Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tandoori csirke

Tandoori csirke
Tandoori csirke
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tandoor egy földbe süllyesztett, henger alakú kemence, melynek belső falát különleges agyaggal vonják be. Az afganisztáni, indiai és a pakisztán konyhában használják; de közép-ázsiai, közel-keleti és balkán recepteket is készítenek tandoorban.
A fával vagy faszénnel felfűtött kemence hőmérséklete akár a 480 fokot is elérheti és a jó hőszigetelés miatt hosszan őrzi a meleget.
 
A legismertebb tandoorban készült ételek a tandoori csirke, csirke tikka és a különböző indiai kenyérvariációk (roti, naan).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lebőrözött csirkecombokat kettévágjuk az izületnél és a csontokhoz viszonyítva haránt irányban egy-két helyen bevágjuk a húst, hogy jobban átjárja a pác.
  2. Rácsavarjuk a citromlevet és összeforgatjuk a húsokat.
  3. A joghurtot összekeverjük a tandoori krémmel és a garam masala-val.
  4. Egy üvegtál aljára kenünk egy kis pácot kanállal és egymás mellé teszünk egy réteg csirkecombot. Vastagon bekenjük a páccal, majd  egy következő réteg húst teszünk bele és így ismételjük, amíg az összes hús belekerül a tálba. A tetejére pác kerüljön.
    Legalább 4-5 órára, de inkább egy estére a pácban hagyjuk a csirkecombokat!
  5. Grillen, vagy 200 fokosra előmelegített sütőben, alufóliával kibélelt tepsiben egymás mellé rakva szép pirosra sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 135 256
elküldve: 6
receptkönyvben: 685
elkészítve: 10/20
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirke tandoori krémmel, tandoorban sült csirke, csirke tandoori pácban

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szilvi76
Szilvi6 / szilvi76 Thu, 2013-02-14 14:12

Sziasztok,
Tandoori masala néven lehet kapni pl. az Ázsia boltban, por formájában.
Én úgy készítem, hogy 1 nagyobb csirkemellet csíkokra (v. kockákra) vágok, és ebben a szószban érlelem min.1 napig a hűtőben:
1 kis pohár joghurt, 1 ek tandoori masala, 3-4 gerezd fokhagyma, só, pici olaj.
Ebbe garam masala nincs.

senilla
senilla Fri, 2011-03-11 08:59

Kedve Toma!
Köszönöm a választ! Azt is meg tudod esetleg mondani, hogy miből és hogyan kell elkészíteni ? :) Akkor nem caplatnék utána, hanem megcsinálnám :)
Köszönettel,
Margó

senilla
senilla Thu, 2011-03-10 10:55

Tandori krémet (port?) hol lehet kapni? A garam masala ízét nem szeretem, az ánizsos íz miatt, lehet valami más fűszerrel helyettesíteni? Előre is köszönöm a választ!

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2011-03-10 18:25

kedves Senilla!
hmmm... elgondolkodtattál... szerintem távolkeleti boltokban azért előfordulhat.
de legjobb otthon elkészíteni! úgy az igazi ;-)
üdv,
toma

MiniMe9
MiniMe9 Tue, 2009-07-07 10:38

Valamelyik nap kaptam a boltban tandoori fűszerkeveréket, illetve a te leírásod alapján kiegészítettem a fűszerekkel és meg kell, hogy mondjam finomabb lett az iniai étteremben felszolgáltaknál. Monjuk ott sajnos nem sütötték ropogósra, én meg mivel a család úgy szereti, jól megpirítottam. Isteni.
Üdv

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2009-07-09 06:47

kedves KicsiÉn!
nagyon örülök, hogy ízlett a recept. gyakran azt gondoljuk, hogy az éttermek egzotikus kínálatát biztosan lehetetlen otthon elkészíteni. de most is látszik, hogy az otthoni még jobb is, mint az éttermi falat.
további jó főzőcskézést!
üdv,
toma

310
csirkecomb 4 db
citromlé 1 fél citromból nyert
joghurt 2 dl
tandoori krém 2 ek
garam masala 2 teáskanál