Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tanyasi jellegű krumplis pogácsa

Tanyasi jellegű krumplis pogácsa
Tanyasi jellegű krumplis pogácsa
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én mióta csinálom csakis zsírral szoktam, mert fixa ideám, hogy krumplis dolgokhoz az állati zsír passzol. Idővel rájöttem, hogy a kacsazsír és a libatepertő hihetelenül feldobja és valami isteni lesz, főleg, ha még tökmagot is teszünk a tésztájába. 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. Először is mossuk meg a krumplikat, és héjastul helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 fokos előmelegített sütőben süssük, amíg vajpuha nem lesz. (Én azért szeretem inkább így csinálni és nem felkockázva, vízben megfőzni, mert sokkal finomabb lesz amiatt, hogy héjában sül, a másik pedig, hogy nincs vele annyi macera.)

  2. Amikor megsültek a krumplik (én gumikesztyűben szoktam végezni a következő műveletet, mert az fog egy kicsit a hőn, és nem égeti a kezemet, ugyanis amit nagyon fontos tudni, hogy a zsírt még melegen kell hozzá adni, pontosabban könnyebben tudjuk ezáltal krumplinyomóval "pépesíteni") kettévágjuk őket és egy kanál segítségével kikaparjuk a belsejüket.

  3. A már meglévő krumplibelsőkhöz hozzáadjuk a zsírt, plusz a tepertőkrémet és krumplinyomó segítségével krémesre nyomkodjuk (nyugodtan hagyhatunk benne kisebb krumplidarabokat, az csak még izgalmasabbá teszi a pogácsánkat). Ezután sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.

  4. Mialatt hűl a krumplink, felfuttatjuk az élesztőt: a kefírt meglangyosítjuk, majd feloldunk benne 2 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt a keveréket meleg helyre tesszük, és hagyjuk felfutni.

  5. Ha a krumplink kihűlt és az élesztőnk is csodásan felfutott, kezdődhet az alapanyagok összekeverése. Tehát a zsíros krumplis keverékünkhöz hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, 2 tojást, majd a lisztet. (Azért írtam 50-60 dkg-ot, mert igazából én soha nem számolom a mennyiséget, hanem annyit teszek hozzá, amennyit felvesz úgy, hogy már ne ragadjon a tészta gyúrás közben a kezemre, de körülbelül 2 kg krumplihoz kell 50 dkg. Igazából minél zsírosabb a krumplink, annál kevesebb lisztre van szükségünk.)

  6. Amikor jól összegyúrtuk a tésztánkat, még egyszer ellenőrizzük annak sósságát, és ha szükséges még most hozzá tudunk gyúrni annyit, amennyit szeretnénk. Ezután pedig következik a krumplispogácsa titka: Abban különbözik a többi pogácsától, hogy nem a tálban kell keleszteni, hanem először nyújtjuk és szaggatjuk, majd csak ezután sütőpapírral bélelt tepsiben pihentetjük.

  7. Ha megkeltek, felverjük a maradék 1 tojásunkat és megkenjük vele a pogácsákat.

  8. Ezután előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha összeesik és lapos lesz, ilyennek kell lennie :)


 

  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 24 531
elküldve: 4
receptkönyvben: 143
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Cindyke

Mióta szakács: 2012.08.23.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kacsazsíros krumplis pogi, libatepertős krumplis pogi, krumplis pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

513
burgonya 2 kg
finomliszt 50 dkg
kacsazsír 3 ek
tepertő 5 dkg
tojás 2 db
friss élesztő 5 dkg
kefir 150 g
fekete bors 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tojás 1 db