Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Élesztőmentes kovász kenyérlisztből recept

hozzászólások (115)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Foszfor
Magnézium
Kálium

TOP Vitaminok

Folát E K B6

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
5.7 g

zsír

Összesen:
0.8 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.1 g
Kalcium:
8 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
12 mg
Foszfor:
46 mg
Kálium:
48 mg
Nátrium:
2 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
19 µg

szénhidrát

Összesen:
34.5 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
2 g

víz

Összesen:
43.3 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
15 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
22.8 g

zsír

Összesen:
3.2 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
2 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.5 g
Kalcium:
33 mg
Vas:
2 mg
Magnézium:
49 mg
Foszfor:
184 mg
Kálium:
190 mg
Nátrium:
10 mg
Cink:
2 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
2 mg
Szelén:
76 µg

szénhidrát

Összesen:
137.8 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
4 g

víz

Összesen:
173.2 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
63 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
6.7 g

zsír

Összesen:
0.9 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.1 g
Kalcium:
9 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
14 mg
Foszfor:
55 mg
Kálium:
57 mg
Nátrium:
4 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
23 µg

szénhidrát

Összesen:
40.8 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
2 g

víz

Összesen:
51.3 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
19 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg

Hozzászólások (115)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kuszacsusza
Kuszacsusza Mon, 2020-04-06 08:05

Jó reggelt. Este kivettem a 2napja berakott kovászt a hűtőből. Megetettem és kint hagytam, hogy mára feljöjjön, hogy tudjak vele sütni. Sajnos azt tapasztalom, hogy nem jött fel. Buborékok ugyan vannak a tetején, de meg nem duplázta magát. Ugyanakkora maradt. Olyan, az alja, mint egy palacsintatészta. Jól gondolom ugye, hogy ez akkor most nem sikerült?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2020-04-06 13:01

Valószínűleg nem elég erős a kovászod. Próbáld azt, hogy kiveszel belőle 10 dkg-ot, megeteted 10 dkg liszttel, 10 dkg langyos vízzel, és tovább vársz. Ha pár óra alatt beindul, akkor jó, de ha nem, akkor vagy tönkrement, vagy nincs még elég ereje. Szerintem a palacsintatészta állag az egy kicsit híg, én inkább a galuskatészta állagot próbálnám elérni vele, tegyél egy kicsit kevesebb vizet vagy több lisztet, amikor eteted. Savanyú, erjedt szaga azért van? Mert akkor dolgozik, ha ilyen szagokat produkál.

Kuszacsusza
Kuszacsusza Mon, 2020-04-06 13:08

Üdv, Köszönöm a gyors választ! Igen, erjedt szaga van és telis tele van buborékkal reggel óta. Most akkor veszek ki belőle és megetetem. Hátha este mégis lesz kenyerem :)

Kuszacsusza
Kuszacsusza Fri, 2020-04-03 19:53

Kedves Fahéj! Megcsináltam a kovászt. Ma vagyok az 5.napnál, tehát elvileg kész. Közben vettünk egy hatalmas kenyeret így, nem szeretném ma felhasználni. Ez így eltehető a hűtőbe vagy kell kivenni belőle és kidobni?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2020-04-04 16:43

Nyugodtan tedd a hűtőbe, egy lezárt üvegben vagy műanyag tárolóban. Ha nem használod, hetente etesd meg. Igazság szerint végtelenségig eláll így. Üdv: Fahéj

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2020-03-27 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.03.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2020-03-20 03:33

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.03.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2020-03-19 03:48

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.03.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2020-03-18 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.03.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2020-03-17 03:18

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.03.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

dadimami
dadimami Tue, 2017-11-28 21:34

Kedves Fahéj!
Rozsival, vagy Rózsival még nem döntöttem el, (utóbbinak hívták anyósomat is), már sütöttem egy sörös kenyeret, ami egyébként nem lett egy sikertörténet.
Kenyér sütésnél még van mit gyakorolnom. Este bedagasztottam és reggel a sütés előtt ejtettem a bemetszéseket a kenyér tésztáján, és erre leeresztett mint a lufi. Emiatt hagytam még ismét kelni, de vagy tovább kellett volna keleszteni, vagy esetleg átgyúrni is, nem tudom, de akkor nem lett volna belőle reggeli. Eléggé lyukacsos lett a kenyér szerkezete, de a tömege igencsak elmaradt a kívánatostól, bár sehol sem volt túl sűrű sem sületlen, frissen jó volt.
Második bevetésre a füstölt sajtos túrós pogácsádnál került sor, ez viszont igen jó lett. Részletek a pogi receptnél. Köszönöm a kovász receptet, valamint a javaslatot, hogy más kelt tésztákhoz is felhasználhatjuk nem csak kenyérhez.
üdvözlettel: Margó

flikflak
Flikflak / flikflak Fri, 2017-10-06 21:40

Köszi mindenkinek a rengeteg hasznos információt a kovász dédelgetéséről. Böske köszöni jól van, ő a fehér kenyérlisztet és a rozslisztet felesben szereti. De azt azért szeretném megkérdezni, mert egyre jobban foglalkoztat:
Létezik, hogy ennyire büdös? :D:D:D:D
Ez az erjedt szag nekem sok :) De kenyérben nem érezni egyáltalán kihűlés után.

ff

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2017-10-11 19:03

:))) Savanykás szaga van, kb. ennyi az egész. Én a joghurthoz vagy a kefírhez hasonlítanám. Szerintem kibírható, bár tényleg nem egy illatár. :D A kenyérben nem érződik, hacsak nem túl sokáig kellett keleszteni.

Hypnosis
Hypnosis Tue, 2016-08-23 17:25

Kedves Fahéj!

Hétfőn én is nekiálltam a kovász gyártásnak. A kérdésem a következő lenne: honnan tudom azt, hogy a kovászom egészséges? Az enyémen így a 2. napon van 1 db rózsaszínes folt, illetve 1 citromsárgás is. Nem tudom, hogy ez normális-e. Tudnál segíteni ebben?

Előre is köszönöm!
Ákos

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2016-08-24 13:40

Kedves Ákos!
Ez nem jó. Mármint a foltok. Szerintem dobd ki, és kezdd újra az egészet. Valami belekerülhetett a lisztbe, vagy az edényed nem volt oké. (Csak erre használatos műanyagot, de inkább egy jól kimosott befőttes üveget használj, új kupakkal.) Ezek a színes foltok valahogy nem illenek a képbe. Buborékos, erjedt szagú, savanykás, de nem szokott foltos lenni.
Jobb az elővigyázatosság. Nehogy valami olyan bacit vagy gombát szaporíts véletlenül, ami nem egészséges.
Üdv: Fahéj

Hypnosis
Hypnosis Wed, 2016-08-24 14:22

Kedves Fahéj!

Igen, ma reggelre még gyanúsabb lett, így sajnálatos módon megszabadultam tőle.. Újrakezdtem a "tenyésztést" egy jól kiforrázott nagy nutellás üvegbe (ez volt a legjobb amit hirtelen reggel találam). Remélem ez is megteszi majd.

Köszönöm a választ!
Ákos

Feketekömény
Feketekömény Wed, 2016-04-20 15:14

Kedves Fahéj!

Imola már a spájzban pihen egy polcon, a hűtőgép felett. Ott mindig langymeleg van ahogy a hűtőszekrény hátsó rácsa fűti a polcot.

Nagyon izgulok. Mindent a leírásod alapján csinálok.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2016-04-20 15:54

Remélem, sikerrel jársz. Ha egyszer beindul, akkor mindig lesz kovászod, ameddig csak akarod, és egyre erősebb lesz. :)
Örülök, hogy belevágtál.
Üdv: Fahéj

A Nagyi Kovászos Kenyere
A Nagyi Kovászos Kenyere Sun, 2016-03-27 23:15

Kedves fahéj! --- A kovászos kenyér sütésekor még a só hozzáadása előtt ki veszünk 15-25 dkg üveg méretétől függően -akkor ez a tészta együtt fog kelni a kenyerünkkel ha mellé tesszük és meg fogja mutatni mikor kell a sütőbe tenni a megkelt tésztánkat ! Ezt neveztem el kovász vekkernek ! Az üvegben megkelt tészta lesz a következő kenyerünk kovásza ami nem más mint kovászos öreg tészta ! Részleteket A Nagyi kovászos Kenyere F oldalon ! Remélem segítettem a későbbiekben történő természetes kovász használatában !

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2016-03-28 16:37

Érdekes, amit Írsz. Csak az a kérdésem, miért van szükség a kovász vekkerre? A tésztánkon nem látszik, mikor kell a sütőbe tenni? Mert én mindig a tésztát nézegetem, és amikor megkel, akkor mehet a sütőbe.

katoosh
katoosh Tue, 2016-01-26 13:48

Kedves Fahéj!

Imádom a receptjeidet, sokat készitettem már közülük, ezért is rögtön nálad kerestem a kovász receptet és sikerrel is jártam :)
Imádok sütni, többféle élesztős, kelttésztás finomságot készítettem már és a kenyérsütés a kedvencem. Most pár napja rászántam magam és elkezdtem a te recepted alapján kovászt gyártani :)
De jól szeretném csinálni így, ha nem haragszol, feltennék pár kérdést.
Ma tartok a harmadik napnál, ma lesz az első etetés.
Szóval amit nem értek, az az 5. naptól kezdődő rész. Kiveszek egy adagot, megetetem, hagyom kicsit melegedni és sütök vele. De ha nem szeretnék még sütni? Akkor etetem és az egészet visszateszem a hűtőbe az 5-6 óra elteltével? Utána már csak a heti etetések jönnek. Ekkor kiveszem, megetetem és visszateszem a hűtőbe vagy hagyjam kint állni pár órát? Csak akkor vegyem ki szobahőmérsékletre és "keltsem életre", ha használni is szeretném vagy minden etetés alkalmával hagyni kell egy kicsit összeérni kint? Remélem érthetően fogalmaztam, annyit olvastam már a téma kapcsán, hogy totál összezavarodtam! :)

Üdv,
Katoosh

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-01-26 22:47

Kedves Katoosh!
Először is köszönöm, hogy megbízol a receptjeimben. :)
Ha nem akarsz sütni a kovászból, akkor csak tedd a hűtőbe lefedve egy üvegbe, műanyag tároló dobozba, mindegy, csak jól zárható legyen. Ekkor van az, hogy nem kell etetni, csak egyszer-egyszer, mondjuk hetente, amikor eszedbe jut. Így azonban az a baj, hogy egy idő után nagyon megszaporodik, és ha mennyiségéhez képest arányaiban kevesebb az etetés, azt nem szereti. Ekkor többféle dolgot tehetsz. Vagy sütsz vele, vagy egyre több kovászt tárolsz a hűtőben, vagy kiöntesz belőle (de az olyan ciki), vagy felhasználod valamihez, pl. nokedli vagy gyúrt tészta. Etetésnél is több dolgot tehetsz. Ha nem akarsz sütni, csak kiveszed a hűtőből, megeteted, aztán mehet vissza a hűtőbe azonnal. Ha közben szürke lé keletkezett a tetején, mert "éhes" a kovász, azt leöntöd róla, a kovászt meg megeteted és kész. Ha sütni akarsz, akkor érdemes kivenni a hidegből, és szobahőmérsékleten hagyni, mert így tudnak az élesztőgombák és a bacik életre kapni és szaporodni igazán. Szerintem az mindegy, hogy hidegen vagy melegen eteted, a lényeg, hogy hagyd a konyhapulton. Ha már szépen megemelkedett, vagy akár elindult visszafelé, akkor lehet használni. Úgy is használhatod, hogy kiveszel a hűtőből 3 dkg kovászt, adsz hozzá ugyanannyi vizet, ugyanannyi lisztet, és hagyod egy napig. Aztán ehhez keversz 10 dkg lisztet és ugyanannyi vizet, ezt is hagyod felfutni (min. 12 óra) és ezzel a már 30 dkg-nyi kovászolt kovásszal kezdesz sütni. Így is jó lesz.
Remélem, hasznos volt számodra, amit írtam. :)
Üdv: Fahéj

katoosh
katoosh Wed, 2016-01-27 08:48

Szuper, köszönöm, kezdem kapizsgálni! :) Mára, a negyedik napra Aranka elég szépen megszaporodott, jó kis bubik vannak rajta, a gyerekeim meg gúnyolják szegényt, hogy büdi :) Szóval egész jól alakul. Mág várok pár napot, etetem a drágát, aztán jön az első sütés :) Kidobni nem nagyon szeretnék, úgyhogy ahogy írtad, jönnek majd az alternatív felhasználási módok és az ajándékozás.

Akkor, ha jól értem, ha használni szeretném a kovászt, etetés után hagyni kell kint a pulton. A teljes mennyiséget hagyjam szerinted kint "dolgozni", vagy etetés után tegyem el a hűtőbe azt az adagot, amit nem használok és csak az maradjon kint, amit felhasználni tervezek?
Szuper hasznos volt, amit írtál, köszönöm, kezdek izgulni, ha sikerül, tuti rákattanós lesz a kovászos kenyér készítése :)
Üdv,
Katoosh

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2016-01-27 18:07

Én etetés után csak annyit hagyok a pulton, amennyit használni szeretnék, többi vissza a hűtőbe. Vagy: eleve csak annyi kovászt veszek ki a hűtőből, amennyit használni akarok, és csak azt etetem. Nincs jelentősége, hogy amit nem használok, az etetés után kint maradjon szobahőmérsékleten. Akkor ugyanis nem szükséges, hogy hirtelen elkezdjen szaporodni. A hűtőben is dolgozik, csak nagyon lassan. Amit használni akarunk, annak kell szobahőmérsékleten mihamarabb "észhez térnie".
Aranyosak a gyermekeid, hogy "lebüdizték" az Arankádat. :))) Az én kis Nevenincs kovászkámnak is olyan savanyú szaga van, hogy az már nem elhanyagolható. :)))
Majd számolj be a kenyeredről!
Üdv: Fahéj

katoosh
katoosh Wed, 2016-01-27 20:47

Köszönöm szépen, minden tiszta, mindent értek! :) Aranka baromi szépen nődögél, bugyborékol és büdösödik (biztos nem ártott neki a langalló, amit ma sütöttem :)) Jelentkezem, mesélek majd, hogy sikerült a kenyér! De holnap lesz 5 napos, arra gondoltam, bevetném. Szerinted egy ilyen fiatal kis kovászkát mire érdemes kipróbálni először? A kifli receptedre gondoltam, azt hiszem, nem elég érett ő még egy kenyérhez :) Mit javasolsz? :) Köszi!
Katoosh

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2016-01-28 18:52

Hááát... A kiflivel egy gond van, hogy sokkal jobban meg kell "gyötörni" a tésztát, amíg formázzuk, mint a kenyérnél. Kinyomódik belőle a levegő, és bizony lassan termelődik újra. Én inkább valami kisebb kenyérkét javasolnék, vagy zsömléket vagy valami bagettformájút, de semmi esetre sem nagy tömegűt. Mondjuk, 2 kg-os kenyeret még ne süss belőle. Valami olyat inkább, hogy 15 dkg kovász meg 30 dkg liszt, vagy 20-25 dkg kovász max. fél kg lisztbe keverve. De persze te döntesz. :)
Kíváncsian várom a fejleményeket.
Szép estét! Fahéj

katoosh
katoosh Sat, 2016-01-30 18:31

Amilyen jól indult Arankával a közös életünk, most annyira elbizonytalanodtam a kapcsolatunkban :) Hajnalban kivettem egy adagot a hűtőből, adtam hozzá 10+10 dkg eledelt és du 2-ig vártam (8 órát) és seeeeemmmmi nem lett belőle... Bár buborék volt rajta és ennyi - így nem merek nekiállni a sütésnek. Szerinted mi lehetett a gond? Míg itt kint a konyhapulton nődögélt, ügyes volt, bugyorgott, büdi :) de azóta, hogy bent van a hűtőben, nem az igazi. Mit ronthattam el és szerinted mit tehetnék, hogy újra büdösödjön a drága? :)
Most inkább egy bagettet sütök élesztővel, ne haljon éhen a család :)
Köszönöm a tippeket előre is és ismételten :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2016-01-30 19:17

Szerintem a 8 óra kevés volt neki. Lehet, hogy 24 óra kellene inkább. Az élesztős bagett jó megoldás mindenesetre, de ne csüggedj Aranka miatt. Úgy gondolom-bár nem látom-, holnap hajnalra olyan lesz, amilyennek lennie kell. Lehet, hogy holnap reggel bedagaszthatsz egy kis kenyérkét vele. Szerintem még nem elég erős, így több idő kell neki. Tedd esetleg közelebb a fűtőtesthez és fedd le, persze ne közvetlen érje a meleg. Reménykedjünk, hogy holnapra megembereli magát. :))

katoosh
katoosh Sat, 2016-01-30 19:25

Mérgemben kidobtam azt az adagot :( Simán olyan volt, mintha nem is lett volna benne kovász, csak egy jó kis nokedli tészta pár buborékkal. De köszönöm a tippet, szerintem este kiteszek egy új adagot és holnap délután próbálok vele sütni, ha kicsit jobban életre kel :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2016-01-31 10:30

Még csak annyit, hogy ha kovászt teszel a tésztába és biztos akarsz lenni a dolgodban, vagy nincs idő kísérletezgetni, nyugodtan lehet bele valamennyi felfuttatott élesztőt is tenni, akkor 100%, hogy jó kenyér lesz belőle. Én tudom, hogy a csupán kovászos kenyérnek pont nem ez a lényege, de az a helyzet, hogy az élesztős + kovászos tészta ezerszer jobb minőségű kenyeret ad, mint a csupán élesztős. Valami enzimek meg ilyesmik miatt, -dunsztom sincs, a szakemberek biztos meg tudják magyarázni, - de tapasztalatból tudom, hogy kenyér ízű lesz a kenyér ezzel a módszerrel is, és nem valami sós kalács szerű vagy hasonló. Télen a sima kovászos kenyértészta sokszor csak szenved, mert nincs a lakásban elég meleg neki. Nyáron, amikor bizony 27-30 fok is van a konyhában, nagyobb sikerrel járunk kovászos kenyér ügyben. Bevallom, én hűvösebb időkben mindig teszek a tésztába némi élesztőt (0,5-1 dkg-ot fél kg liszthez és 20-25 dkg kovászhoz), így mindig jó kenyerem lesz.
Ne veszítsd el a kedved! :)

maya53
maya53 Fri, 2015-10-09 00:01

Kedves Fahéj félkg liszthez mennyii érett kovász használjak? köszönöm
üdv marian

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-10-09 14:27

Szia!
Úgy 20-25 dkg-ot. Viszont van egy másik megoldás, ami nekem talán a legjobban bevált. Kiveszek a kovászból 3,5 dkg-ot, elkeverem ugyanannyi vízzel és liszttel, így nagyjából 10 dkg-nyi mennyiség lesz. Ezt lefedve meleg helyen hagyom egy napig. Aztán hozzákeverek 10 dkg vizet és 10 dkg lisztet, ezt megint hagyom egy napig éledezni. Ehhez a kovászhoz keverek 50 dkg lisztet, 2,5-3 dl vizet, egy púpozott teáskanál sót, és ebből dagasztok kenyértésztát. A kenyérreceptjeimnél is ott van, hogy mennyi kovászt használok egyes esetekben.
Üdv: Fahéj

maya53
maya53 Fri, 2015-10-16 11:06

Köszönöm de nekem az a 3 ek liszt 3 ek víz nem is ált össze nem tudtam elkeverni így tettem hozzá még 2 ek vízet de így is olyan mint a nokedli.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-10-16 15:04

Legjobb, ha az ember dekára méri a vizet is. Ahány dkg liszt, annyi dkg víz. És tényleg olyan, mint egy hígabb nokedlitészta. Mármint a kovász. Az úgy teljesen jó. :)

maya53
maya53 Sat, 2015-10-17 14:44

Kedves Fahéj ami a képen van kovász az hány napos? Köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-10-18 09:28

Hogy őszinte legyek, ezt pontosan nem tudom, mert nagyon régen készítettem. Ahogy ránézek, szerintem kb. egy hetes. És ha öregebb, akkor már minden esetben produkál ilyen buborékokat, ha jól megetetjük.

maya53
maya53 Sun, 2015-10-18 17:09

Köszönöm a válaszokat nagyon kedves vagy! Remélem nekem is sikerülni fog a kovász. Ma napos, reggel etettem 10 dk liszt 1 dl víz, de olyan semmilyen lötty és nincs benne buborék.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-10-18 21:29

Meleg helyen kell lennie. Nekem ilyenkor langyos a radiátorom, én arra teszek egy edényalátétet és arra a kovászt, ha használni akarom. Az állaga meg olyasmi legyen, mint egy lágyabb galuskatészta. Ha nem akar menni semmire, próbálj beletenni egy kis rozslisztet. Ha túl sok a kovász, és hozzá képest kevéssel etetjük meg, annak se örül. Ha nagyon megszaporodott, és sajnáljuk kidobni a felesleget, el lehet használni egy jó részét más, élesztős tésztákhoz. Sőt, akár gyúrt tésztához vagy nokedlihez is jó. Ilyeneknél ha egy kis kovászt is teszünk a liszthez, nem okoz semmi gondot.
Üdvözlettel: Fahéj

maya53
maya53 Sun, 2015-10-18 22:47

Köszönöm válaszodat, ma 3. nap reggel etettem ahogy írtad, este néztem, olyan mint egy híg büdös moslék. Megy a kukába ebből semmi nem lesz. Nem hiszem h ilyennek kéne lenni.
üdv Marian.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2015-10-19 12:12

Sajnálom. :( A szagáról csak annyit,hogy először amolyan erjedt szaga van, aztán kimondottan savanykás lesz. Lehet, hogy érdemesebb nyáron próbálkozni először, mert sokkal könnyebb vele dolgozni, ha van a konyhában 25-30 fok. Azért ne keseredj el. Egyébként lehet, hogy nem is rossz a kovászod, csak még most kezd erjedni. Biztos találsz a neten olyan fotót, amin 3 napos kovász van. Elképzelhető, hogy az se szebb.
Azért ne keseredj el!
Üdv: Fahéj

Meli717
Elaichi / Meli717 Thu, 2015-09-24 11:13

Kedves Fahéj! Átnéztem jó pár vadkovász készítési receptet a NS-n, de a te leírásod volt számomra a legjobb, mert megfelelően részletes és jól érthető, hogy mi a teendő. Már jó pár napja kínlódtam a két kovászkámmal, mire megtaláltam a te verziódat. A kommentekbeli tanácsaidat is követve tegnap kiöntöttem jó részét mindkettőnek, a maradékot pedig jól megetettem. Az egyik kovászkám fele tk. és fele fehérliszt, ez ma reggelre szépen el is indult fölfelé (nagy örömömre :) ), de a másik kovászkám, ez teljesen fehérlisztes, semmire sem akarja venni magát...azért megetettem ezt is, hátha... Azt szeretném kérdezni, hogy kb. mennyi idős kovásszal lehet már igazán szép kenyeret sütni? Szeretnék szép, rendesen kelt kenyeret készíteni, ha lehet, nem olyan sürgős, inkább kivárom, hogy megerősödjön a kovászkám. A többletből meg addig csinálok nokedlit, miegymást...csak jó volna tudni, hogy kb. meddig várjak, amíg azért nagyjából már jó eredmény születhet kenyérfronton is. Köszönöm a válaszod előre is! :) üdv, Meli

171
kenyérliszt BL80 6 evőkanál
víz 6 ek
kenyérliszt BL80 10 dkg
víz 1 dl