Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csalamádé (amit nem lehet elrontani) recept

hozzászólások (45)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Nátrium
Kálium
Foszfor
Magnézium

TOP Vitaminok

C K Folát B6

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
10.3 g

zsír

Összesen:
1.4 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g

ásványi anyagok

Összesen:
6.8 g
Kalcium:
258 mg
Vas:
4 mg
Magnézium:
126 mg
Foszfor:
257 mg
Kálium:
1739 mg
Nátrium:
4389 mg
Cink:
1 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
5 µg

szénhidrát

Összesen:
155.4 g
Összes cukor:
130 g
Élelmi rost :
16 g

víz

Összesen:
2051.1 g

vitaminok

Összesen:
0.4 g
C vitamin:
393 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
3 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
200 µg
A vitamin (RAE):
119 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
281 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
41.4 g

zsír

Összesen:
5.6 g
Telített zsírsav:
1 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g

ásványi anyagok

Összesen:
27.1 g
Kalcium:
1033 mg
Vas:
16 mg
Magnézium:
502 mg
Foszfor:
1021 mg
Kálium:
6956 mg
Nátrium:
17566 mg
Cink:
6 mg
Réz:
1 mg
Mangán:
6 mg
Szelén:
13 µg

szénhidrát

Összesen:
621.7 g
Összes cukor:
518 g
Élelmi rost :
67 g

víz

Összesen:
8204.4 g

vitaminok

Összesen:
1.6 g
C vitamin:
1574 mg
Tiamin - B1 vitamin:
2 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
13 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
8 mg
B6 vitamin:
4 mg
Összes folát:
798 µg
A vitamin (RAE):
476 µg
E vitamin:
9 mg
K vitamin:
1122 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
0.4 g

zsír

Összesen:
0.1 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.3 g
Kalcium:
11 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
4 mg
Foszfor:
11 mg
Kálium:
73 mg
Nátrium:
183 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
0 µg

szénhidrát

Összesen:
6.5 g
Összes cukor:
4 g
Élelmi rost :
0 g

víz

Összesen:
85.6 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
15 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
7 µg
A vitamin (RAE):
5 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
12 µg

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2019-08-27 02:16

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.08.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2019-08-24 02:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.08.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

García őrmester
García őrmester Thu, 2017-09-07 20:20

Kedves olvasók!
Nem kétlem, hogy a recept nagyon jó és el sem lehet rontani. Mégis azt javaslom, hogy a timsót ne használják, helyette inkább nátrium benzoátot, vagy szalicilt.
A timsó egy alumínium vegyület, az alumínium káros hatását már régen megállapították, ezért nem is lehet már ebből a fémből készült fazekakat, lábosokat kapni a boltban. Így timsó formájában sokszor annyi alumínium kerül a szervezetbe, mint amennyi a lábosból beoldódott.

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2017-09-08 14:17

Kedves író!!!
Isten őrizz,hogy helyettesítsék nátrium benzoáttal,vagy szalicil-lel.A nátrium b. allergiát,bélrendszeri panaszokat, görcsöket és az idegrendszer károsodást okozhat érzékeny embereknél.A szalicil megtapad a gyomor falán,és nem ürül ki.....
A timsót nem szabad összekeverni az oly sokszor vitatott, káros mesterséges alumíniummal, mely a legtöbb dezodorban és izzadás gátlóban megtalálható alumínium-klorohidrát, illetve alumínium-cirkónium formájában. Az ásványi sók jelen vannak az ivóvízben, az élelmiszerekben és a levegőben. A timsó természetes formájában az oxigén és a szilícium után a harmadik olyan elem, amely a természetben a legnagyobb számban fordul elő. Ősidők óta a természet része, az univerzum egyik építőköve.
Kedves olvasók,nyugodtan használják a timsót!!!!!

Motyóbábi
Motyóbábi Sun, 2019-08-25 11:35

utánaolvastam, mert én is ódzkodom a tartósítószerektől, de mindenütt ebbe botlok:

"Timsó por

Hypoallergén és szagtalan, megakadályozhatja a kellemetlen szagokat okozó baktériumok növekedését. A gombák ellen is felveheti a küzdelmet.

Összetevők:

100% közönséges timsó (potassium alum)

Ne tévessze össze az iparilag szintetizált ammonium alummal!

Alkalmazási javaslat:

Alkalmazhatjuk feloldva lábfürdőként, vagy szárazon. Hintsük be vele a lábainkat mielőtt a zoknit és a cipőt felhúzzuk. Szórjon a cipőjébe is! Ideális a túrázók részére, és tökéletes, ha nyáron zárt cipőt kell viselnünk. Használhatjuk nagy melegben kényes hajlatokban, például mell alatt, vagy összeérő combok között.

Figyelmeztetés: Külsőleg! A termék kisgyermek elől elzárva tartandó.

A termék belső fogyasztásra nem alkalmas. A termék nem gyógyít betegségeket. A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas. Betegség esetén használatát beszélje meg kezelőorvosával! Kerülni kell a szembejutást. Az ajánlott napi alkalmazási mennyiséget ne lépje túl! Ne használja irritált vagy sérült bőrfelületen! Ne használja a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Ha kiütés jelentkezik, függessze fel a használatát! Gyermekektől elzárva tartandó."

és a más helyeken talált cikkekben is mind ez szerepel. az összes termék mellé oda van írva, hogy meg ne edd. ezek szerint ez sem tökéletes megoldás. :(

García őrmester
García őrmester Sat, 2017-09-09 03:24

Hát....
Ideje lenne elgondolkodni azon, hogy miért is tanítanak kémiát az általános iskolában, ha semmi nem marad meg belőle. ( És a többiből? matematikából?, fizikából? történelemből?.......... )

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2017-08-11 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

hangya68
hangya68 Thu, 2017-07-20 15:32

Szia!
Szimpatikus a recepted, kipróbálnám. A Te ízlésed szerint mit takar az ízlés szerinti mennyiség koriandermagból, mustármagból, babérlevélből, szemes fekete borsból és köménymagból? Te mennyit teszel hozzá? Valami támpontot tudsz adni, pld. x kávéskanál, teáskanál, evőkanál? Soha nem készítettem még ilyen hosszan eltartható savanyúságot, semmi viszonyítási alapom.
Köszi!
Hangya68

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2017-07-20 16:56

Szia!
Azért nem írtam pontos adatot,mert nem mindenki szereti pl;a sok koriandert,vagy épp a borsot.....
Ha szeretitek a finom,fűszereset akkor tegyél hozzá egy-egy teáskanálnyi mennyiséget az egészhez.Ha pedig nem lett olyan erős az íze,akkor legközelebb majd többet fogsz....
Nagyon finom savanyúság!!Jó ügyeskedést neked!! :-)))

zöldalma46
zöldalma46 Thu, 2016-08-25 19:51

Nagyon nehéz olyan receptet találni, amiben nincs borkén. Pedig egészségesebb anélkül.

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2016-08-27 11:45

Üdv!
A borkén a legártalmatlanabb tartósító szer.Viszont a szalicil,és a nátrium-benzoát,annál inkább.A szalicilt már több helyen be is tiltották.Szerintem elfér benne az a kis borkén,legtöbb receptemben nem használok semmilyen tartósító szert..... :-)))

barbara0501
barbara0501 Thu, 2014-11-13 02:09

szia! azt megírnád, hogy mennyi idő után nyitható fel az üveg és fogyasztható a savanyúság?

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2014-11-13 20:53

Szia!Azért,hogy összeérjen minden benne lévő fűszer,és zöldség is,szerintem érdemes várni minimum 3 hetet vagy 1 hónapot. :-))

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2014-09-15 09:37

Üdv!Mivel van benne káposzta is és paprika is,te meg pont paprikába szeretnél káposztát tölteni,mért ne lenne jó a recept..... :-))

Szamanta
Szamanta Sat, 2014-08-30 10:54

Tényleg elronthatatlan , idén dupla mennyiséget kell csinálnom belőle!!!!! Üveg helyett hordóba csináltam ! Tökéletes.:)

kevinem1
kevinem1 Tue, 2014-08-12 13:50

Tökéletes recept!!!Nagyon sokféle képen próbálkoztam,de ez vált be igazán.
Még van tavalyi is,és mindig jó!!!

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2014-08-13 12:05

Köszi a hozzászólást,és egy véleményen vagyunk!Ezt a receptet nagyon régen kaptam egy ismerőstől,és csupán a borkén csak a tartósító szere, ezért is tetszett főként,ellentétben a túl tartósítószerezett többi csalamádétól. :-)))

komornyik
komornyik Fri, 2014-08-08 17:26

AZ ÉN RECEPTEM A KÖVETKEZŐ>> HAGYMA I KG UBORKA 1 KG PAPRIKA 1 KG KÁPOSZTA 1 KG ZÖLD PARADICSOM 1 KG NAGYON VÉKONYRA KELL SZELETELNI BELETENNI NAGY EDÉNYBE >>TESZEK HOZZÁ 10 DG SÓ 40 DG CUKOR 3,5 DL 10°% ECET 1 KÁVÉS K. NÁTRIUM BENZONÁT 1 KK BOR KÉNPOR ;>>>24 ÓRÁIG KEVERGETNI KELL ÉS BERAKNI AZ ÜVEGBE >>>ÉS JÖHET A DISZNÓ VÁGÁS>>>BERECZ JÓZSEF

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2014-08-08 19:16

Ez mind szép és jó,csak egy nem tetszik a nátrium-benzoát,aminek az élettani hatásai nem jók.Persze mindenki saját maga tudja mit fogyaszt el és mit nem! :-))

mtotpalne
mtotpalne Thu, 2014-08-07 15:22

Én a saját receptemet le nem cserélném amihez nem kell víz a saját levében 24 óra persze rajta,cukor,ecet, borkénpor és fűszerek nagyon nagyon finom! Nem barnul meg. Ha vkit érdekel szívesen megosztom.

tavasz06
tavasz06 Mon, 2014-08-11 17:20

Engem érdekelne a recepted. Légyszives oszd meg velem! Köszönettel: Ildi

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2014-08-07 17:26

Ez is nagyon finom,és nem barnul meg,főleg ha jól le van zárva a fedővel.Évek óta ezt készítem,és mindenkinek ajánlom! :-))

Arminusz
Arminusz Tue, 2013-08-13 16:04

Szeretném megkérdezni,hogy nem puhulnak meg a zöldségek az idő múlásával?Az a bajom,hogy olyan receptet keresek ami megőrzi a savanyúság ropogósságát és az üde színét.A cukrot még csak tudom helyettesíteni,de sajnos a tartósításra még nem találtam megoldást.Nagyon ódzkodom a tartósítószerektől.Előre is köszi a választ!
Üdv: Gabi

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2013-08-13 18:35

Szia!A benne lévő timsó miatt marad ropogós.A borkén az egyedüli tartósító szer,ami nem okoz semmiféle gyomorbántalmat,nyugodtan használhatod.
Tavaly raktam el augusztus végén,és most is ropogós.Viszont a hideg,hűvös hely az fontos,hogy tudd hol tárolni,és,hogy erősen rá legyen a lapka csavarva.Üdv!

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2012-09-13 18:22

Én gyógyszertárban vettem,több évig eláll.Ezt fehér por formában árulják.Remélem segítettem...:-))

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-09-09 16:13

18 db. 5 literes üveg v. kicsi üveg? Érdekel a rec ept, de már üveget kell szerezni.:)
Boszi

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2012-09-10 09:03

Ami a képen is látható,kis üveg.Úgy tudom fél literes.Még maradt 4 üveggel tavalyról,és most is ugyanolyan finom.
/nekem még van pár üvegem,adok ha kell...... :-)) /

645
káposzta 2 kis fej
lila hagyma 3 közepes fej
vöröshagyma 3 közepes fej
kígyóuborka 2 db
paprika 15 db
zöldparadicsom 50 dkg
koriandermag 0 ízlés szerint
mustármag 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
víz 4 l
ecet 4 dl
cukor 40 dkg
4 ek
borkén 1 kávéskanál
timsó 0.5 tk