Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szűzpecsenye szilvamártással

Szűzpecsenye szilvamártással
Szűzpecsenye szilvamártással
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tökéletes vasárnapi ebéd, Lajos Mari könyvéből.

hozzávalók / 5 adag

Szűzpecsenye

Szilvamártás

Szólj hozzá!

elkészítés

Szűzpecsenye

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kibélelünk alufóliával egy közepes méretű tepsit/sütőedényt. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, az inakat, zsírmaradványokat és a szűzpecsenyére jellemző ezüstös hártyákat − éles, hegyes késsel alászúrva − lefejtjük-eltávolítjuk.
  2. A serpenyő, illetve a szűzpecsenyék méretétől függően egyben hagyjuk vagy rézsútosan kettévágjuk a húst. Felforrósítjuk a vajat az olajjal, beletesszük a szűzpecsenyéket, és élénk tűzön 3-4 percig, aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is megkapatjuk (további 3-4 perc).
  3. Áttesszük a húst a tepsibe/sütőedénybe, meghintjük sóval és egy kevés frissen őrölt borssal, majd letakarjuk alufóliával, betoljuk a sütőbe, és mindössze 15 percig sütjük (hogy a belseje szép rózsaszín maradjon).
  4. Kivesszük a húst a sütőből, mélyített szegélyű, azaz „lémentővel” ellátott vágólapon-deszkán 2-2,5 cm vastag, rézsútos szeletekre vágjuk. Kissé egymásra fektetve tálra rendezzük, végül néhány petrezselyemlevélkével vagy citromfűbóbitával díszítjük. A szilvamártást külön tálkában, forrón kínáljuk hozzá. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonya illik hozzá.

Szilvamártás

  1. A mártáshoz a szilvaszemeket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A pecsenyeléhez öntjük a bort, összeforraljuk, kisebb lábasba szűrjük. Hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget, a gyömbért, az áttört fokhagymát, 1 csipet sót és 1 késhegynyi borsot, felforraljuk. Beletesszük a szilvát, 5 percig főzzük. Elkeverjük az étkezési keményítőt 1/2 dl vízzel, a szilvához öntjük, és éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk (1 perc).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 7 134
elküldve: 2
receptkönyvben: 55
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

esztersilver

Mióta szakács: 2011.02.27.
68 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sült sertéshús szilvamártással, sertésszűz szilvás szósszal, szilvaszószos szűzpecsenye

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

348
sertésszűz 700 g
vaj 30 g
napraforgó olaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 4 szál
szilva 800 g
vörösbor 2 dl
cukor 1 ek
szegfűszeg 1 késhegynyi
gyömbér 1 késhegynyi
fokhagyma 2 gerezd
étkezési keményítő 1 evőkanál
víz 0.5 dl