Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlős lepény borkrémmel

Szőlős lepény borkrémmel
Szőlős lepény borkrémmel
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A 19. századi Legújabb és legteljesebb nagy házi cukrászatban olvasható a borkrém receptje, ami szerintem már címében
is olyan hivogató, hogy muszáj elkészíteni. Tulajdonképpen ez egyfajta sodó, szóval, kicsit munkás, ám nagyon finom
és több mindennel kombinálható. Én a itt szőlővel hoztam össze.
A tészta receptje a zseniális és főkedvenc Heston Blumenthal nyomán készült, a többit én találtam ki - na, sok különlegesség
nincs is benne, inkább az egyszerűségre törekedtem.... Eredetileg a mandula helyett pisztácia lett volna, de végül ez talán
még jobb is lett. A régi tehát ebből a receptből a borkrém.


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összemorzsoljuk kézzel a vajat és a lisztet, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat és a sót.
  2. Fóliába téve, fél órára betesszük a hűtőbe. Utána kinyújtjuk kör alakúra, majd ismét fél órára betesszük a hűtőbe.
  3. Előre kivajazott, lisztezett formában 150°-on 40 percig sütjük – a közepére nehezéket kell tenni, hogy ne emelkedjen meg, ez lehet sütőpapíron bab/lencse, vagy ha ez nincs, akár egy serpenyő is megteszi.
  4. Amíg sül, elkészítjük a borkrémet. Vízgőz felett egy edénybe összekeverjük a hozzávalókat: először a cukrot és citromlevet, aztán hozzáadjuk egyenként a tojásokat és a bort.
  5. Ezt habverővel folyamatosan keverjük. Akkor jó, ha elkezd emelkedni és hab állagú lenni – ez igen munkaigényes, de megéri türelmesnek lenni.
  6. Ha kész, rátöltjük a tésztára, beledobáljuk a szőlőszemeket, és kb. 10 percig sütjük még.
  7. Ezalatt mandulát pirítunk, amit majd az elkészült, sütemény tetejére szórunk.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 668
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csombor

Mióta szakács: 2011.07.09.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: szüret
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

borkrémes pite szőlővel és mandulával, borkrémes-szőlős sütemény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-07-19 13:02

Nekem úgy tetszik ez a fotó! És az direkt jó, hogy olyan kis hamvas az egész, ettől valóban 19.sz-i a hangulata, mint egy régi regény. Elmentettem, mindenképp kipróbálom, mert a borkrém kíváncsivá tett.
Üdv: Fahéj

csombor
Csombor / csombor Tue, 2011-07-19 19:12

Köszönöm:) Örülök, hogy tetszik, hamarosan újabb receptet töltök fel, amit szintén 19. századi recept alapján készítettem el:)) Jó étvágyat a sütihez:)

1675
finomliszt 400 g
vaj 400 g
porcukor 100 g
tojás 2 db
tojássárgája 2 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 2 citromból nyert
tojás 3 db
tojássárgája 2 db
cukor 200 g
fehérbor 2 dl
szőlő 20 dkg
mandulapehely 5 dkg