Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlőkrémes charlotte torta

Szőlőkrémes charlotte torta
Szőlőkrémes charlotte torta
140 perc / előkészület: 120 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az őszi születésnapokat a mellékelt tortával éltettük. Elég sok kritériumnak kellett megfelelni: a tészta csak jelképes legyen, tejtermék, dió-féle nem lehet benne, csokoládénak (kakaó) viszont kell lennie. Különben nem torta a torta. Eredetileg borkrémes torta lenne, de.....  A  szőlőlé és a lemon curd nagyon jól harmonizált. 2-88 évesig mindenkinek ízlett.

hozzávalók / 12 adag

A piskótatekercshez

A töltelékhez és a díszítéshez

A piskótalaphoz

A tetejére

ajánlat

Lemon curdot szoktam készíteni, ha van "felesleges" citromom, mert csavaros üvegben sokáig eláll a hűtőben. Bármilyen gyümölcsös krémet meg lehet bolondítani vele. Legutóbb a győri kekszet ragasztottam össze vele. Nagyon finom, puha dédi-keksz lett belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a piskóta roládot. A sütőpapírra ferde csíkokba nyomjuk felváltva a sárga és barna piskótatésztát.
  2. Mikor kisült, megkenjük baracklekvárral, és szorosan feltekerjük. Szemből tekerjük, így kapunk 2 tekercset, amit középen elvágunk, ha kihűlt.
  3. A szőlőlevet, a tojásokat, a cukrot, és a keményítőt keverjük ki, és gőz fölött főzzük sűrű krémmé. Ha  kész, elzárjuk a gázt és a beáztatott zselatint egyenként folyamatos keverés közben a krémbe keverjük. Hűtőbe tesszük.
  4. Ha kihűlt a krém, dolgozzuk bele a lemon curd-ot, végül óvatosan keverjük hozzá a felvert habot is.
  5. Egy tepsit béleljünk ki fóliával, és sorakoztassuk bele a ½ cm-es piskóta karikákat. A közökbe tegyünk szőlőszemeket, majd egy sor szőlővel terítsük be az egész piskótát, felváltva a fehér, rosé, fekete-szőlőt. Erre ráöntjük a tejszínes krémet. Tetejét kirakjuk a maradék szőlőszemekkel, de itt is felváltva a színeket.
  6. Befedjük a piskóta alappal, és hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy megdermedjen.
  7. Másnap tálra borítjuk, és rákanalazzuk az összefőzött zselét. (Nagyon hamar megdermed.)
  8. A torta oldalát habbal díszíthetjük, de anélkül is jól mutatnak a kilátszó színes szőlőszemek.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 409
elküldve: 1
receptkönyvben: 36
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
receptverseny: Sió receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szőlőkrémes torta, citromkrémes-szőlős torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2011-10-30 08:54

Zsuzsi-ka! A hozzávalók között vannak kékre színezett szavak, kifejezések. Ha ezekre rákattintasz, akkor a kérdésre megtalálod a választ. Bonyolultabb leírni, mint megcsinálni. Sok sikert! Éva

zsuzsi-ka
Zsuzsi-ka / zsuzsi-ka Sat, 2011-10-29 20:18

Szia! Nagyon tetszik ez a torta, megfogom csinálni én is. Áruld el, hogyan csinálsz lemon curdot?
Köszi.

463
tojás 6 db
finomliszt 6 evőkanál
cukor 6 ek
napraforgó olaj 2 ek
víz 3 ek
sütőpor 1 tk
cukrozatlan kakaópor 1 ek
sárgabaracklekvár 20 dkg
tojás 6 db
xilit 9 ek
szőlőlé 450 ml
kukoricakeményítő 3 csapott ek
lemon curd 6 ek
lapzselatin 10 db
növényi habtejszín 500 ml
szőlő 10 dkg
tojás 3 db
cukor 3 ek
napraforgó olaj 0.5 dl
finomliszt 5 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
víz 6 ek
sütőpor 0.5 csomag
tortazselé 1 csomag
cukor 1.5 teáskanál
víz 2 dl
szőlőlé 0.5 dl