Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sztroganoff-bélszín

Sztroganoff-bélszín
Sztroganoff-bélszín
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrég együtt töltöttem a hétvégét az öcsémmel, aki igazi bélszín-rajongó, de tudom, hogy szinte mindig a hagyományosan egyben sütött bélszínt eszi. A változatosság kedvéért készítettem a Sztroganoff-bélszínt, amelynek a receptjét a Szakácsok könyvében találtam. Olyan jól sikerült, hogy Gyuszó most már Sztroganoff-rajongó is.
A kifogástalan minőségű bélszínt az V. kerületi Magyar utcában található török hentes boltjában vettem.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A Szakácsok könyve a bélszín szeletelését így írja:
Először vágjuk a húst szögletes rudakra, amelynek az oldalai 7,5 cm-esek, majd rostjaikra merőlegesen vágjuk 2,5 cm vastag szeletekre, végül fektessük le a szeleteket és vágjuk 7,5 x 2,5 cm-es csíkokra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a hozzávalókat: megtisztítjuk a gombát, majd kis kockákra/darabokra vágjuk; a bélszínt kb. 7x2 cm-es csíkokra vágjuk; a hagymát vékonyan felszeleteljük; a petrezselymet apróra vágjuk.
  2. Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és a vaj felét, és a hagymát pár perc alatt üvegesre pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a gombát és pár percig sütjük, amíg kissé megpuhul. Közben sózzuk, borsozzuk. A gombát a hagymával együtt, szűrőlapát segítségével kiszedjük a serpenyőből egy másik edénybe.
  4. A már jól felhevült serpenyőbe beledobjuk a vaj másik felét és addig melegítjük, amíg kissé habos lesz. Beletesszük a bélszíncsíkokat és magas hőfokon 3-4 perc alatt minden oldalát barnára sütjük. Figyelni kell, nehogy túlsüssük, szép rózsaszín maradjon belülről. (Én nagy serpenyőt használtam, de így is két részletben sikerült a húst megsütnöm.)
  5. A hagymát és a gombát visszatesszük a serpenyőbe, majd jól összekavarjuk, összerázogatjuk a hússal. Megszórjuk a petrezselyemmel, ráöntjük a tejszínt és további egy percig pároljuk.
  6. Tálalás előtt sóval, borssal ízesítjük. (A húst sütés közben nem szabad sózni!)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 74 734
elküldve: 9
receptkönyvben: 455
elkészítve: 12/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bélszín Sztroganoff módra, Sztroganov-bélszín

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csimbicsavar
csimbicsavar Tue, 2014-09-23 12:08

Alapnak elsőosztályú,de én teszek bele mustárt ,ecetes uborkát
és elengedhetetlen az egész mustármag.

Farkasgabi
Farkasgabi Fri, 2011-07-22 17:28

Megcsináltam a múlt héten , de tettem hozzá mustárt és egy kis savanyú uborka csíkokat, figyelembe véve a hozzászólásokat. Rendkívül ízlett a családnak!!!! Ma is elkészítem, mivel követelik, csak most pulyka mellből. Nagyon köszönöm a receptet!!!

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2010-11-09 01:24

Én a Stroganoff-ot egy ezeréves Mesterkukta alapján szoktam csinálni, ami nem tejszínnel, hanem egy külön főzött, pirított (figyelem! nem párolt!) hagymás alapról induló tejfölmártással önti fel - az valami döglesztő. Annyira, hogy sima, jó minőségű színhúsból is tökéletes lesz a végeredmény. (Egyszer megcsináltam bélszínből is, de sírva vagdostam a húst apró darabokra. Szerintem, ha aranyáron bélszínre teszek szert, abból kizárólag Wellingtont szabad csinálni, na jó, esetleg Chateaubriand-t - de ez az én bajom.)

makutyi
makutyi Wed, 2010-09-29 18:51

Szia! Nekem, ha Szroganoff, akkor a mustár is hiányzik. Ennek ellenére a recept, mint gombás bélszín nagyon tetszik, és mindenképpen kipróbálom.
Üdv.

Hallenback
Keca / Hallenback Wed, 2010-06-02 10:13

Kedves Macska Főz!

Érdekes, egyedi fajtáját írtad le a receptnek, talán egy "hamis" előjelző kellett volna elé, hiszen ha más nem, legalább a csemege uborka hiányzik a léeírásból!
Ettől függetlenül bizonyára finom és nagyon jól sikerül az étel!

395
marhabélszín 1 kg
vargánya gomba 40 dkg
olívaolaj 1 ek
vaj 5 dkg
főzőtejszín 2 dl
vöröshagyma 2 közepes fej
petrezselyem 3 szál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint