Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tanyasi tyúkhúsleves

Tanyasi tyúkhúsleves
Tanyasi tyúkhúsleves
380 perc / előkészület: 20 perc főzés: 360 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Így csinálja anyám, nagyanyám, és így csinálta valószínűleg dédnagyanyám és az ő anyja is. Nem mondom, hogy gyors étel, de minél tovább fő, annál finomabb lesz. Az igazi húsleveshez idő kell. :)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Érdemes mindig annyi leves forralni és bele tésztát főzni, amennyit megeszünk, így a leves több ideig tárolható hűtőben. A főtt zöldségeket és húst fogyaszthatjuk külön és a levessel is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tyúkot megmossuk, és a vöröhagymával (egészben) feltesszük főzni egy minimum 5 literes edényben, hideg vízben. Ami nagyon fontos, hogy ne forrjon bugyogva, tehát kis lángon kell főzni. A legjobb, ha nem is látszik, hogy forr.
  2. Az esetleg kialakuló habot mindig leszedjük a tetejéről. (Háromszor-négyszer kell megtenni, utána nem lesz hab.)
  3. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépák és a petrezselymek vastag végét érdemes kettévágni. A karalábét és a zellert 1 cm-es szeletekre vágjuk.
  4. Mikor a hús félig megpuhult (2-3 órával a főzés kezdete után), beletesszük a zöldségeket, a csokorba kötött petrezselyemzöldet, a paradicsomot (egészben) és a fokhagymákat.
  5. Sózzuk, dobhatunk bele leveskockát is.
  6. Addig főzzük, míg a zöldség meg nem puhul teljesen. Akkor lesz az igazi, ha 6-8 órán keresztül fő. Fontos, hogy soha ne forrjon látványosan, így gond nélkül meglesz a kívánt főzési idő :). Nem szabad kavarni!
  7. Ha kész, a húst és a zöldségeket kivesszük belől, és külön tesszük hűtőbe.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 27 625
elküldve: 3
receptkönyvben: 200
elkészítve: 13/16
Facebookon megjelent: -

szakács

FoX

Mióta szakács: 2011.04.18.
9 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

tyúkhúsleves gazdagon, vidéki tyúkhúsleves

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Wed, 2012-09-19 20:09

Ez nem tyúk, legfennebb egy vén sas... A medvehús is megfő 4 óra alatt. de 6-8 óra?? Mi marad belőle? Még a leve is elfő, oszt odakozmál az egész.

vadgesztenye
vadgesztenye Sat, 2011-11-26 16:44

Itt ragadom meg az alkalmat,hogy egy kicsit a csibe és a tyúk fogalmát tisztázzuk. Amikor kikel a tojásból az a naposcsibe a naposcsibe amíg a vágósúlyt eléri ami a fehér húshibrid esetében kb. 51 nap addig előnevelt .(az meghatározva, hogy hány hetes) .A vágócsirke fokozatai, míg kicsi rántani ,grillezni ,kicsit nagyobbat tölteni, idősebb csirkéből paprikást,sült csirkét,stb. Ekkor már megnevezzük, hogy kakas vagy jérce. Tyúk akkor lesz amikor már tojik Ezeket a meghatározott időket a fehér húshibridre értettem. A sárga húshibridnek még intenzív tartási körülmények között is háromszor annyi időre van szüksége, hogy a vágósúlyt elérje. Ami tanyasi csirkére vonatkozik, az a szabad tartást jelenti és később érik el a vágósúlyt. A baromfi kora befolyásolja a főzési időt, így egy 2 éves tyúk vagy kakas főzési ideje (leves esetében ) lehet a receptben megjelölt 6-8 óra, és még nem főtt szét. (A kemény vagy félkemény tyúkhúsnál nincs rosszabb)

Bizab
Bizab Thu, 2015-03-26 20:08

Sajnos nem értek abban magával egyet,hogy 6-8 óra kell a tyúk főzéséhez! Nekem voltak 3-4 éves tyúkjaim is,és max.5 óra alatt megfőnek, az sem jó ha agyonfőzzük,mert akkor már savanykás a leves íze. A 2 éves tyúk max.3 óra alatt megfő. A főzés alatt lassú gyönygyöző főzést értek ! :) Ja,és még egy valami, leveskockát vétek beletenni a tyúklevesbe !

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2011-10-21 11:12

Kedves Fox!
Mitől tanyasi ez a leves?Csak nem a leveskockától?60-70dkg tyúk aprólékból 5liter vizzel 6-8-órán keresztül főzni?Ennyi idő alatt a marha is vajpuhára fő!Tyúkhúslevest 3-4 kg-os tanyasi tyúkból szoktak főzni.Azt valóban lehet 6-8-órán át gyöngyözve főzni.

z1
z1 / z1 Mon, 2011-10-03 17:04

Sziasztok!
Már elnézést, hogy beleszólok, ( Tudjátok, nem szoktam! ) de a Boginak talán annyiban ( is ) igaza van, hogy miért kell ezt HAT ÓRÁN KERESZTÜL FŐZNI?
Hat órán keresztül egy öt-hat kilós tyúkot, kakast, pulykát, libát, kacsát kellene.
Nem pedig egy csirkét.
Annak kell legalább másfél óra.
Persze, ha kevesled a gázszámlát, akkor lehet éppen 12 órán keresztül is,
de minek?
Amúgy a leves biztos, hogy pöpec lett.
A cucc benne van.
Nekem egy valami nem tetszik.
Talán fényképezhetted volna egy kicsit közelebbről...
Z.
...ja!
Egy tanács.
Persze csak, ha elfogadjátok.
A csirkét sima fűszer, zöldség, mindenféle nélkül 3-4 percig lobogó vízben főzzük.
Aztán az egész levet leöntjük, a csirkét lemossuk, a lábast kimossuk és újra feltesszük az egészet hideg vízben.
Utána nem kell habozni, habozgatni és az elkövetkező másfél órát ( amíg a csirke megfő ) tartalmasan eltölthetjük a helyi ivóban a haverokkal:)

FoX
FoX / FoX Wed, 2011-10-05 18:44

Falun, ahol én laktam így főzték mindig is. Senkinek nem kötelező így főznie. De az ehhez hasonló hozzászólásoktól légy szíves kímélni engem és azokat is, akiket érdekel, mások hogy készítik ezt az ételt. Inkább igyál egy sört a haverokkal.

FoX
FoX / FoX Mon, 2011-10-03 15:32

Kedves Mindenki!

Köszönöm az észrevételt, javítottam. Annyira hozzá vagyok már szokva a csirkéhez, ami a legtöbb receptben szerepel, hogy mindenhova azt írok. :) Amúgy falun - legalábbis a szüleimnél - a csirkék nem olyanok mint amiket általában Budapesten vagy a nagyobb városokban lehet kapni, mert más a tartási módjuk. (gondolom lehet kapni igazi tanyasi tyúkot vagy csirkét, de szerintem nem az a jellemző) Az anyukámék féle csirkét több ideig kell sütni vagy főzni. Mondjuk eddig nekem még sosem lett robbantott húsos levesem, csak puhára főtt. :)

Azért készítem ennyi hússal kb., mert szeretjük a levest, és nagyon rossz, amikor egy evéssel elfogy szinte az összes, és azért így is nagyon finomra sikerül. Egy 5 literes fazékból a zöldségekkel, csirkével mindennel együtt is csak annyi leves készül, hogy 2 napig tart. Van, amikor több hús kerül bele, volt már rá példa, hogy bekocsonyásodott a hűtőben, olyan erős lett :D Már beszéltük itthon, hogy kéne egy nagyobb fazék, amibe több csirkét és több vizet lehet tenni, hogy ne fogyjon el olyan hamar :)

Anzsalej
Anzsalej Mon, 2011-10-03 00:07

Én 60 dkg-nyi csirkéhez de még tyúkhoz sem teszek 5 l vizet! Ma például igazi falusi tyúkból főztem a levest, a végén sajnos amikor kiszedtem a húst s zöldségeket, csupán kábé 3 liternyi leveske maradt: de az íz az fergeteges volt. A férjem mindíg kéri, hogy ne sok vízzel készítsem, mert habár másnapra hírmondója sem marad, ellenben egy telt ízű, zamatos, igazi tyúkhúslevest eszünk. Főzni meg igen, 4-5 óra hosszáig szoktam! Plusz az előbbi receptet annyival egészíteném ki: kevéske lestyán, paradicsom, paprika, teatojásba szemes bors, köménymag,mindamellett a petrzselyem csak a főzés utolsó 10 percében.

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-10-02 13:10

Kedves Bia ! Lehet , hogy igazad van :)) Most még csak tyúk vagyok 120 perces . Később meg vén tyúk leszek 360 perces:)))))))))))))))))))))))))))) Hi- hi Puszi Edit

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-10-02 10:48

Éppen ezt gondoltam én is , hogy elírás a csirke:)) Mert nem mindegy , hogy csirke vagy tyúk. Egy fiatal lány az csirke ! Egy nem fiatal lány az már tyúk :))) Hogy én hova tartozom ? Valószínű , hogy 360 perces kategóriába:))))))))))))))))))))))))))))) !!!!!!!!!!!!!!!!! Na most , a fiatal csirke az csirke , a nem fiatal csirke az már tyúk. Remélem érthető voltam:)))))) Bia Te biztosan értesz , meg mindenki más is :)))) Szóval kedves Fox , csak a csirke szót kell kijavítanod tyúkra , és tökéletes a recepted :)))))))))))))))) Üdv Edit ui: azért még annyit hozzáteszek , hogy lélekben még csirke vagyok , csak az a fránya test... :)))))))))))))))))))))))))))))))

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-10-02 11:26

Igen valószinü hogy elírás de mindenütt?Editkém én értelek..de lehet hogy neked is elég még 120 perc:))))
Puszi.Bogi

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2011-10-03 07:03

Kedves Fox!
Ez a leves biztosan nagyon finom volt hiszen a hozzávalókból ítélve.....jó.De..se nem tanyasi se nem tyúk hiszen csirkéből van és azt ha 360 percig főzöd..akkor....legfeljebb robbantott csirke lesz.Drága Fox én nem szoktam kötözködni kérlek nézd el nekem de biztosan nem csirkét főztél 360 percig.(csirkefarhátat?)
Tisztelettel:Bogi

163
tyúk 70 dkg
sárgarépa 4 db
fehérrépa 3 db
karalábé 1 közepes db
zeller 1 kis db
vöröshagyma 1 közepes fej
paradicsom 1 kis db
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
víz 3 l