Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlős rétes

Szőlős rétes
Szőlős rétes
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Félig stílszerűen következik a szőlős rétes. Miután múltkoriban már s.k. nyújtottam a rétestésztát, nem túl stílusos félkész réteslapokért nyúlni, sőt egyenesen szégyen. Ám a szükség olykor nagy úr.
Őszköszöntő ízek, egyetlen (esztétikai) dolgot hiányoltam csupán: a kézzel nyújtott rétes játékos, szabálytalan formáját.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Készítés közben jutott eszembe, hogy milyen klasszul harmonizálva a rétesben a szőlővel a lágy kecskesajt. Egy fanatikusabb pillanatomban, azonnal rohantam is volna a boltba kecskesajtért, de ma a fanatizmusom felett a fáradtság győzedelmeskedett. Majd legközelebb kipróbálom.
Bár szinte így is a számban érzem a lédús szőlőszemek és a finom kecskesajt találkozását. Aki előbb eszmél, bátran próbálja ki:-).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejfölt elkeverjük az olvasztott vajjal.
  2. A megmosott szőlőfürtöket leszemezzük, a szemeket (nagyobb szemű szőlő esetében) kettévágjuk.
  3. Egy tiszta konyharuhán 4 réteslapot egymásra terítunk, vékonyan megkenjük  vajas tejföllel, a szőlő harmadát elosztjuk rajta, a széleket szabadon hagyva. (Én háromféle rétest csináltam: az egyikbe csak fehér, a másikba csak piros szőlőszemek kerültek,  a harmadikba pedig vegyesen, mindkettő.)
  4. Meghintjük 4 ek darált dióval és 1 ek cukorral. Hosszanti irányban feltekerjük és olajjal kikent, vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezzük. A tetejét megkenegetjük a tejföllel.
  5. Ugyanígy járunk el a maradék nyolc réteslap (2 rétes) esetében.
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk (mehet légkeverésen), és addig sütjük, míg a rétesek teteje szépen megpirul.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 36 832
elküldve: 4
receptkönyvben: 473
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Fehér-és piros szőlős rétes, rétes szőlővel

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

brigantik
brigantik Tue, 2014-09-30 00:40

De nagy képű vagy: "nem túl stílusos félkész réteslapokért nyúlni, sőt egyenesen szégyen" szégyeld magad! Menő-manó! Valaki dolgozik is..és nincs ideje othon 1-2 dolgot készíteni ezért nem kéne leszólni !!! nem úgy mint Te izé! Semmire kellő....

b-n
b-n Thu, 2014-09-18 16:05

2 tepsivel sütöttem. Az első után kinyomkodtam kicsit a szőlőt, mert dió és zsemlemorzsa (tettem bele) mellett is túl sok levet eresztett. Gondolom ez gyümölcs és ízlés kérdése. Ettől függetlenül most suli után szerintem 5 percen belül elfogy...

Leeanne
Leeanne / Leeanne Sun, 2012-10-14 14:13

Életem első rétese, de nem az utolsó!!! Mindenkinek nagyon ízlett, aki kóstolta. :-))

petra
Petra / petra Mon, 2012-10-15 14:21

Gratulálok az első rétesedhez! Nagyon helyes, csak így tovább!

summerflower
summerflower Wed, 2012-08-22 22:11

Szia Petra! Először készítettem szőlővel süteményt, de ez a rétes meghozta a kedvem további kísérletezéshez. Nagyon finom lett, gratulálok az egyszerű-de nagyszerű recepthez!:))
Anna

petra
Petra / petra Fri, 2009-10-02 09:52

kedves Tackry,
kb 15 dkg-ot szerintem, rétesenként tehát 5-öt, és talán egy picivel kevesebb szőlőt, de nem sokkal, mivel a sajt inkább beleolvad majd a töltelékbe, semmint a térfogatát is növelné nagyban
jó sütögetést!
üdv
Petra

Tackry
Tackry / Tackry Thu, 2009-10-01 00:07

Kedves Petra!

Ha kecskesajtot is raknék bele, mekkora mennyiséget javasolsz, illetve a többi összetevő aránya ugyanez maradna? :)

petra
Petra / petra Sat, 2008-09-13 19:53

Kedves Ildikó,
Köszönöm felmentő soraid:-).
Azért a bolti réteslap és a házilag, kézzel nyújtott rétestészta között óriási különbség van véleményem szerint, és érdemes órákon át dolgozni vele. Persze, a sietős hétköznapokba nem férne bele ez a hosszadalmas folyamat, ez való igaz.
Igen, tudom, isteni a vasárnapi piacon kapható kecskesajt. Mint minden más is:-)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2008-09-10 21:23

Kedves Petra!

Szeretnélek felmenteni az önmarcangolás súlyos terhe alól: jók a készen kapható réteslapok! Egyáltalában nem gondolnám szégyennek a használatukat! (lásd: foszlós kalács, story) Inkább úgy gondolom: száz hasznosabb dologra fordíthatja az ember a drága idejét és energiáját! Inkább talán azt mondanám: fogadjuk el az életünket megkönnyítő megoldásokat, ha azok nem/alig mennek a minőség rovására!
Volt az Anna Malmomban egyszer egy asszonyság (nekem segített a konyhán), aki kedveskedni akart a vendégeinknek, nekiállt rétest nyújtani. Kezdetben élvezték a vendégek a látványt, 11 körül még!
1 óra tájban azonban már csak 1 vágyuk volt: a rétes - ehető formában.
Arra gondoltam akkor, és így vagyok ezzel ma is: finom legyen, időben készen - a vendéget, a családot csak ez érdekli. Semmivel sem eszi jobbízűen, ha tudja: órákig kinlódtál a készítéssel. Sőt! - lelkiismeret-furdalása lesz azért, hogy ő pár perc alatt felfalja, amit Te hosszú órákon át gyártottál.

Hát szóval: teljesen rendben van a szőlős rétes egy átlagos szeptemberi napon készen kapható réteslapból!

Néha-néha megkérjük a Nagyit, néha-néha majd minket is megkérnek a gyerekeink/unokáink, akkor az ünnepi alkalom, megadjuk a módját, együtt, mert úgy megéri!

A kecskesajt a szőlős réteshez remek ötlet! Tudod: nálam kapsz a piacon! :):):)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-29 22:35

Sziasztok! Legyetek szivesek megmondani, hol van az a piac????- amiről Ildikó ir!

Köszönöm Kata

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-09-29 23:52

Kedves kékpáfrány, a piac Káptalantótiban található, péntek este 6tól valameddig, nem tudom, és vasárnap reggel kb 1/2 9 - től 13 ig vannak ott, itt a weboldal: http://liliomkert.lapunk.hu/ és Harmathy Ildikó a főnök!:))) Egyébként szuper a hely! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-30 00:08

Nagyon szépen köszönöm, már néztem a neten, ez egy kis csoda, amit láttam, De sajnos b.pestről nem tudok odamenni, de nyáron ha Balatonon leszek bizti hogy ott leszek. Köszönöm a válaszodat.
Szeretettel ölel Kati

531
szőlő 750 g
dió 25 dkg
cukor 3 ek
tejföl 1 dl
vaj 3 ek
réteslap 1 csomag