Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szirom torta

Szirom torta
Szirom torta
125 perc / előkészület: 45 perc főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A történet úgy kezdődik, hogy az unokatestvérem férjhez ment a nyáron... és megkért, hogy készítsek nekik erre egy tortát. Az instrukció, amit kaptam hozzá: legyen kívül fehér krém, amit színes virágszirmok borítanak, a többi mindegy. Végül sikerült megbeszélni velük, hogy csokoládékrém legyen egy kis narancsos bolondítással. És két szinttel. Mivel a többség, ha tortát süt, nem nagyban kezdi el, ezért most csak az alsó ~26 cm átmérőjűt osztom meg veletek. (Egyébként a kisebb ~18 cm átmérőjűhöz kb a fele anyaggal lehet számítani.)

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Csokoládékrém

Narancsos mascarponekrém

Díszítés

ajánlat

Ajánlom a romantikus kísérletezőknek, a különlegességre vágyóknak és mindenkinek, aki szeret sütni és enni.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. 2 db 8 tojásos kakaós piskótát sütünk. A sütőt előmelegítjük. A tojások sárgáját és fehérjét elválasztjuk.
  2. A 8 tojássárgájához és fehérjéhez 4-4 ek cukrot adunk. A sárgáját a cukorral habosra, kifehéredésig keverjük (robotgéppel).
  3. A sárgájákhoz hozzászitáljuk a 7 kanál lisztet, a 2 kanál kakaót és 1-1,5 cs sütőport.
  4. A 26 cm átmérőjű kör alakú tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, oldalát és a papírt is kevés margarinnal megkenjük.
  5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a hab egyharmadát a lisztes sárgákhoz adjuk, a mixerrel összedolgozzuk.
  6. Ha már jól elkeveredett, keverőlapáttal óvatosan beleforgatjuk a maradék habot. A sütőformába öntjük, és az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha elkészült, kiszedjük a formából, rácsra tesszük hűlni, majd elkészítjük a másik piskótát. (Ha van két sütőformánk és egy jó sütőnk, akkor egyszerre is csinálhatjuk a kettőt.)
  7. A két piskótát lehetőség szerint egy éjszakára hagyjuk hűlni.

Csokoládékrém

  1. A csokoládét apróra vágjuk/törjük/reszeljük.
  2. Kevés margarint felolvasztunk egy lábosban, felhevítjük. Óvatosan hozzáadagoljuk a tejet és a lisztet, és sűrű krémmé főzzük. (Ha becsomósodna a végeredmény, egy botmixer igen hasznos tud lenni.)
  3. Ha besűrűsödött, félretesszük, belekeverjük a csokit és hűlni hagyjuk, közben meg-megkeverjük, hogy ne csomósodjon be.
  4. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót és egy fél narancs reszelt héját.
  5. Mielőtt a két krémet összekevernénk meg kell várnunk, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek. (Fontos!) Amíg a krém hűl, a piskótákat kettévágjuk úgy, hogy két egyforma kör alakú lapunk legyen egyből, tehát összesen 4 db lap. Továbbá még a mascarponés krémet is elkészítjük.
  6. A két egyforma hőmérsékletű csokis, illetve kakaós krémet összedolgozzuk, és kihabosítjuk, majd rövid ideig hűtőbe tesszük.

Narancsos mascarponekrém

  1. A mascarpone-t és a porcukrot (ízlés szerinti mennyiségben) simára keverjük.
  2. A habtejszínt habbá verjük, 1/2 csomag habfixálót adunk hozzá az utasítása szerint.
  3. A mascarpone-t fellazítjuk kevés habbal, narancslével, és belekeverjük a reszelt narancshéjat.
  4. Az egyik alsó piskótalapot megkenjük a csokikrém egyharmadával úgy, hogy ne érjen ki teljesen a tészta széléig, maradjon egy 0,5-1cm széles csík körben. Rátesszük a következő lapot, kicsit lenyomkodjuk, a krém egy harmadát rákenjük az előzőek szerint. Erre tesszük a másik piskóta felső lapját, amire megint csokikrém kerül, és végül az alsó lap, a sima (alsó) felével fölfele. Rétegenként minden irányból leellenőrizzük, egyenes-e a tornyunk.
  5. A fehér krémből keveset nyomózsákba teszünk, és a tészták közti krém mellett maradt hézagot körbe kitöltjük vele.
  6. Végül a maradék fehér krémmel beborítjuk a tortánkat. Nem baj, ha nem sima, jól mutatnak rajta a rusztikus, spatula ejtette nyomok. Hűtőbe tesszük.
  7. Díszítésként ehető virágok (pl.: levendula, rózsa, körömvirág, búzavirág, árvácska, napraforgó stb.) szirmait szórjuk rá, felszolgálás előtt nem sokkal. A virágokat alaposan megmossuk, szirmaikat kitépkedjük, papírtörlőn hagyjuk őket megszáradni. A nagyobb szirmokat óvatosan széttépkedjük. A tortára szórjuk a szirmokat, és besöpörjük az elismerő pillantásokat.
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 015
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ginnydjd

Mióta szakács: 2015.08.06.
1 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

narancsos csokikrémes-mascarponés torta, ehető virágszirmokkal szórt torta,

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

880
tojás 16 db
cukor 16 ek
finomliszt 14 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 4 ek
sütőpor 3 csomag
étcsokoládé 20 dkg
margarin 25 dkg
tej 5 dl
porcukor 20 dkg
finomliszt 4 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
mascarpone 65 dkg
porcukor 20 dkg
habtejszín 125 ml
habfixáló 1 csomag
narancshéj 0.5 narancsból nyert
narancslé 1 fél narancsból nyert
levendula 10 db
rózsa 20 g
körömvirág 2 ek