Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ferdinánd tekercs karcagi népi recept recept

hozzászólások (26)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Mangán
Foszfor
Kalcium

TOP Vitaminok

A Folát D E

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
12.3 g

zsír

Összesen:
37.9 g
Telített zsírsav:
23 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
9 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
205 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.5 g
Kalcium:
90 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
23 mg
Foszfor:
163 mg
Kálium:
153 mg
Nátrium:
70 mg
Cink:
1 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
34 µg

szénhidrát

Összesen:
103.5 g
Összes cukor:
39 g
Élelmi rost :
2 g

víz

Összesen:
39 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
65 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
3 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
325 µg
D vitamin:
1 µg
C vitamin:
0 mg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 6 adag *

fehérje

Összesen:
73.7 g

zsír

Összesen:
227.3 g
Telített zsírsav:
138 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
61 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
12 g
Koleszterin:
1227 mg

ásványi anyagok

Összesen:
3 g
Kalcium:
536 mg
Vas:
9 mg
Magnézium:
136 mg
Foszfor:
979 mg
Kálium:
916 mg
Nátrium:
413 mg
Cink:
7 mg
Réz:
1 mg
Mangán:
3 mg
Szelén:
210 µg

szénhidrát

Összesen:
621.2 g
Összes cukor:
230 g
Élelmi rost :
16 g

víz

Összesen:
234.2 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
5 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
387 µg
E vitamin:
7 mg
K vitamin:
20 µg
B12 Vitamin:
1 µg
A vitamin (RAE):
1948 µg
D vitamin:
7 µg
C vitamin:
1 mg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
5.5 g

zsír

Összesen:
17 g
Telített zsírsav:
10 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
5 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
91 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.2 g
Kalcium:
41 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
10 mg
Foszfor:
73 mg
Kálium:
69 mg
Nátrium:
29 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
16 µg

szénhidrát

Összesen:
46.3 g
Összes cukor:
17 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
17.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
29 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
1 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
145 µg
D vitamin:
0 µg
C vitamin:
0 mg
hasonló receptek

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bazsababa
bazsababa Sun, 2017-08-13 13:13

Sajnálom, a recept biztos kiváló, de a karcagi nem ilyen, annak a tésztájába nem teszünk vajat, fakanállal dolgozzuk ki, ami nem könnyű, de megéri a fáradtságot, és kb.70dkg liszthez 6db tojás sárgáját teszünk, a tej fél liter. Az igazit vaslábasban sütötték, és a színe sokkal barnább, mint az Öné, ami egy kicsit sületlennek tűnik, valamint annyira azért nem teszik a csigákat távol egymástól,mert akkor elterül, lapos lesz, pl. mint amit a képen látunk. Az igazi szép magas kitölt egy 26 cm lábast, sőt ebből a mennyiségből egy-két kisebbet is.

SLC
SLC / SLC Fri, 2017-11-10 15:56

Kedves bazsababa!

Örülök a hozzászólásának!
A recept összetétele házanként változik minden tájegységen, az alapok közösek :-)
Ismerem a vaslábasos változatot, mi tepsiben nem összeszorítva készítjük, így nekünk jobb. Ízlés kérdése.
A lényeg: Karcag térségén jellemző étel, nem diós, hanem cukros töltelékkel. Ettem kemencében lábasban sült zsírral készült változatot is, abban pl robogott már a karamellizálódott cukor.
Örülnék, ha megosztaná velünk a receptjét!

SZEvikee
SZEvikee Sun, 2015-04-12 22:20

Rengeteget számít ízben, hogy szorosan egymás mellé rakva sütjük ki vagy csak lazán, mint a képen.

SLC
SLC / SLC Fri, 2015-06-12 14:24

Így van! Mindenki ízlés szerint készítheti.
Mi így szeretjük jobban.

hevike
Hevike / hevike Sun, 2015-04-12 21:14

Nagypapám testvére Karcagon lakott, többször voltunk nála gyerekkoromba. Róza néni mindig valami finomsággal várt minket. Nála ettem ilyen kalácsot. Mindig is emlegettem, hogy ilyen ízűt csak Róza néni tudott (persze a receptje nem maradt meg.) Éppen ezért örültem meg, mikor megláttam, hogy "karcagi recept". Ma megsütöttem és Isteni finom lett! Pontosan olyan az íze, mint az emlékeimben. Köszönet érte. Hevike

SLC
SLC / SLC Fri, 2015-06-12 14:24

Örülök, hogy egy kis boldogságot vihettemaz életetekbe :-)

Zsuzsa kolibri299
Zsuzsa kolibri299 Sun, 2015-03-22 14:52

Ma elkészítettem és fantasztikusan finom lett ! Pataki tálban sütöttem :). Küldenék róla képet is, de nem látok ilyen lehetőséget.

summerflower
summerflower Sat, 2012-11-24 11:45

Kedves SLC! Isteni recept :)! Bár én is meghintettem a sütőedény alját cukorral és a csigácskáim összetapadtak, de ahány ház, annyi szokás:) És tényleg dupla adag kell!
Üdvözlettel, Anna

SLC
SLC / SLC Sat, 2012-11-24 16:33

Kedves summerflower!
Örülök, hogy ízlett!
Köszönöm a hozzászólásodat!
Üdv!
SLC

SLC
SLC / SLC Tue, 2012-10-16 13:44

Kedves mindenki!

Igyekszem minden esetben egy egy étel eredetét felkutatni és azt az eredeti receptet közzé tenni.
Nagyanyáink ugye nem ismerték a "Rama" margarint. Ízben is más világ egy zsírral, vajjal készült étel.
Jelen esetben az elkészítés során vétkeztem :-) és annyit csaltam, hogy nem lábosban készült, hanem tepsiben így kissé lazább tekercseket kapunk a képen látható módon. Tálaláskor ez parktikusabb.
Aki autentikusan szeretné elkészíteni egy fém fülű lábosba tegye a tekercseket és azt a sütőbe. Ízben ugyanazt kapja, de látványra is egy gyönyörű kalács lesz belőle.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-10-16 21:53

A zsír és a vaj a jó, sajnos a beharangozott margarin az inkább műanyag...:-((
Megpróbálom úgy, hogy olyan kikent, cukorral beszórt, füles fazékban, ahogy írtad, és a hozzászólók is javasolták, de ez mindenhol más néven van, végül is itt is a jászságban is Ferdinándnak ismerjük,...most mi az, ami annyira karcagivá teszi? A sütési módja?
Mert ha csak az a gond, hát akkor lehet változtatni rajta, ahogy a hozzászólók, akik karcagiak ott élnek és készítik, ez nem lehet gond..:-O
Köszönöm, kipróbálom.

Szép hetet kívánok!
Éva-A.

SLC
SLC / SLC Wed, 2012-10-17 08:31

Kedves gregoreva!
Attól Karcagi, hogy arra a tájegységre jellemző étel, minta a dödölle az Őrséger.
Dödödllét is láttam már vagy ezer félét, de a legfinomabb a Pityeszer közeli Körte csárdában volt :-)
Ha már valaki nem margarinnal készíti, érti a lényeget és ez számít!
Szép napot!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-10-17 12:45

Kedves SLC!

Margarin nélkül jobb az élet.:-O
Na persze, a vaj drágább, de ez van...:-o

Itt is vannak nálunk, ( jászság), jellegzetes ételek, sütik,- nosza, akkor így fogom elkészíteni, és még egyszer köszönöm szépen.:-O
Már találtam is hozzá edényt!!
Szép hetet és hétvégét kívánok!
Még elfogadható az idő, mivel süt a nap.:-O
Éva-Anyóca

timke1979
timke1979 Sun, 2012-10-14 13:45

Sziasztok! Én is karcagi vagyok, de tényleg nem ilyen az igazi ferdinánd. A legjobb zománcozott lábasban sütni és lábast sütés előtt ki kell zsírozni majd jól behinteni kristálycukorral. Ettől lesz olyan gyönyörű és ízletes a külseje mikor megsült. Hmmm :)De sajnos ez a fotó mégcsak nem is hasonlít rá.

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-14 16:28

Ahogy Manna70-nek írtam.
Igazatok van, talán akkor úgy kelett volna feltennem, hogy a a karcagi recept alapján de nem lábasban készítve :-)

Manna70
Manna70 Sun, 2012-10-14 13:42

Karcagról származom, anyukámék ott élnek és ünnep ha csinál Ferdinándot. Nem véletlen, hogy -téged idézzelek - "Eredetileg "lábosba" tették." Azt most is úgy kell, és nem is mindegy milyenben. Na és a belekötött cukormáz!! a legjobb :).

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-14 16:26

Azért így szoktam készíteni, mert praktikusabbá vált tállaláskor. Amikor az egybesült kalácsot felszeletelik mint a tortát, az számomra kiábrándító.

Egy kalácsnál 80% az alapanyag és 20% az a mód ahogyan azt kivitelezed. Az íz már ott van a 80%-ban. Mint amikor a fonott kalácsot is készítik 2-3-4-6-9 fonással is.

mancanyu
mancanyu / mancanyu Sun, 2012-10-14 12:53

Köze nincs a karcagi Ferdinándhoz.Én itt élek,húsz éve sütöm,bizton állíthatom,küllemre se hasonlít az eredetihez.Ennek ellenére biztos finom.

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-14 16:22

Ahogy már Ancsa0411-nek írtam.
A "lábosban sütést" is sokan használjákk, ha küllemre gondolsz, én így jobban szeretem amikor szétvállik.

Ancsa0411
Ancsa0411 Sun, 2012-10-14 11:38

Én nem így ismerem a Ferdinánd receptjét, pedig karcagi vagyok. Mamám máshogy csinálta. :)

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-14 16:21

Ahány ház annyi szokás :-) Egy közel száz éves receptkönyvből van egy nagyon kedves múzeumban dolgozó ismerősömnek köszönhetően.
Kiváncsi vagyok a Te félédre is!
A régi népi receptek gyakran változtak, ha éppen nem volt a spajzban ez vagy az, tanyáról nem ugrottak el a közértbe az emberek, ha kihagytak vagy hozzátettek valamit a recepthez és működött, gyakran abban a formában maradt fent.

799
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 3 db
vaj 4 dkg
élesztő 2 dkg
tej 2 dl
cukor 3 ek
1 csipet
vaj 15 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 2 ek
habtejszín 1.5 dl