Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szülinapi kávés puncstorta

Szülinapi kávés puncstorta
Szülinapi kávés puncstorta
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mielőtt nekifogtam a tortának, nagyon sok receptet elovastam. Ennek ellenére mégis ért meglepetés. Pedig annyira nyílvánvaló lett volna... Történt ugyanis, hogy mikor a töltelétek visszaraktam a torta belsejébe, kicsit belenyomkodtam, egy kb. másfél ujnyi üres hely maradt a torta pereméig. A piskóta ugyanis magába szívta a folyadékot, és összement :-). A leggyorsabb és legegyszerűbb dolog az így keletkezett űr kitöltésére a puding volt. Hát így került a puding a tortába. Kicsit féltem, hogy ezzel sikerült elrontanom, de sem a kinézetén, sem az ízvilágán nem rontott. Sőt azt mondanám, szebb és finomabb volt, mint bármely puncstorta, amit addig ettem.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A töltelékhez

A krémhez

A mázhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kerek tortaformát (vagy fazekat) sütőpapírral vagy bármilyen vékonyabb paírral kibélelünk. (A tortaformát ráhelyezzük a papírra, körberajzoljuk, és kivágjuk.)
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Ezek után egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és még kb. 5 percig verjük. A végén kerül bele a sütőporral elkevert és átszitált liszt. Ezzel már nem verjük, hanem fakanállal könnyedén keverjük.
  3. Beöntjük a tortaformába, és 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A hőfokot 160-170 fokra állítjuk, és kb. 45 percig sütjük. (Tűpróba) Ezek után a sütőt lezárjuk, és 10 percig még nem vesszük ki.
  4. Egy konyharuhát megszórunk porcukorral (nem ragad le a torta teteje). A tortát kivesszük, oldalát körbevágjuk, és hirtelen mozdulattal a konyharuhára borítjuk. A papírt lehúzzuk róla. (Könnyen lejön, ha egy nedves szivaccsal végigsimítjuk.)
  5. Mikor a torta kihűlt, tetejét 2 cm vastagságban levágjuk egy éles késsel. Belsejét egy kanál segítségével  kiszedjük úgy, hogy kb. 1,5 cm-es pereme maradjon. Az 1 dl tejbe teszünk 1 kanál rumot, és a torta belsejét, valamint a fedőlap belső felét meglocsoljuk vele. A kiszedett piskótát egy tálba tesszük, kissebb darabokra tépkedjük.
  6. A töltelékhez a hozzávalókat - tojás, cukor, kakaó, kávé - elkeverjük, és lassú tűzön vagy gőzfűrdőben pár percig főzzük. Ráöntjuk a szétdarabolt piskótára, rászórjuk a diót, meglocsóljuk a maradék 3 kanál rummal, és összekeverjük. Az így kapott töltelékkel megtöltjük a tortát.
  7. A pudingot megfőzzük, hozzákeverjük a margarint, és ráöntjuk a töltelékre.
  8. Ráborítjuk a levágott lapot, kissé rányomjuk.
  9. A porcukrot összekeverjük a rummal és szörppel. Ha szükséges, óvatosan adunk hozzá egy kis vizet. Egy sűrű, éppen csak folyó masszát kell kapjunk. (Ha világosabb színt szeretnénk, akkor a szörpöt vízzel helyettesítjük.)Ezt tesszük a torta tetejére.
  10. A tejszín felverjük , a torta oldalát és tetetét ezzel díszítjük.
  • sütési hőfok: 165°C
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 856
elküldve: 8
receptkönyvben: 82
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Korall

Mióta szakács: 2011.11.07.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kávés-diós puncstorta, puncspudingos-rumos torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

916
tojás 8 db
finomliszt 4 púpozott ek
rétesliszt 4 púpozott ek
cukor 8 csapott ek
sütőpor 1 csomag
1 csipet
rum 4 ek
tej 1 dl
rum 1 ek
tojás 1 db
porcukor 17 dkg
feketekávé 0.5 dl
dió 5 dkg
puncs pudingpor 1 csomag
tej 3 dl
cukor 4 ek
margarin 10 dkg
porcukor 20 dkg
rum 1 ek
szörp 20 ml
növényi habtejszín 3 dl