tányér után álltunk meg..mennyei finom így ez a főzelék...annyit változtattam csak, hogy házikolbász és virsli karikákat csináltam hozzá lepirítva és belefőzve. A mustár kihagyhatatlan.
Boldog új évet, sok sikert az elkövetkező esztendőben...és a konyhában is legyen mindig tele a húsosfazék...xdddd

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2016-12-31 13:11

Kedves Kata58!

Örülök, hogy ízlett, és újra fog készülni ezen mód a szilveszteri lencsefőzelék :)

Igen, hát persze a kolbász és miegymás ízesítés és ízlés kérdése, bátran lehet változtatni :) .

Köszönöm a kedves köszöntést ! :D :D

Áldott, békés, boldog, szeretetteljes, egészséget hozó, kitartással teli Új esztendőt kívánok!

Remélem tele lesz jövőre is nálunk is, és ott is a húsosfazék :) :D
Éva-Anyóca

Kata58
Kata58 Sat, 2016-12-31 17:16

Újra túl finom lett...lehet bele több mustárt én a borsot most kihagytam és egy csöpnyi vörösborecetet is tettem bele próbaképp fantasztikus lett.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2017-01-01 12:03

Kedves Kata58!

Örülök, hogy az idei, azaz már tavalyi lencsefőzelék ennyire jól sikerült. :)

Hmmmm, biztos, hogy másként, de nagyon ízletes, pikáns lett. :)

Boldog, új év kezdést kívánok ! :D

Éva-Anyóca

Moncsi cica
Moncsi cica Thu, 2013-01-17 11:23

Kedves Második2011!
Köszi az ötletet mennyei lett tormával!!!Ma is ezt főzök.... :)

Kedves gregoreva!
Az alapreceptért pedig neked nagy köszönet!!! *_*

Szép napot mindenkinek!!! *_*

Kata58
Kata58 Sat, 2016-12-31 17:17

legközelebb kipróbálom tormával is...de azt most szilveszterre tartogattam

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-17 14:20

Kedves Moncsi cica!

Igazán örülök, hogy az én receptem készítetted el. :-)
Hogy ez az alap,így is finom, - természetesen, ezt úgy kombinálja bárki, ahogy szeretné, engem is foglalkoztat a tormás megoldás,:-) , még várnom kell vele, - de a változtatás bárkinél, bármilyen mód ott van, ahogy ő vagy családja szereti. :-))
Örülök, hogy sikeres volt, és újra fogod készíteni.:-)
Szép napot és közelgő hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Lac
Lac Tue, 2013-01-01 18:07

Köszönöm! Nagyon finom lett. Ha valaki csak 500g-ot készít lencséből (fél adag 4 személyre), akkor a 3 evőkanál cukor sok lesz. Nekem kicsit édes lett emiatt. A végén raktam bele azért egy kicsi citromlevet is, valamint egy pici füst aromát is (maggi kocka), mert nincs pénz füstölt tarjára. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-01-02 11:47

Kedves Lac!

Örülök, hogy elkészítetted, természetes, hogy ha nem csak az az étel van, azaz a főzelék, vagy bármi más oka is van,- kevesebből is el lehet készíteni, na de akkor minden hozzá való is kevesebb.:-O
Nagyon klasszul megtaláltad az ízeket, amik még hiányoztak Neked.:-o

Remélem, hogy boldog, békés új esztendő köszönt rád.:-O

Éva-Anyóca

Második2011
Második2011 Sat, 2012-12-29 15:58

Régi Nagymamám receptje szerint, mint fent - én is így készítem el! - De amikor már majdnem készen van, akkor ecetes reszelt tormát keverek bele, mustár helyett! Egy kevéskét kivéve próbáljátok ki, fantasztikusan finom!
*
A mustáros is ízletes, de ezzel az ecetes tormával? Hihetetlenül érdekes. De az igazság az, hogy nem szoktam elmondani a családtagjaimnak, mert azonnal az orrukat húznák. De mivel nem tudják, mindig égre-földre dicsérik.
*
Nektek viszont megsúgom! Csak egy keveset válasszatok le a megszokott lencsefőzelékből, s készítsétek, mint fent - de mustár helyett kevés ecetes tormát!
*
Legyen egészségünk, szerencsénk, örömeink, boldogságunk, szép életünk!
*
FONTOS! Új évkor süssetek palacsintát! A lencse nemcsak a szerencsét, de az aprópénzt is jelenti, de a palacsinta viszont a bankókat! Legyen sok belőle, de sokat is érjen!
*
Örülök, hogy köztetek lehetek!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-30 20:11

Kedves Második2011!

Igazán kedves vagy, és köszönöm szépen a tippet.

Sajnos a torma nálunk kizárt,( még van egy-két év, aztán lehet próbálkozni újra, hátha addigra kinövi , nem tudni ), - mivel a lányom allergiás rá, tehát még mint más egyéb dolgokkal, esetlegesen, ( némi kevés aranymazsola a karácsonyi pudingba),.... : becsempészni sem tudom, mert azonnal baj lesz tőle.:-(((

Aki olvassa viszont, és szeretné, próbálja ki, szerintem nagyon jó íze lehet.:-O

Örülök én is, hogy itt vagy közöttünk! :-O

Legyen a Te és családod elkövetkezendő éve : egészséget, megértést, boldogságot és szeretetet hozó! Legyen olyan, amilyet kívántok! :-O
Éva ( Éva-Anyóca)

mémère
mémère Sat, 2012-12-08 19:12

Eva,
A "két kis csomag" mennyi lencsét jelent dkg-ban, megmondanad, kérlek? A recepted felkeltette a figyelmemet, szivesen elkésziteném én is szilveszterkor! De nalunk csak 500g-os csomagok kaphatoak lencséböl. :)
Köszönöm!
Mémère

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-09 01:30

Kedves mémére!
Nálunk is annyi, ha jól tudom, ez ha csak nem valami ritkaság, valami különleges vöröslencse, ilyesmi, akkor 500 gr.

Attól függ, hogy hány emberre készül el ez a főzelék?
Attól függ, hogy mennyire szeretitek?
Attól függ, hogy milyen más finomságot főzöl illetve sütsz még mellé, illetve utána, vagy éppen éjfélre ?
Mert ha csak ez a főzelék van, és ezt eszitek vacsorára, és éjfélre is, netán másnap ebédre is fog belőle maradni, akkor nyugodtan lehet a két csomag azaz, 2 x 500 gr. bébi lencse, kevés kolbászt belefőzve íznek, és esetleg süthető mellé fokhagymás oldalas.
Legalábbis nálunk így volt.

Természetesen ez az én családom főzelék szeretete, és hogy más nem volt túlzottan készítve mellé, utána, ami volt, kevés volt mennyiségben, a főzelék volt a lényeg!....:-o

Ha gondolod, akkor természetesen készítsed el egy csomagból,( 500 gr.), csak akkor minden hozzávaló fele mennyiség.
Remélem, hogy sikerül elkészíteni, és ízleni fog.:-o
Éva-Anyóca

Misty
Misty Sat, 2012-09-08 21:32

Nagy-nagy köszönet a receptért, teljesen pontosan olyan íze lett az elkészült ételnek, mint amit Anyukám szokott főzni :) Imádom a lencsefőzeléket, biztosan legközelebb is a Te leírásod alapján csinálom! :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-09-08 22:47

Kedves Misty!

Igazán nagyon örülök neki, kedves egészségetekre! :-O
Szép estét és vasárnapot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-01-04 10:02

Kedves Anci!

Elkészült és megettük, és remélem, a kellő hozzáfűzött reményeket be is váltja, -legalább ebben az évben!, -biztos az a karamellizált íz hiányzott a szerencsénkhez! :-))))))
Puszi érte!
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

715
lencse 50 dkg
babérlevél 3 db
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
lángolt kolbász 20 dkg
víz 3.5 l
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0.5 kk
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 4 evőkanál
tejföl 345 g
mustár 4 ek
cukor 6 ek
tej 4 dl
tejföl 8 ek
kenyér 8 szelet