Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sziruppal öntözött vörös rózsa

Sziruppal öntözött vörös rózsa
Sziruppal öntözött vörös rózsa
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (90)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idei cukorBayramot ezzel a gyönyörűséges desszerttel, a Gül Tatlısı-vel, vagyis Rózsa édességgel köszöntöttük, melynek elkészítésében a család apraja-nagyja segédkezett. Imádjuk, főleg mert ez is az a szirupos, ámde mégsem émelyítően édes fajta harapnivaló, amelynek a tésztájába egyáltalán nem kerül cukor (csak a szirupból veszi fel értelemszerűen a maga "nem kevés" kalóriatartalmát).
Az inspirációért Rumma kezeit csókoltatnám, akinek receptjét itt-ott persze kicsit megbütyköltem, de alapvetően azért maradtam az ott is leírtaknál.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A sziruphoz

ajánlat

Minden eltelt órával (nappal), amit a hűtőben tölt, egyre finomabb!
Még pár kép itt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A lisztet, darát átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a szirupot.
  2. A szirup hozzávalóit egy kis lábasban összekeverjük, gyakori keverés mellett felforraljuk, majd forrástól számítva kb. 3-5 percig főzzük. Vízfürdőbe állítva szobahőmérsékletűre hűtjük.
  3. A tésztát kb. 2 mm-es vékonyságúra nyújtjuk, melyből egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral korongokat vágunk.
  4. A korongokból 6-ot sorba rendezünk az itt látható módon, egyik szélső korong közepére mogyorókat sorakoztatunk, majd ezen a szélen kezdve a korongsort feltekerjük.
  5. A feltekert duplarózsákat kettévágjuk, szirmaikat kicsit legörbítjük, majd talpukra állítva, köztük legalább 2-3 cm rést hagyva egy kisebb (mélyebb) tepsibe sorakoztatjuk őket.
  6. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt kisülnek, ekkor még forrón rájuk csorgatjuk a már lehűlt szirupot, lassan mindegyik bimbót szépen megöntözzük, majd hagyjuk őket kb. 1 órát a szirupban fürdeni, dagadni. Közben 2-3-szor érdemes egy kanál segítségével rájuk merni újra a "fürdővizükből".
  7. Ezután tányérra, tálra rendezve hűtőben tartjuk őket fogyasztásig.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 67 062
elküldve: 16
receptkönyvben: 1 120
elkészítve: 36/72
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

Gül Tatlısı, Rózsa desszert, Rózsa édesség, török cukorszirupos rózsa

Hozzászólások (90)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Simon.Eszter.Vivien
Simon.Eszter.Vivien Mon, 2014-08-18 12:00

Még nem mertem nekivágni az elkészítésének, annyit tudna nekem valaki mondani, hogy körülbelül mennyire lesznek kemények a rózsák? mint egy marcipán, vagy mint egy rendes süti?

kulcsarpisti
kulcsarpisti / kulcsarpisti Fri, 2013-10-11 10:54

Amit a szövegből nem értettem azt a mellékelt fotókból sikerült felfognom. Köszönöm és már tudom előre, hogy amikor megcsinálom én leszek itthon vagy a baráti körben az isten. Imádlak ezért a receptért!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Zsogi
sutemeny / Zsogi Wed, 2013-02-13 12:54

nincs itthon joghurtom es persze etelfestek sincs, ami nem baj mert a rozsakat tortadisziteshez szeretnem hasznalni, es a tortahoz nem igazan talalna a piros rozsa, inkabb feher, es barna. Habar a barna rozsa nem tudom hogy fog kinezni..
Azt szeretnem kerdezni hogy a joghurt elhagyhatoe, vagy esetleg tejet tehetek helyette?
Ha kakaoval szinezem, arrol van valami tapasztalatotok? milyen lesz?

Hajnalka23
Hajnalka23 Thu, 2012-06-28 18:07

Szia Elif! szeretném kérdezni hogy szerinted a bon bon megy aroma jó lenne színezék helyett?Az istennek sem találok ételszínezőt. Egyébént nagyon finomnak tűnik :)

Előre is köszönöm a választ.

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2012-06-29 00:40

Sajnos bon-bon meggy aromával abszolút semmi tapasztalatom, ha kipróbálod számolj be mindenképp az eredményről! Színezék nélkül is elkészíthető egyébként, natúrban is szépen mutatnak. Üdv Elif

Hajnalka23
Hajnalka23 Fri, 2012-06-29 14:21

mindenképpen beszámolok róla.ha ma lessz időm meg is csinálom persze ez a 3 gyerköcömtől is függ mennyi időt hagynak nekem :) kösy a válaszod:) Hajni :)

Kyra25
Kyra25 Tue, 2012-05-01 22:58

Megsütöttem én is a rózsákat és igen kreatívan levelekkel készítettem el. A piros részbe az ételfestéken felül vanília aromát, a zöldbe mandula aromát tettem, de sajnos keveset, mert így sem lett íze. :-( A cukros áztatószirupot ki fogom próbálni legközelebb szörpivel, hátha többet dob a dolgon!
Azonban nagyon szépségesek, szemet gyönyörködtető látvány, cseppet sem bánom, hogy elpiszmogtam velük :-))
Köszönöm a receptet! :-))

Azt el is felejtettem írni, hogy én a szirupba tettem két evőkanál rózsavizet, amikor lehűlt a cukorszirup, az illata miatt ;-))

Klarikka
Klarikka Mon, 2012-02-27 01:45

Kedves Elif!
Elkészítettem, köszönet a receptért, nagyon ízlett!
(Szülinapi torta tetejére raktam a rózsákat :D )

Alkonyat
Alkonyat / Alkonyat Fri, 2012-02-17 23:46

Szia!
Most lettem kész a rózsával.Nagyon szép lett és tudom, hogy hűtőbe kell rakni és másnap lehet nasizni, de nem tudtam megállni, hogy ne kóstoljam meg.
Nagyon finom, pont annyira édes amennyire kell és egy igazi különleges ínyencség. Biztos sokszor megfogom még csinálni.
Köszönöm a receptet!!!! :-)

Picurkám
Picurka / Picurkám Thu, 2012-02-16 23:03

Elore is elnezest, elromlott a jobbik PC/m, most ezen a vacakon kell irnom, es ekezet sehol :(( En is elkeszitettem Valentinra a rozsakat, eltelszinezot nem talaltam sehol, ellenben volt glazurfestekem (nem tudom, mi a magyar neve), es abbol egyharmad tubust belegyurtam a suti felebe, lett egy rozsaszinu masszam. Tobbet nem mertem tenni, nehogy elrontsa az izet. A masik felebe egy csipet kurkumat szortam (remelem, nem uttok agyon), es nem dolgoztam jol el, ugyhogy sarga csikok lettek benne itt/ott, megsulve tehat vilagos rozsaszinu es -sarga rozsaim lettek. A szirupot 1,5 dl malnaszirupbol es 1 dl vizbol keszitettem, de meg adtam hozza egy pici cukrot es citromot. Nem szinezi meg erosen a sutit, de!!! - gyorsan kibontottam egy sav.ceklas uveget, es a lebol a kanal vegerol csepegtettem minden rozsara 1-2 cseppet. Bejott! Szin a ceklatol, iz a sziruptol, de bevallom, nem izlett a rozsaa!!! Nagyon csalodott lettem, de attol meg masnap elvittem nehanyat a kollegakat megkinalni, es oriasi sikere volt - nagy csodalkozasomra. Aznap en nem kostoltam meg a sutit, csak este, amikor a ferjem is nagyon kostolgatta, de akkor se voltam elragadtatva. ma, 3naposan mar kisse jobb, de szerintem, nagyon meg kell varialni a receptet ahhoz, hogy tenyleg elvezheto legyen.

kömüvesné
Kömüvesné / kömüvesné Thu, 2012-02-16 16:52

Most készülök megsütni eme csodát:). Olvastam, hogy sokak szerint nincs íze. Én rózsák színezését vérnarancs aromával csinálom majd. Az is nagyon szép, erős színű és ízt is ad. A joghurt is ízesített lesz és a szirupot is szörppel képzelem. Így biztosan több íze lesz majd.
Kipróbálom és leírom majd, hogy sikerrel jártam e:)....

adrika2003
adrika2003 Thu, 2012-02-16 13:10

nekem is sok szirup kimaradt, én próbáltam a meggylét, de így is még íztelen:(

hajnus19
hajnus19 Wed, 2012-02-15 09:51

Én tegnap készítettem el, nagyon szépek,kicsit többet tettem bele mindenből így lett 18db rózsám :D tettem cukrot a tésztájába de még így sincs sok íze, legközelebb szerintem egy kis meggylét vagy szörpöt teszek bele! Csodálatosak lettek az biztos :D a szirupból nekem nagyon sok megmaradt!

s_zita
s_zita Tue, 2012-02-14 18:29

Én is elkészítettem a páromnak ma, Valentin nap alkalmából. Szépek lettek, de az íze nem valami jó... Valamit nagyon elrontottam, mert rengeteg lisztet kellett még hozzá adjak, ahhoz, hogy nyújtható legyen a tészta.
Ha kerül egy édesebb recept, azt is szívesen kipróbálom. :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2012-02-14 13:57

Kedves Elif!
Gyönyörű ez a rózsa! Köszönet a receptért! A blogodat el is mentettem magamnak :) Reggel elkészítettem egy fél adagot a rózsákból (nem tudom a párom mit szól majd hozzá, én pedig lisztérzékenyként nem ehetek belőle), nagyon szépek lettek :P Azt kérdezném, h. az összes szirupot be kell szívnia a rózsáknak? A fél adagból 5 rózsám lett, többször átlocsoltam őket, de van alattuk még bőven a szirupból... baj, nem baj? Köszönöm a választ!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-02-15 10:10

Szia! Köszönöm a választ! Egy fél szirmot csak megkóstoltam tegnap, szerintem nagyon jó! Szeretem az ilyen típusú édességeket :) Már csak az a feladat, hogy gluténmentes hozzávalókból hozzam össze magamnak! Többieknek: a szirupot szerintem meg kell kóstolni, hiszen az adja az ízét a rózsának. Én a fél adag sziruphoz tettem az egész adagra szóló citromot. Így ízes, citromos, limonádés beütésű lett a végeredmény :)

KisEdi
Edi / KisEdi Sat, 2012-02-11 11:27

Az ételfestéket mivel lehet helyettesíteni? Valami természetesre gondolok. Szerintetek ha epres joghurttal csinálom, akkor halvány rózsaszín lesz? Vagy a sütéstől úgyis megbarnul kicsit?

rolvisa
Olgis / rolvisa Thu, 2012-03-08 11:16

Én ősszel a bodza bogyót turmixolom, átszűröm,és ez a lé nagyon szép színt ad.Mázba, krémbe egyaránt használom.Kis zacskóba 2 evőkanálnyít lefagyasztok télire is.

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2012-02-11 21:18

Sajnos nem hiszem, hogy a gyümölcs joghurt túl sokat dobna a dolgon, illetve ha igen, akkor meg már az a gyanus, hogy abban is szinezék volt :).... szerintem egyszerűen hagyd el a szinezést, úgy is mutatós lesz a desszert, vagy létezik természetes szinezék is, próbálj meg ilyet beszerezni, esetleg cékla, vagy bodzalével lehetne próbálkozni a szirupban például, vagy más erős színű lével.

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2012-02-11 21:20

az a gond, hogy szerintem zavaróan sokat kellene beletenni a rumaromából, hogy az valami látható eredményt hozzon és az is inkább barnás lenne tippre. :(

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2012-02-09 16:32

2,5 dl-es pohárral, a recept legvégén szerepel. Remélem még időben válaszolok. Üdv: Elif

Cukordrazsé
Cukordrazsé Sat, 2012-02-04 10:22

Kedves Elif! Köszi ezt a szuper receptet!! Ma is ezt készítem el.
Tavaly március 15-re úgy készítettem el, hogy a belső szirmok zöldek, a középsők maradtak eredeti szinezék nélküliek, a szélső sziromlevelek pirosak voltak. Nagyon szép, és finom lett!

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimama Tue, 2012-01-31 14:46

JUJJJJJJ!MOST LÁTOM HOGY ÉN NÉZTEM EL A RAJZOT!!BOCSÁNATOT KÉREK MINDENKITŐL!!!!
40 ML.....RENDBEN.MÉG EGYSZER BOCSÁNAT!!!

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimama Tue, 2012-01-31 14:14

Szia.4 dl olaj?Olvastam a hozzászólásoknál 40 ml-t is.Akkor most mennyi?Mert a recept nincs kijavítva ÉS AKIK NEM OLVASSÁK VÉGIG AZOK NAGYOT TÉVEDHETNEK.Köszönöm és elnézést de meg szeretném csinálni.Nagyon gyönyörűek!Gratulálok

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2012-01-31 14:38

Nem 4 dl, hanem 0,4 dl, ami ugye 40 ml, de hogy nehogy félreértés legyen most rögtön át is írom ml-re. Üdv: Elif

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-28 23:11

Igazán nagyon szép ez a,, vörös rózsa,,Könnyen elkészíthető.Ezt már egy ideje kinéztem magamnak!El fogom készíteni ha együtt lesz a családom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-14 18:06

Kedves Elif!

Itt is rám talált kedvenc piros rózsám. Csütörtökön fogom elkészíteni (piros ételfesték, sótlan mogyoró beszerezve), és ha eléggé fotogénre sikerül, közzéteszem a blogomban.
Üdvözlet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-15 23:07

Kedves Elif!

Gratulálok Neked!!!!
Én is elkészítettem a rózsákat, küllemre rendben is voltak, de nekem is íztelen lett!
Legközelebb édesebbre készítem.
Én ételfesték helyett málnaaromát használtam és karamellizáltam a mogyorót.

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2011-02-19 00:11

Örülök, hogy tetszettek a rózsák kedves helloKitti! Nagyon jó ötlet a málnaaroma és a mogyoró karamellizálása is! Üdv: Elif

sz.magdika
sz.magdika Sun, 2010-11-28 16:30

ZÖLD ÉTELFESTÉKKEL LEVELEKET IS CSINÁLTAM HOZZÁ.NAGYON SZÉP LETT ÉS FINOM

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-12-08 01:22

Kedves sz.magdika, nagyon jó ötlet, hogy leveleket is készítettél, biztos szupermutatós volt! Üdv: Elif

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-11-25 15:04

Kedves Kerepesi, örülök, hogy ennyire tetszik, remélem közben el is készült. :) Üdv: Elif

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-10-01 21:07

Kipróbáltam...gyönyörű lett...viszont olyan ízetlen, hogy ez csak tortadísznek jó. Hiába locsoltam a sziruppal, áztattam...de így sem fini. Holnap is csinálok 1 adagot de annak már teszek cukrot a tésztájába.

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2010-10-02 10:35

Ó Julis69 nekem nyugodtan elküldhetnéd őket, hogy elpusztítanánk mi itt. :) Örülök, hogy nem vette el a kedved a "kudarc" és rögtön neki is állsz a következő adagnak. Nagyon remélem, hogy így édesebben már nektek is ízleni fog. Ha gondolod tegyél vaníliáscukrot, vanília vagy mandula aromát is a tésztába, hogy ezzel is fokozd az ízét és illatát. A jövőben megpróbálom jobban kihangsúlyozni ezt a több-kevesebb cukor dolgot. Üdv: Elif

616
finomliszt 1 bögre
búzadara 0.5 bögre
napraforgó olaj 40 ml
joghurt 40 ml
margarin 6 dkg
sütőpor 0.5 csomag
ételfesték 3 csepp
törökmogyoró 10 dkg
cukor 1.5 bögre
víz 3.75 dl
citromlé 1 fél citromból nyert